Рецепти по Аюрведа » Чътни

Чътни

Чътни – в индийската кухня пресен или готвен сос, придаващ допълнителен вкус към ястието.

Съществуват различни видове чътни: например доматен сос гарниран със смлени фъстъци или с кисело мляко, краставици и мента.

Основни съставки на едно чътни включват:

Подправки – сол, зеленчуци и плодове като люти чушки, сливи, домати, лук, чесън, смокини, фъстъци, джинджифил, дати, кориандър и др.

По-долу са няколко примера за чътни:

Чътни от кокос: стрит кокос с урад дал, с подправки като горчица, сминдух и лютив червен пипер, гарнирани с масло.

Чътни с мента: приготвя се от смляна мента с различни подправки и гарнирана с горчица и масло.

Доматено чътни: приготвя се от смлени домати, лютив червен пипер и добавяне на подправки като сминдух и джинджифил.

Чътни оъ тамаринд: произвежда се от смлени тамаринд, джинджифил и лют червен пипер.

Чатни от манго: прави от смляно сурово манго и различни подправки.