Рецепти по Аюрведа » Кали дал ИЛИ дал Макани

Кали дал ИЛИ дал Макани

Dal Makhani
Кали дал (дал Макани)

Време за подготовка 8 ч. Време за готвене 1 ч. Общо
време 9 ч.
Калории в eдна порция 350 ккал Мазнини
общо 19 г.

Дал макани е популярно ястие от Северна Индия, където храната е по-малко пикантна. Нарича се макани, защото в него има много масло или сметана.
Полезно е за хора с добро агни, напр. пита. Освен това е добро за вата пракрути заради високите хранителни стойности.
Основните съставки са черна леща (урад) и червен бъбрековиден боб, наречен раджама.
Масло и сметана

4 порции.

Съставки:

  1. 140 г урад дал (черна леща).
  2. 40 г раджама (червен бъбрековиден боб).
  3. 750 мл вода за готвенето под налягане
  4. 50 г ситно накълцан лук.
  5. 1-2 ситно нарязани зелени люти чушлета
  6. 2 с.л. ИЛИ 10 г джинджифилено-чеснова паста
  7. 200 г домати или 1 чаша доматено пюре
  8. 4 г зрънца кимион
  9. 2-3 зърна карамфил
  10. 2-3 зърна кардамон.
  11. 1 зърно черен кардамон
  12. 1 малко листо индийски дафинов лист
  13. 3 г лют червен пипер
  14. 2-3 щипки индийско орехче на прах
  15. 1 чаша вода за смесване на подправките
  16. Използвайте ¼ чаша сметана
  17. 1 с.л. сметана за гарниране.
  18. 5 г стрити касури метхи (сухи листа сминдух).
  19. 15-20 г несолено масло
  20. Ще ви е необходима около 5 г сол.

Как да приготвим – дал макани :

Накиснете урада и раджамата в достатъчно вода за цяла нощ.
Отцедете ги добре.
Измийте ги.
След като ги отцедите и измиете, ги сложете в тенджерата под налягане.
Прибавете 3 чаши вода и разбъркайте добре.
Гответе под налягане до 18-20 изсвистявания, докато омекнат, след което добавете още чаша вода и след 4-5 изсвистявания урад дал или черната леща трябва да е готова.
Разбийте в блендер следните подправки и съставки:
Сложете домати на кубчета (2 големи домата или 200 г)
Разбийте на пюре или заместете с 1 чаша доматено пюре.
След това разтопете около 3 с.л. масло (несолено) в тиган.
Добавете половин с.л. кимион на зърна.
2-3 зърна карамфил
2-3 зърна кардамон
1 зърно черен кардамон
1 щипка канела
1 листо индийски дафинов лист (теджпата)
Пържете, докато излезе ароматът.
След това добавете ½ чаша накълцан лук.
Бъркайте на бавен огън, докато стане златист.
Добавете 2 с.л. джинджифилено-чеснова паста и разбъркайте отново.
Прибавете 1 с.л. ситно нарязано зелено люта чушле и бъркайте в продължение на 1 мин.
След това добавете доматеното пюре и разбъркайте отново.
Прибавете ½ с.л. или 3 г лют червен пипер.
Добавете 2-3 щипки стрито индийско орехче.
Разбъркайте добре и сотирайте сместа на слаб до умерен огън, докато видите отстрани да започне да се отделя мазнина.
Оставете 2-3 мин. на слаб огън.
След това прибавете подготвените дал и раджама с оставащото количество вода към сместа и разбъркайте добре на слаб огън.
Разбърквайте дал сместа от дъното, за да не загори.
След като дал се сгъсти, прибавете 4-5 г сол или по Ваш вкус.
Продължете да разбърквате.
Когато сосът се сгъсти достатъчно, добавете ¼ чаша сметана към сместа.
Разбъркайте, докато се смесят добре.
След това прибавете ¼ ч.л. стрити касури метхи (сухи листа сминдух)
Сервирайте поръсено със накълцани листа кориандър.
Може да се сервира с наан, роти, паратха, кулча, пхулкас, джийра ориз и др.