Пурвакарма и Панчакарма пречистване и детокс

Пурвакарма и Панчакарма пречистване и детокс

Тайладара терапия

В резултат на заседнал и нездравословен начин на живот в нашия организъм се отделят видове токсини – „Ама“, представляващи шлаки, които постепенно се трансформират в лепкава субстанция, която организмът трудно успява сам да изведе на повърхността и да изчисти.

Благодарение на Аюрведичните системи Пурвакарама и Панчакарма имаме възможността да се пречистим от тези токсини.

ПУРВАКАРМА е съвкупност от външни процедури, спомагащи раздвижването на зоните с натрупани токсини и разкрасяват. Тези процедури помагат на тялото да се подготви за терапии за вътрешно пречистване.

Част от Пурвакарма процедурите са:

 • сауна с билки;
 • масажи с билкови масла и билков прах;
 • обливане с масла;
 • термични процедури.

Най-важните дейности в Пурвакарма са омазняване с билково олио и загряване.  По време на първите дни от терапията се изпълняват Пурвакарма терапии, които в последствие се съчетават с Панчакарма процедури за вътрешно пречистване.

ПАНЧАКАРМА е лечебна терапия за вътрешно пречистване на организма от токсини, тежки метали и свободни радикали чрез съчетаване на няколко вида терапии (очистителни и слабителни).

Панча означава „пет“, а карма – „дейност“ или „процес“.

Петте основни метода на Панчакарма са: повръщане, прием на лечебни масла през носа, прием на слабителни средства, лекарствена клизма и пречистване на кръвта.

Всеки един от методите се препоръчва при специфични проблеми:

 • Лечебното повръщане: бива извършвано с помощта на медицински билки. Грижи се за премахването на Капа токсините, натрупвани в тялото и дихателния тракт. Предписва се на пациенти със силен дисбаланс в Капа доша.
  Дневната терапия води до разслабващо и мобилизиращо токсините действие, което да ги отстрани.
  Препоръчително е при: бронхиална астма,
  сенна хрема, хронични алергии, псориазис, витилиго, повишено ниво на киселинността на стомаха.
 • хронично запушване на носа, затлъстяване, отток, кожни проблеми, психологически проблеми.
 • Слабителните средства: чрез лечебни билки се предизвиква слабителното действие. Терапията премахва Пита токсините от  тялото, които са ситуирани в черния дроб и жлъчния мехур, напълно почиства храносмилателния тракт до нивото на тънкото черво.
  Препоръчва се при: хронична треска, астма, кожни проблеми /херпес, параплегия, хемиплегия, проблеми със ставите, диабет, проблеми с храносмилането, увеличена киселинност на стомаха, витилиго, псориазис, запек, главоболие, елефантизъм и гинекологични проблеми.
 • Лекарствена клизма е  главната лечебна терапия на Панчакарма.
  Тя изчиства натрупалите се токсини в дебелото черво при всичките три доши. Тази терапия има подмладяващ ефект.
  Протича като Олио или Гий, смесено с билкова отвара, и бива използвано като клизма, за да почисти дебелото черво и да повиши неговия мускулен тонус. Трае няколко дни, според здравословното състояние на човека.
   Препоръчителна е при: лечението на Параплегия, Хемиплегия, колит, синдром на раздразненото черво, храносмилателни проблеми, запек, дископатия и ишиас, хепатомегалия и спленомегалия, цервикална спондилоза, наднормено тегло, сексуални проблеми, хемороиди и безплодие.
 • Въвеждането на лекарства през лигавицата на носа с лечебно билково олио пречиства натрупаните Капа токсини от главата и врата.
  Базирано на здравословното състояние на всеки пациент, този метод бива провеждан до 30 дни.
  Желателно е да се прави при: дихателни проблеми, парализа на Бел, безсъние, зрителни проблеми и проблеми с паметта,
  невралгия на нервус Тригеминус, премахва излишната слуз,
  увеличена пигментация на лицето, подобряване на гласа, преждевременното побеляване на косата, хемиплегия, главоболие от различен произход, синдром на замръзналото рамо, загуба на обоняние и вкус, мигрена, полипи в носа, схващане на врата, носни алергии, синуит, неврологически дисфункции.
 • Процедура за пречистване на кръвта е препоръчително само в крайно редки случаи. Понякога тя се провежда по време на главната панчакарма и само по предписание на Аюрведичния лекар.

РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРЕЧИСТВАНЕТО

 • Помагат на здравия да запази своето здраве, а на болния – да си го върне
 • Спокойствието, равновесието и активното, нормално функциониране на организма, са резултатите от действието на процедурите.
 • Изчистват се над 50% от тежките метали и вещества в организма на човек.
 • Тялото се подмладява, тонизира и започва да функционира на естествени обороти.
 • Подобрява се потокът на енергията Прана, като това води до душевен и емоционален ефект.
Приложението само на отделни методи от Пурвакарма или Панчакарма е опасно и може да доведе до влошаване на здравето, а не до неговото подобряване.

В Аюрведа Клиник Банско тези методи се изпълняват последователно, в определения ред и под контрола на аюрведичния лекар и терапевт.

Аюрведа методите Пурвакарма и Панчакарма са новост в лечението, спрямо западния начин на мислене, но неоспоримите резултати ги нареждат сред успешните практики на една древна култура.

bg_logo
Тук може да направите 
вашата резервация