FB PIXEL

Аперитив

В Аюрведа, ролята на аперитива е да подобри способността за храносмилане и да стимулира апетита.

Аперитивите се сервират преди основното ястие.

Най-популярният аперитив за обяд в Аюрведа е глътка вода, последвана от парченце джинджифил, потопен в сок от лимон и около 2 грама каменна сол.

Сирена

Разновидности на аперитива

Други рецепти, които Аюрведа препоръчва за стартиране на храненето са:
  • Супа от пресни зеленчуци – зелен лимон, подправки и кориандър.
  • Расам – варени домати, овкусени с горчица, червена люта чушка, семена от кимион или друга подправка.
  • Кълнове мунг дал – варени и поръсени с подправки кълнове
  • Зеленчуков бульон – готов бульон или варени зеленчуци и подправки.
  • Манго папад – пулпа от манго, смесена със захар и изсушена на слънце.
  • Анараса – джагери, ориз, семена от мак и гхи.
  • Бананов чипс – банан, нарязан на шайби, овкусен с куркума и сол и изпържен в олио.

Продукти, подходящи за апритив

Подправки и билки, които могат да се използват в различни комбинации за приготвяне на аперитиви за повишаване на апетита са:
  • Кориандър
  • Сушен джинджифил на прах
  • Асафетида
  • Черен пипер
  • Канела
  • Листа от къри
  • Семена от сминдух
  • Чесън
  • Кокам
  • Мента
  • Семена от кимион
  • Свещен босилек
  • Шафран
  • Тамаринд
  • Ажгон (ажван)
  • Изсушена люта чушка
Можете да комбинирате съставките според вкуса си, за да създадете собствена версия за аперитив, подобряващ апетита и метаболизма.

Тук може да резервирате в Аюрведа клиник Банско