АМА В АЮРВЕДА

АМА В АЮРВЕДА

Какво е ама?

Ама е уникална концепция в аюрведа, открита преди хиляди години от един от основоположниците на древното учение за здраве и дълголетие.

Всичко което ядем, пием и вдишваме трябва да бъде преработено за нуждите на тялото, което се извършва чрез храносмилането. При този процес в тялото остава онази част от поетите вещества, които са полезните за организма, а излишните се изхвърлят като отпадък.

Когато „храносмилателният огън“ (агни) е слаб или недостатъчно активен, а се приема по-голямо количество храни или напитки, отколкото може да преработи, резултатът е нарушено храносмилане, свързано с невъзможност полезните съставки да се отделят от отпадъците. Това състояние може да се сравни с неузрял плод, при който е трудно да се отдели сокът от месестата част.

В общоупотребимия език думите незрял или необработен (несготвен) са идентични с ама. Мъдрецът, който въвежда това понятие, е воден от желанието да подчертае важността на правилното храносмилане, преди да бъдат поети каквито и да било нови храна, напитки или лекарства.

Ама е съществен фактор за развитието на всякакъв вид патология, тъй като лошото храносмилане може да увреди организма, засягайки го на клетъчно, тъканно или органно ниво.

 

Дефиниция на ама

Ама е термин за несмляна храна, която се поема от организма, но не се усвоява. Такъв частично разграден материал не може да се използва от системата и я задръства, предизвиквайки по този начин реакция от страна на имунната система.

 

Как се образува ама? 

Образуването на токсини е първият етап от влошаване на енергията. Тя може да се натрупа в различни части на тялото.

  • Поради намалената сила на „храносмилателния огън“ (агни) първата дату (тъканната трансформация), наречена Раса, не се формира правилно и храната, останала в амашая (стомаха), е подложена на ферментация дълго време.
  • Дошите Вата, Пита и Кафа, когато са в неправилно съотношение помежду си, водят до формирането на Ама доша.

 

Защо се образува ама? 

Неправилното хранене и емоционалният стрес са двата основни фактора за образуването на ама:

  • Повишено емоционално напрежение, предизвикано от отрицателни чувства, като мъка, гняв, тревога, страх и др.;
  • Прием на храни, съдържащи несъвместими продукти, като мляко и плодове;
  • Прием на тежка или трудносмилаема храна, напр. редовна консумация на свинско месо;
  • Преяждане или нередовно хранене;
  • Прием на храна, която субективно се възприема като неприятна;
  • Редовна консумация на сурова, студена и несготвена храна, напр. салата.
  • Прием на храна, която предизвиква подуване на корема;
  • Прием на храна, която дразни стомаха и червата и може да причини възпаление;
  • Консумация на нечиста и заразена (инфектирана) храна, напр. съхранявана продължително време в хладилник;
  • Консумация на сухи, пържени или дехидратирани храни, напр. сандвичи;
  • Храна, накисната в твърде много вода.

 

Основни ефекти от ама 

Ама е понятието, с което в аюрведа се назовават токсините в тялото.

Поради наличието на ама хранителните съставки остават необработени от храносмилателната система, натрупват се в дебелото черво и се превръщат в разнородна, нечиста и лепкава субстанция, която запушва червата и други канали, като капиляри и кръвоносни съдове.

В резултат от химичните реакции, които протичат, се стига до образуването на токсини, които се всмукват в кръвта и навлизат в общото кръвообращение.

В крайна сметка ама се натрупва в по-слабите части на тялото, като предизвиква спазми, запушване, застойни процеси и слабост на органите, както и намаляване на съпротивителните сили на организма.

Ама е коренът на всички болести.

 

Признаци и симптоми на ама: 

  • Сротосанг – запушване на каналите;
  • Балакшая – загуба на сила;
  • Гауравта – тежест;
  • Аниламудта – бариера за потока на Ваю;
  • Клама – летаргия;
  • Аджиирна – нарушено храносмилане;
  • Атяпрасека – прекомерно отделяне на слюнка;
  • Вегавродха – нарушения при позивите за дефекация, уриниране, отделяне на газове и др.;
  • Мандагни – анорексия;
  • Ангсада – физическо неразположение.

Влиянието на ама върху дошите, дату (тъканна трансформация) и мала (отпадъчни вещества) води до състояния, наречени съответно Сама доша, Сама дату и Сама мала, а нейното отсъствие до Пракрути, Нирам дату и Нирам мала.

Признаци и симптоми за смущения във функциите на енергията Вата (Сама Вата), които се дължат на наличието на ама в тялото: 

  • запушване на каналите
  • запек
  • липса на апетит
  • сънливост
  • отоци
  • усещане за бодежи
  • болки в ставите или в цялото тяло.

 

Как да се справим със Сама Вата?

Необходимо е да се използват горещи, пикантни и сухи аюрведични продукти, като гугул (смола), както и да се правят сухи обтривания под формата на масажи с билкови прахове и Нируха Басти (лечебна клизма с билкова отвара).

 

Признаци и симптоми за смущения във функциите на енергията Пита (Сама Пита), които се дължат на наличието на ама в тялото:

  • скованост
  • неприятна миризма
  • оригване с киселини
  • парене в гърлото и областта на сърцето
  • зелени секрети (отпадъчни продукти)
  • тежест в тялото.

Как да се справим със Сама Пита?

Това състояние може да бъде успешно повлияно чрез използване на горчиви аюрведични продукти, като амрута, нимба и др.

