Рецепти по Аюрведа » Пълнени капсикум чушки (камба)

Пълнени капсикум чушки (камба)

stuffed capsicum
Пълнени капсикум чушки (камба)

Време за подготовка 30 мин. Време за готвене 25 мин. Общо
време 55 мин.
Kалории в една порция 258 ккал.Мазнини
общо 14 г/22%

Пълнените капсикуми са домашно ястие, което всички обичат.
Може да се приготвя с различни пълнежи като изварено сирене, бесан /нахутено брашно/, картофи.
Рецептата по-долу е за приготвяне на капсикум чушки, пълнени с картофи.
Пълнените капсикуми са подходящи за личности, доминирани от вата и кафа. Това ястие е по-подходящо за обяд. Хора с чувствителен стомах трябва да внимават с него. Сезоните, в които се яде това ястие, обикновено са зимата и пролетта. Не е подходящо за лятото и есента.

2 – 3 порции.

Съставки:

  1. 4-5 средни до големи симла мирч (400- 500 г)
  2. 4-5 средни картофа (400 г)
  3. 1 малка глава лук или ¼ чаша ситно накълцан лук.
  4. 1 нарязана на дребно зелена люта чушка.
  5. ½ с.л. кимион на прах
  6. ¼ с.л. куркума
  7. ¼ с.л. лют червен пипер
  8. ½ с.л. изсушено манго на прах /или сок от зелен лимон, в зависимост от това, с какво разполагате/.
  9. ½ с.л. гарам масала.
  10. 2 с.л. прясно накълцани листа от кориандър
  11. 1 с.л. олио (по възможност местно) за изпържване на лука.
  12. 1-2 с.л. олио за изпържване на капсикум чушките.
  13. Добавете сол на вкус (хималайска)

Приготвяне на пълнени ало симла мирч/пълнени капсикум чушки с пасирани картофи

Първо сварете картофите, докато омекнат, обелете ги и ги оставете настрана.
След това махнете капачетата на капсикум чушките.
Изчистете семките.
Измийте чушките.
Приготвяне на плънката
Загрейте мазнина в малък тиган.
Сложете накълцан лук с кимион.
Изпържете лука до златисто.
След това прибавете зелените люти чушки.
Разбъркайте сместа и прибавете по ¼ с.л. от всяка подправка: куркума, червено чили, хинг (асафетида
След това прибавете към сместа намачканите картофи.
Изпържете картофите за 2 мин и прибавете по ¼ с.л. гарам масала на прах и изсушено манго на прах.
Посолете на вкус.
Разбъркайте добре, след което прибавете 1 с.л./5 г накълцани листа от кориандър към пълнежа.
Разбъркайте картофите с подправките още веднъж и затоплете сместа.
Оставете я настрана, докато изстине.
След това напълнете капсикум чушките с подправените картофи.
След това изпечете или сотирайте в тиган.
Загрейте олио в тиган и поставете напълнените чушки в него.
Покрийте тигана и оставете пълнените капсикум чушки да се готвят на слаб огън.
Оставете ги за 5-10 минути, докато станат готови.
Обръщайте чушките периодично, за да се сготвят еднакво от всички страни.
Отнема от 20 до 25 минути да се сготви от всички страни капсикум на слаб огън.
Гарнирайте с кориандър и листа от мента.
Сервирайте с роти или наан.