Според концепцията на Аюрведа за цялостен хранителен режим всяко ястиеследва да включва и шестте вкуса – това означава, че във всяка храна трябва да присъства сладко, кисело, солено, люто, стипчиво и горчиво.
Аюрведа се фокусира върху общото добро състояние, или здравето на хората, а не върху лечението на конкретна болест, което се постига основно чрез следване на принципите на здравословното хранене.
Аюрведичната храна се счита за източник на освежаваща енергия както за ума, така и за душата, а не просто за заместител на протеини, витамини и минерали.
Рецептите по Аюрведа се разделят в зависимост от целите и търсените резултати по отношение на енергийното съотношение, пракрути, след храносмилане, например: студеното (sheeth guna) повишава Вата, сладкото (madhur rasa) повишава Кафа, usha guna отслабва Кафа, snigdha guna отслабва Вата.
С други думи, сладко, гхи, мед и олио са подходящи за поддържане на Вата, Пита и Кафа пракрути.
- Аперитив
- Хляб и тестени изделия
- Чътни
- Десерт
- Млечни продукти
- Напитки
- Несъвместимост на храната
- Основни ястия
- Смес от подправки
- Туршии
- Райта
- Рецепти с мляко
- Ориз
- Салата
- Супа
- Яхнии