Рецепти по Аюрведа » Млечни продукти

Млечни продукти

Класическите индийски текстове описват 8 вида мляко:

краве, биволско, козе, камилско, овче, слонско, магарешко, човешко; от тях, най-използвани са кравето, биволското, козето и човешкото. Останалите се ползват според региона, като например камилското мляко в пустинните зони.

Млякото се счита за sampurn aahar и е satmya (възприема се лесно от тялото) и повишава ojhas и имунитета. Балансира вата и пита и може да се консумира с билки.

Кравето мляко е най-сатвично и афродизиак.

Козето мляко е по-леко и може да се ползва вместо майчиното мляко.

Млякото от воден бивол е най-добро при безсъние, но е много трудно за храносмилане.

Млякото може да се ползва като слабително. Суровото мляко е трудно за храносмилане, може да му се добавят билки като сушен джинджифил и куркума за по-лесно храносмилане и усвояване на млякото.