Заповядайте за 10/15/20 или 25 дни в апартхотел Лъки Банско 5* за пречистване на организма, лечение, подмладяване и разкрасяване.

separation line

За Вашето алтернативно лечение ще се погрижат д-р Махеш и нашите индийски терапевти, използващи само оригинални продукти – над 30 вида масла и 120 вида природосъобразни терапевтични средства.

Алу Парата

aloo paratha
Алу Парата

Може да се нарече и пълнен картофен хляб
Това е едно от най-популярните ястия на Индийския подконтинент.
Обикновено се яде за закуска, но може да се приема и като основно ястие.
Всички индивидуалности могат да готвят по тази рецепта. За всички обаче е по-добре да консумират алу парата за закуска или обяд.

Съставки:

  1. 3-5 средни по големина картофа/300-400 г.
  2. 1-2 нарязани на ситно зелени люти чушлета.
  3. ¼ с.л. лют червен пипер кашмири.
  4. ¼ с.л. гарам масала на прах.
  5. ½ с.л. амчур /изсушено зелено манго/ на прах.
  6. 2-3 с.л. /10-15 г ситно накълцани листа от кориандър.
  7. 5 г или на вкус хималайска сол.
  8. Олио или гхи/ 10-20 г, колкото е необходимо за изпичане на парата

Как се приготвя алу парата:

Първо сварете картофите в тенджера под налягане.
Обелете и пасирайте картофите.
Прибавете нарязани на ситно зелени люти чушлета.
Прибавете 4 г гарам масала.
Прибавете 4 г лют червен пипер.
Добавете сушено манго на прах – 3 г.
Посолете пасираните картофи с 4-5 г сол или на вкус.
Размесете добре всички подправки и зелените люти чушлета с пасираните картофи.
Пробвайте сместа и добавете сол (хималайска), ако е необходимо.
Прибавете пресни листа от кориандър на вкус.
Начин на приготвяне на парата
Омесете средно голямо топче тесто.
Разстелете го на ръка или с точилка за роти (индийска).
Поръсете тестото с малко брашно и го разточете на кръгове с големина по 5-5,5 инча.
След това поставете картофената смес в кръгчетата разточено тесто, като оставяте по 2,5 инча в краищата. Съберете краищата, така че сместа от пасирани картофи да бъде затворена в тестото.
След като съберете краищата, разточете тестото с малко брашно, за да направите питка парата с големина 7-8 инча.
Пържене на ало парата
Приготвя се в нагорещен индийски тиган тава.
Готви се на слаб огън.
Може да се приготви с масло или олио.
Трябва да се получи меко отвътре и хрупкаво отвън.
Обърнете парата, когато долната част е готова, и добавете гхи/олио, ако е нужно.
Пържете, докато се появяват кафяви хрупкави участъци.
Сервира се с извара, кисели краставички и лук

Време за подготовка 20 мин.
Време за готвене 30 мин.
Общо необходимо време 50 мин.
1 порции.

Брой калории в една порция 200-250 ккал. ,
Мазнини общо 9 г. – 14 % ,


content separation line
[schema type="event" evtype="ChildrensEvent" url="https://www.ayurvedabansko.bg/" name="Аюрведа и Панчакарма за алтернативно лечение | "Аюрведа Банско"" description="Керала идва в Банско! | Запишете се за Аюрведа клиник - заедно детокс, прочистване, лечение на всички болести и подмладяване чрез Панчакарма и Пурвакарма" sdate="2016-09-08" stime="12:30 pm" edate="2016-09-08" duration="00:00" city="Sofiq" postalcode="1000" country="BG" ]
img

За да разберете какво е Вашето здраве според Аюрведа, моля, попълнете теста.

img

To find out what your health is according to Ayurveda, please complete the test..

Чтобы выяснить, что ваше здоровье согласно Аюрведе, пожалуйста, заполните тест.