Въпроси и отговори

Въпроси и отговори

Как мога да се запиша в програмата на Аюрведа Клиник Банско?

Записването става по няколко начина: изпращане на имейл info@ayurvedabansko.bg, попълване и изпращане на резервационна форма: https://www.ayurvedabansko.bg/reservation/, обаждане по телефона:  
+359 2 806 61 78;  +359 879 111 222
.

Кога се провежда програмата?

От месец март до началото на декември, с прекъсване през август. Периодите и цените са описани в сайта https://www.ayurvedabansko.bg/prices/

Колко време предварително трябва да направя резервацията?

Препоръчваме Ви да се запишете 2-3 месеца преди началото на програмата, защото местата се запълват изключително бързо.

След попълване на местата за една смяна, записванията за конкретните дати спират. Наличните периоди можете да видите на линка: https://www.ayurvedabansko.bg/prices/  Запълнените  периоди се зачертават.

Какво трябва да направя, за да се подготвя за програмата?

Достатъчно е да ни пишете. Ние изпращаме подробна информация за това как протича лечението и какво трябва да знаете предварително, за да протече целият процес правилно. След постъпване в клиниката, д-р Павар прави ежедневни прегледи и преценява как трябва да продължи процеса на детоксикация или лечение.

Една седмица преди програмата е желателно да сте на диета, която изключва месни и млечни продукти, за да се осигури лесно прочистване на червата.

Добре прочистените черва гарантират усвояването на активните съставки на храните и билковите лекарства в храносмилателната  системата по време на Панчакарма пречистването;

Започнете да пиете топла вода (40 градуса по Целзий) сутрин, преди да си измиете зъбите, най-малко 7 дни преди започване на програмата. Не пийте студена  вода. 600 грама топла вода е достатъчно количество.                                                                

Мога ли да направя консултация, без да оставам на лечение?

Да, д-р Павар прави консултации. За целта е необходимо да си запазите час за преглед по посочените начини в т. 1.

Трябва ли да направя предварително някакви изследвания? Може ли това да стане при вас?

В клиниката нямаме лаборатория и препоръчваме всеки пациент да носи предварително направени изследвания, както и медицински епикризи.

Препоръчваме 1 месец преди датата на курса, епикризите да бъдат изпратени по имейла, за да направим предварителна консултация с д-р Павар. В някои случаи се налага да се внесат предварително от Индия специфични билкови лекарства, които да помогнат лечението.

Мога ли да си закупя билки или аюрведични лекарства от Вас?

Да, ако веднъж сте преминали през преглед при д-р Павар и той Ви е назначил прием на билкови лекарства. Достатъчно е да ни пишете и ние ще Ви ги изпратим на посочен от Вас адрес, с наложен платеж.

Мога ли да бъда придружен от мой близък по време на престоя в клиниката?

Да, в този случай Вашият придружител се настанява на преференциална цена. Моля, пишете на имейл: info@ayurvedabansko.bg за повече информация.

Ако желая лечение, колко дневен престой трябва да планирам?

Ако имате заболяване, препоръчваме минимален престой от 2  седмици.

Ако заболяването Ви е хронично или в по-тежък стадий, препоръчваме лечение за поне 3 седмици.

Ако съм здрав, но искам да премина детоксикиращ курс профилактично, колко дневен престой да планирам?

За здрави пациенти е достатъчен 10 дневен курс за детоксикация на тялото.

 

В момента нямам изразени заболявания и оплаквания, мога ли да проведа програмата?

Профилактиката е много важна за нашето здраве, а детоксикацията на организма е абсолютно необходима, за да бъдем здрави.

Имам специфично заболяване и искам да знам дали лечението при вас ще ми помогне?

Аюрведа лекува много и различни болести, и то много ефективно.

При по-тежките случаи продължителността на лечението е голяма, примерно при множествена склероза продължава от 3 до 5 години

Аюрведичното лечение е ефикасно, защото прилага цялостен подход към тялото, а не просто концентрация върху конкретното заболяване.

