Рецепти по Аюрведа » Яхнии

Яхнии

Яхнията е комбинация от твърда храна, която е сготвена в течност и поднесена в сос.

Съставките на яхнията включват комбинация от зеленчуци, като например моркови, картофи, лук, боб, чушки и домати, или месо (например: телешко, птиче и морска храна).

Вода, кокосово мляко, бульон или зеленчуково мляко се използват често при яхниите. Готвят се на ниски температури, но не се варят.

Рецепта за зеленчукова/месна яхния: моркови, месо, лук, картоф, грах, боб, джинджифил, зелено чушле, пипер на прах, кардамон, кокосово мляко, листа от къри, кокосово олио, сол и захар.

Кади: Пикантна яхния, чийто гъст сос е на основата на брашно от нахут, наречено басен. Съдържа пакора, към което се добавя кисело мляко и се гарнира с чушле и кориандър,