 

Признаци и симптоми за смущения във функциите на енергията Кафа (Сама Кафа), които се дължат на наличието на ама в тялото:

  • запушени канали
  • загуба на апетит
  • спиране на оригването.

 

Как да се справим със Сама Кафа

Гладуването (лангана) е доказано ефективно при състояние, определено като Сама Кафа.

 

Признаци и симптоми на Сама дату и Нирама дату (тъканна трансформация)

Признаците и симптомите на състоянието, определяно като Сама дату, са специфични за съответния тип тъканна трансформация. Сама дату се свързва със загуба на нормалните свойства и функции, предизвикана от натрупване ама на клетъчно ниво.

При Нирама дату е налице нормална структура и функции.

Признаци и симптоми, наблюдавани при Сама Пуриш (изпражнения): 

  • обилно количество
  • неприятна миризма
  • лепкава консистенция
  • неоформени
  • потъват във водата.

 

Признаци и симптоми, наблюдавани при Нирама Пуриш (изпражнения):

  • нормално количество
  • добре оформени
  • нормална миризма
  • нормална консистенция (не са лепкави)
  • задържат се на повърхността на водата.

 

Признаци и симптоми на Сама Мутра (урина): 

  • мътна
  • по-голямо количество и по-висока плътност от нормалните
  • неприятна миризма.

 

Признаци и симптоми на Нирама Мутра (урина):

  • чиста
  • прозрачна
  • нормален цвят
  • нормални количество и плътност
  • без или със слаба миризма.

 

Общо третиране на ама: 

  • Основният начин за справяне с ама е лангана (гладуване), докато агни влезе в норма. Нормалният „храносмилателен огън“ води до намаляване на запушванията на каналите и отстраняване на токсините.
  • Суха терапия, предизвикваща изпотяване, е втората линия на лечение, при която аюрведичният терапевт използва текстилни торбички, пълни с различен „пясък“. Тази процедура помага за отпушване на каналите и намалява болката и отоците.
  • Панчакарма, като Ваман и Виречана, не се прилага в състояние Сама. Лечението започва с дийпан (предястия) и палчан (газогонни средства), след което се преминава към същинския процес на детоксикация.
  • Някои от билките, използвани при ама нарушения, са:
  • Шунти – джинджифил (Zingiber officinale)
  • Еранда – рициново масло (Risinus communis)
  • Гудучи (Tinospora cordifolia)
  • Балатака (Semicarpus anacardium)
  • Кучала (Strychnus nux vomica).

Третиране на ама в по-широк аспект

 

Въпреки че Агнимандя (слаб „храносмилателен огън“) е основната причина за натрупването на токсини, има и други фактори, допринасящи за тяхното образуване:

 

  • Слаб дату („тъканен огън“) – една от причините за неправилния метаболизъм, водеща до Сама дату. Аюрведа използва различни отвари от билкови смеси, които повлияват успешно ама на нивото на тъканите:
    • Раса Пачак или Калингакади Када
    • Ракта Пачак или Патолади Када
    • Манса Пачак или Патол Нимбади Када
    • Медипачак или Кират Тиктади Када
    • Асти Маджа Пачак или Датряди Када.

 

  • Екзогенни причини – когато тялото е атакувано от различни микроорганизми, като бактерии, вируси, гъбички и др., също се стига до образуване на ама (състояние, което в съвременната медицина е известно под името „инфекция“). В този случай е подходящо да се използват билките гудучи, нимба и куркума.
  • Натрупване на отпадъчни продукти – отпадъчните продукти, като урина, изпражнения и непотребни вещества, създадени по време на тъканния метаболизъм, трябва да се изхвърлят от тялото в подходящото време, в подходящото количеството и по подходящия начин.

    Ако непотребните вещества се натрупат в тялото, те действат като ама, или ендогенни токсини. Например при бъбречна недостатъчност, ако уреята (отпадъчен продукт от усвояването на протеините) не се изхвърля, настъпва сериозно състояние, наречено уремия (в този случай уреята представлява ама).

  • Натрупване на ама на фино ниво – на психично ниво отрицателните мисли и чувства, като гняв, алчност, ревност и др., също са отговорни за формиране на токсини. Те блокират процеса на правилно мислене и впоследствие индивидът започва да страда от различни по тежест психични проблеми, като потиснатост, депресия и дори шизофрения.

    Образуването на ама на фино ниво може да причини и много психосоматични заболявания, като стомашна язва, бронхиална астма, алергия и т.н. – поредното доказателство за дълбоката връзка между тялото и ума.

  • Съвременната теория за свободните радикали е част от аюрведичната концепция за ама – свободните радикали атакуват здравите тъкани и могат да причинят сериозни здравословни проблеми, включително рак. Аюрведичната Расаяна – лечение за подмладяване и регенерация на тъканите, може да предотврати тяхното образуване.

 

Посетете аюрведа вайдя (лекар) за ранно диагностициране на ама

 

Аюрведа вайдя може да диагностицира ама чрез наблюдение на съответните клинични симптоми, посредством изследване на езика, пулса и т.н. При наличие на ама езикът е обложен и е налице нарушение на вкусовите възприятия.

Пулсът е Сама Нади – усеща се като „тежък“, може да е твърде бърз, твърде бавен или неравномерен. В ама състояние пациентът има температура, кръвта показва високо съдържание на бели кръвни клетки или повишени нива на имуноглобулините (напр. IgG или IgM).