Как протича програмата?

Моля, запознайте се с примерната програма, поместена в сайта: https://www.ayurvedabansko.bg/dnevna-programa-na-ayurveda-i-panchakarma/

Какво е храненето по време на курса?

Храненето е аюрведично, предимно вегетарианско. Има и ежедневен прием на  вода с подправки.

След като завърша курса на лечение ще мога ли пак да се храня като преди?

По време на програмата е необходимо да се консумира само определената аюрведична храна.

След програмата е желателно да следвате указанията на д-р Павар и да спазвате принципите за балансирано и здравословно хранене, с цел запазване на постигнатия лечебен ефект.

Има ли някакви специфични изисквания по време на провеждане на програмата?

Участниците  трябва да се въздържат от сексуални контакти, както и от всякаква мисъл или действие, което може да възбуди сексуално желание.

По време на месечния цикъл (от начало до край),  се избягват  всички видове процедури и лечения по Панчакарма. Месечният цикъл е  период за  самостоятелно балансиране на женската енергия и Панчакарма процедурите могат да създадат конфликт в този процес.              

Моля, планирайте началото на Панчакарма програмата поне 3 дни след края на месечния ви цикъл.

Избягват се тежки упражнения най-малко 48 минути преди и след терапиите. По време на лечение по Панчакарма, са забранени силно натоварващи упражнения  във всички форми, защото тялото е в процес на промяна  и реконструкция. По това време ще чувствате изтощение, трудно ще издържате и най-малкото усилие, телесно или психическо. Тежките упражненията могат  да се влошат вашето  състояние. В програмата са включени йога занимания, които ще засилят ефекта на Панчакарма терапиите.

По време на Панчакарма терапиите не използвайте басейна на Спа центъра. Използването на сауна или парна баня става само по препоръка на индийския лекар.

Ще мога ли по време на лечението да пуша? А да пия кафе и алкохол?

Цигарите трябва да се спрат или ограничат силно.

Кафе или черен чай може само веднъж дневно, но не и двете заедно.

Употребата на алкохол не се разрешава

Какви други процедури ще мога да ползвам по време на престоя в клиниката?

По време на аюрведичния курс може да правите само следните терапии и козметични процедури:

  • Тайландски масаж;
  • Юмейхо терапия;
  • Валънтайн терапия, но без масло
  • Козметични терапии за лице
  • Интрасютикълс

Личният ми лекар е противник на подобен тип лечение. Какво да правя?

Лечението по методите на Аюрведа датира от преди 5 000 години. Д-р Павар е изключително опитен лекар. Завършил е университета Bharati Vidyapeeth College of Ayurveda в град Пуне през 2001. След това има специализация за MD (Ayurveda) (Masters in DravyaGuna (i.e. Ayurveda pharmacology)) магистър по аюрведична фармакология през 2006 година към университета Bharati Vidyapeeth College of Ayurveda, Pune. Терапевтите също са дипломирани терапевти по Аюрведа, експерти при прилагане на специфичните терапии, с практически опит над 10 години и с преподавателска практика в областта на Аюрведа лечението.

Прочетете повече за екипа на страницата:https://www.ayurvedabansko.bg/ekip-na-ayurveda-bansko/

На какъв език е комуникацията с д-р Павар?

Д-р Павар  говори на английски език. На прегледите с д-р Павар присъства преводач с английски език. Той превежда и с него се поддържа активна връзка след заминаването на медицинския екип за Индия.

Мога ли да закупя билковите лекарства в аптека или на друго място?

Лекарствата и маслата са оригинални, индийски, и се внасят специално за клиниката. Закупуването на тези лекарства е само при нас, в клиниката в Банско или в Аюрведа клиник София, намираща се на бул. „Янко Сакъзов“ 30; www.ayurvedasofia.bg.