Рецепти по Аюрведа » Райта

Райта

Райта е ястие, приготвено от кисело мляко със сурови или готвени зеленчуци, по-рядко плодове или при бунди райта – с пържени капчици тесто, приготвено от басен.

Основните съставки са:

Кисело мляко, мътеница, краставица, мента

Някои видове плосък хляб могат да се консумират с райта и различни видове чътни.

Киселото мляко може да се подправи с кориандър, семена от кимион, мента, черен пипер, чат масала, били и подправки

Някои примери:

Райта с пресен лук – лук, извара, мента и сол на вкус

Бунди райта – бунди, лют червен пипер, извара, мента, чат масала, сал и престояване в марината за известно време

Райта от грейпфрут – грейпфрут, извара, мента, чат масала, сол

Райта може да се приготви от различни зеленчуци като:

Домат, краставица, морков, тиква, картоф, мента и фъстъци, спанак, червено цвекло, кратуна, зелен нахут

По-долу са посочени няколко плода, от които се приготвя райта:

Банан, манго, гуава, грозде, ананас

Райта обикновено успешно се сервира като странично ястие към основното.