Рецепти по Аюрведа » Алу Парата

Алу Парата

aloo paratha
Алу Парата

Време за подготовка 20 мин. Време за готвене 30 мин. Общо
време 50 мин.
Калории в една порция 200-250 ккал. Мазнини
общо 9 г. – 14 %

Може да се нарече и пълнен картофен хляб
Това е едно от най-популярните ястия на Индийския подконтинент.
Обикновено се яде за закуска, но може да се приема и като основно ястие.
Всички индивидуалности могат да готвят по тази рецепта. За всички обаче е по-добре да консумират алу парата за закуска или обяд.

1 порции.

Съставки:

  1. 3-5 средни по големина картофа/300-400 г.
  2. 1-2 нарязани на ситно зелени люти чушлета.
  3. ¼ с.л. лют червен пипер кашмири.
  4. ¼ с.л. гарам масала на прах.
  5. ½ с.л. амчур /изсушено зелено манго/ на прах.
  6. 2-3 с.л. /10-15 г ситно накълцани листа от кориандър.
  7. 5 г или на вкус хималайска сол.
  8. Олио или гхи/ 10-20 г, колкото е необходимо за изпичане на парата

Как се приготвя алу парата:

Първо сварете картофите в тенджера под налягане.
Обелете и пасирайте картофите.
Прибавете нарязани на ситно зелени люти чушлета.
Прибавете 4 г гарам масала.
Прибавете 4 г лют червен пипер.
Добавете сушено манго на прах – 3 г.
Посолете пасираните картофи с 4-5 г сол или на вкус.
Размесете добре всички подправки и зелените люти чушлета с пасираните картофи.
Пробвайте сместа и добавете сол (хималайска), ако е необходимо.
Прибавете пресни листа от кориандър на вкус.
Начин на приготвяне на парата
Омесете средно голямо топче тесто.
Разстелете го на ръка или с точилка за роти (индийска).
Поръсете тестото с малко брашно и го разточете на кръгове с големина по 5-5,5 инча.
След това поставете картофената смес в кръгчетата разточено тесто, като оставяте по 2,5 инча в краищата. Съберете краищата, така че сместа от пасирани картофи да бъде затворена в тестото.
След като съберете краищата, разточете тестото с малко брашно, за да направите питка парата с големина 7-8 инча.
Пържене на ало парата
Приготвя се в нагорещен индийски тиган тава.
Готви се на слаб огън.
Може да се приготви с масло или олио.
Трябва да се получи меко отвътре и хрупкаво отвън.
Обърнете парата, когато долната част е готова, и добавете гхи/олио, ако е нужно.
Пържете, докато се появяват кафяви хрупкави участъци.
Сервира се с извара, кисели краставички и лук