Заповядайте за 10/15/20 или 25 дни в апартхотел Лъки Банско 5* за пречистване на организма, лечение, подмладяване и разкрасяване.

separation line

За Вашето алтернативно лечение ще се погрижат д-р Махеш и нашите индийски терапевти, използващи само оригинални продукти – над 30 вида масла и 120 вида природосъобразни терапевтични средства.

Рецепти с мляко

 

  1. Мляко с куркума

 

Вземете 1/4 супена лъжица куркума и добавете към стъклена чаша мляко, след това сварете.

 

  1. Мляко с шафран

Вземете 4 листа от шафран и добавете към млякото.

 

  1. Мляко с кардамон
  2. Мляко с индийско орехче
  3. Мляко с бадеми

Добавете 4 бадема към стъклена чаша мляко

  1. Мляко със сушен джинджифил

Добавете 1/4 от сушения джинджифил към стъклена чаша мляко.

  1. Мляко с куркума

Добавете 1/4 супена лъжица куркума към млякото.

 

 

Млякото има много производни продукти като кисело мляко, мътеница, чисто масло, сирене, извара, сметана.

 

Кисело мляко

То е тежко както сиренето и повишава теглото.

Спомага за влошаването на слузта в системата.

По правило следва да се консумира на гладен стомах.

 

Рецепти с извара

Райта с краставица и извара

Изварата обикновено се консумира със захар

За да направим изварата лесна за храносмилане, може да добавим черен пипер или джинджифил на прах.

Райта от ананас и извара.

 

Индийска мътеница

Има два начина за приготвяне на мътеница:

  1. Добавете равни количества вода към кисело мляко и разбийте.

Това е по-трудно за храносмилане заради по-малкото количество вода.

  1. Добавете вода към кисело мляко в съотношение 4:1 и разбийте.

Това е по-лесно за храносмилане заради по-голямото количество вода.

 

Мътеницата отслабва кафа, повишава пита и помага при лошо храносмилане. Също спомага за намаляване на теглото.

 

 

Рецепта за мътеница:

 

  1. Добавете кориандър на прах към мътеницата
  2. Добавете семена от кимион към мътеницата
  3. Добавете джинджифил на прах към мътеницата
  4. Мътеницата от Южна Индия се прави от мокър кориандър, чушле, листа от къри и мокър джинджифил.
  5. Добавете каменна сол към мътеницата
  6. Добавете асафетида, мета и др.

 

Гореизброените подправки могат да се използват заедно за добавяне на по-големи ползи и това се нарича мътеница масала и може да се използва за лечение на различни болести, най-вече хемороиди и затлъстяване.

 

Избистрено масло (бяло масло)

 

Маслото обикновено се прави като се избие от пълномаслено мляко.

Най-често се консумира като се намаже върху хляб.

Полезно е за хора с добро храносмилане и пита (вътрешна топлина). Помага при изгаряния и кожни обриви, а също така е и добър овлажнител.

Може да се използва за балансиране на пикантна храна.

Може да се използва като заместител на олиото при готвене.

Гхи се прави като разтопи сурово масло.

Повишава силата, жизнеността и интелекта.

Лесно е за храносмилане.

Помага за засилване на собствения имунитет.

Може да се консумира с храна или мляко.

Главно се използва за балансиране на храна и предоставяне на повече храна на тялото.

Може да се консумира като се добавят 1-2 супени лъжици в която и да е храна.

 

Сметана

Сметаната на практика се извлича след сваряване на млякото.

Предимно се използва за мазане върху хляб и може също да се консумира със захар.

Може също да се използва като овлажнител за кожата заедно с куркума на прах.

 

По-долу са някои примери за ползването на млечни продукти според типа тяло

ВАТА ПРАКРУТИ ПИТА ПРАКРУТИ КАФА ПРАКРУТИ
Избистрено масло Избистрено масло Гхи
Краве мляко Панеер (прясно сирене) Мляко
Сирене Мляко Кисело мляко
Кисело мляко Крем от кисело мляко Мътеница

 

* Добавянето на подправки към всеки млечен продукт ще го направи по полезен. Например: кориандър, мента, семена от кимион на прах *

 

Сирене

Сиренето е тежко и лепкаво и трудно за храносмилане.

На най-тежкото сирене може да се противодейства частично чрез подправки като горчица, черен пипер, кимион и джинджифил на прах.

Също се използва за намазване на хляб и може да се добави към всеки вид храна.

Прясно сирене (тофу)

По-леко и лесно за храносмилане от сиренето.

Може да се ползва в допълнение към хляба, а също и като млечен продукт в много ястия или видове къри.

По-долу са посочени някои ястия, които могат да се приготвят с прясно сирене:

Панеер бътър масала

Съставки: лук, джинджифил, чесън, домати, кашу, дафинов лист, чушлета, пълномаслено мляко, касоори мети, сушени листа от сминдух, гарам масала на прах, кориандър на прах, лют червен пипер, прясна сметана, масло, сол, панеер, куркума

Палак панеер

Съставки: пресен спанак (палак), чушлета, чесън, джинджифил, лук, семена от кимион, курума, лют червен пипер, асафетида, гарам масала на прах, панеер, сметана, гхи, касури мети (сушени листа от сминдух)

 

Панеер тика масала

Съставки: панеер, чушка, лук, цедена извара, джинджифил, чеснова паста, сок от зелен лимон, червено чушле, гарам масала, тандори масала, куркума на прах, индийско орехче на прах, царевично нишесте, олио, сол

 

content separation line
[schema type="event" evtype="ChildrensEvent" url="https://www.ayurvedabansko.bg/" name="Аюрведа и Панчакарма за алтернативно лечение | "Аюрведа Банско"" description="Керала идва в Банско! | Запишете се за Аюрведа клиник - заедно детокс, прочистване, лечение на всички болести и подмладяване чрез Панчакарма и Пурвакарма" sdate="2016-09-08" stime="12:30 pm" edate="2016-09-08" duration="00:00" city="Sofiq" postalcode="1000" country="BG" ]
img

За да разберете какво е Вашето здраве според Аюрведа, моля, попълнете теста.

img

To find out what your health is according to Ayurveda, please complete the test..

Чтобы выяснить, что ваше здоровье согласно Аюрведе, пожалуйста, заполните тест.