FB PIXEL

Туршии

Туршията е ястие със сладко-кисел вкус, което подобрява вкусовите качества на основното ястие.

Киселият ѝ вкус предизвиква „агни“ (храносмилателния огън), който повишава апетита и насърчава храносмилането.

Туршия

Традиционни съставки на индийските туршии

Индийската туршия се приготвя от няколко съставки:
  • Различни зеленчуци и плодове – краставички, лук, чушки, манго, кокос и др.
  • Консервираща основа – саламура, оцет или хранителни масла.
  • Различни индийски подправки – черен и червен пипер, куркума и др.
В Аюрведа, този вид ферментирали продукти се препоръчват в умерени количества – като гарнитура, а не като основно хранене.

Рецепти за популярни индийски туршии

  • Туршия от амла – амла, олио, оцет, сол, чушле, захар.
  • Туршия от лимон – лимон, олио, оцет, захар, лют червен пипер.
  • Туршия от чесън – чесън, олио, оцет, захар, лют червен пипер.
  • Туршия от зелени чушлета – зелени чушлета, олио, оцет, захар, куркума на прах.
  • Туршия от червени чушлета – червени чушлета, олио, оцет, захар, лют червен пипер.
  • Туршия от домат – домат, олио, оцет, захар, лют червен пипер.
  • Туршия от лук – лук, олио, оцет, захар, лют червен пипер.
  • Туршия от месо – месо, олио, оцет, захар, лют червен пипер, куркума на прах.
  • Туршия от риба – риба, олио, оцет, захар, лют червен пипер, подправки.

Тук може да резервирате в Аюрведа клиник Банско