Рецепти по Аюрведа » Чана масала

Чана масала

channa masala

Чана масала

Време за подготовка 9-10 ч. Време за готвене 35 мин. Общо
време 10, 35 мин.
Брой калории в една порция 370 ккал. Мазнини
общо 14 г.

Това ястие се нарича чана масала или чоле масала
Чана масала е най-подходящата храна за кафа пракрути.

4 порции

Съставки:

  1. 250 г нахут
  2. 500 мл вода
  3. 1 с.л. хималайска сол
  4. Следващата стъпка е да приготвите масала пастата
  5. 5 червени люти чушлета кашмири
  6. 5 средни по големина домата – 400 г.
  7. 2 глави или 10 г. ситно нарязан чесън или 10 скилидки чесън
  8. 8-10 г зърна кориандър
  9. 15 мл слънчогледово олио
  10. 2-3 зелени люти чушлета
  11. 1 чаша или колкото поеме вода
  12. Сол на вкус или около 5 г
  13. ½ с.л. или на вкус гарам масала
  14. 1-2 с.л. накълцани листа от кориандър.
  15. За соса
  16. 1 инч джинджифил
  17. 1 средна глава лук
  18. 1 малък зелен лимон

Приготвяне на чана масала:

Чана се накисва през нощта и се готви под налягане
Изплакнете чана внимателно с вода и я накиснете за през нощта.
Изцедете водата от накиснатата чана.
Сложете чана в тенджера под налягане и прибавете 2-3 чаши вода (докато я покрие)
Сложете 1 с.л.хималайска сол
Гответе чана в тенджера под налягане 10-12 изсвистявания, докато омекне и се сготви добре.
Отцедете водата от варената чана.

Приготвяне на пастата
Измийте 5 домата средна големина и ги нарежете на малки парченца (около 400 г)
Обелете 7-8 скилидки чесън
Измийте 10 г джинджифил и го нарежете на ситно, след което разбъркайте, докато стане на паста.
Прибавете масала от червени люти чушлета кашмири, добавете 2 с.л. зърна кориандър и разбъркайте, докато стане на паста.
Измерете и подгответе всички съставки за приготвянето на чана масала.

Следваща стъпка
Загрейте на бавен огън 3 с.л. олио в тенджера или кадай.
Прибавете масала пастата от чили и кориандър на прах и разбъркайте добре.
Бъркайте постоянно в продължение на 7-8 минути, докато се отдели мазнината.
След това прибавете ½ чаша вода, ако е необходима, и 2-3 зелени люти чушлета.
Смесете всички продукти и разбъркайте добре в продължение на 3-4 минути на слаб огън.
След това прибавете варената чана и разбъркайте с останала част от масала. За повече сос може да добавите още вода.
Сгответе сместа за 10-15 минути на слаб огън.
Ако искате да сгъстите соса, намачкайте леко чаната/нахута.
След като сместа се сготви и смеси напълно, добавете гарам масала и сол на вкус.
Оставете за още 5 мин на огъня, за да се смеси добре, и добавете листа от кориандър за финално гарниране.