Рецепти по Аюрведа » Салата

Салата

Салата може да бъде всичко, представляващо голямо разнообразие от ястия, включително зелени салати, зеленчукови салати, включително салати с месо, птиче месо, морски дарове и плодови салати. Може да е студена или топла.

По-долу са посочени различни съставки за направата на салати:

плодова салата, морков, зеле, червено цвекло, краставица, зелен нахут (мунг) и др.

Суровите салати се считат за студени, твърди и по-трудни за храносмилане.

Салатите трябва да се ядат пресни.

Хубаво е да се ядат на обяд.

Зеленчуци като домат, лук, краставица, червено цвекло, морков, варен картоф, спанак, зеле, листа от кориандър, ряпа, репички, кокос могат да се използват за приготвянето на различни видове салати.

Обикновено салатите се овкусяват със сол, лимон, олио и сосове.

За вечеря може да се консумира салата с лимон и джинджифил.

По-долу са посочени различни видове салати:

Кошамбир – зеленчукова салата, направена от накиснат разделен грам дал, краставица, морков, лимон.