Блог

Аюрведични полезни рецепти с невероятен вкус
Всички сме чували поговорката „ти си това, което ядеш“. Според древната индийска наука за здраве и дълъг живот Аюрведа, тя звучи малко по-различно. Основата на аюрведичното хранене е, че ние сме резултат не само от това, което ядем, но кога, как и защо се храним. Аюрведае балансиран подход към храненето, който предполага да се храним внимателно, …
Още

Тайните на Златното мляко
Аюрведа е една от най-старите системи за природно лечение в света, медицина за ума и тялото, произтичаща от Индия. Това е древна ведическа традиция, практикувана от пет хилядолетия, представляваща цялостна „Наука за Живота“. Проверени през хилядолетията, методите на Аюрведа представляват надеждна основа за хармоничен и ползотворен, здравословен живот. Аюрведа стъпва на три основни типа енергиен баланс в организма, на пет …
Още

Традиционните аюрведа ястия от Индия
Аюрведа е холистичната наука на лечителите от Древна Индия. Позната от хиляди години, тя се изразява освен в лечение, и в активна превенция на всички болести. Това основно става чрез оптимизирането на нашето меню.  Все пак храната е нашият основен източник на живот. Същевременно, тъкмо чрез нея в тялото ни навлизат и рушащите го вещества (ама).  Според древното индийско …
Още

Тайните на Златното мляко
Какво е Златно мляко ?  Златно мляко наричаме специфичен вид традиционна за Индия тонизираща и изключително здравословна напитка. Произходът на този еликсир за балансирано здраве се корени в популярната индийска система Аюрведа.  Целта на това учение е хармоничен и здравословен начин на живот и представлява „наука за живота“. Счита се, че Аюрведа започва преди около пет хиляди години, първоначално …
Още

Аюрведа и вкусът
Вкусовете играят ключова роля в Аюрведа, защото се използват както в диагностиката, така и влечението на различни болести. Както всичко в древната индийска медицина, и вкусовете са в пряка зависимост с конституцията на човека(доши). Съществуват шест вкуса, като три от тях увеличават дошите, а три ги намаляват. Вкусовете се определят по най-директния начин – чрез устата …
Още

Шафранът – изтънчената подправка на аюрведа
Шафранът, на санскрит наричан кесар или кумкум, е подправка, призната за деликатес по цялото земно кълбо. Тя се добива най-вече в земите на Древна Персия и в държави от арабския свят. Добива се от яркочервените тичинки на лилавото цвете с латинското име Crocus sativus. Тъй като са нужни огромен брой от тези цветя, за да се направи …
Още

Какво представлява Cassia angustifolia (Сенна) и каква роля има в Аюрведа?
В продължение на няколко хилядолетия от своето съществуване древната индийска система за здраве и дълголетиеАюрведа е открила природосъобразни средства, сред които много растения, за лечение на всякакви заболявания. Аюрведа подхожда към билките от енергийна гледна точка. За разлика от сложния химичен анализ, при който можете да се загубите в лабиринта от многобройни детайли, тази проста енергийна система изяснява основните …
Още

Пет супи, които аюрведа предлага да консумираме
Аюрведа препоръчва диетата да се съобразява с пракрити и пуруша – или иначе казано, с нашата изконна природа и моментно състояние. Вроденото е това, което ни предразполага към определени емоции, храни, състояния, то ни прави предразположени към едно или друго заболяване, дава нашите външни и вътрешни, низши и висши характеристики. Същевременно, състоянието, в което може би се намираме в …
Още

Храните в Аюрведа – варива и зърнени култури
Аюрведа – популярната традиционна индийска медицина се състои от две санскритски думи AYUR „живот“ и VEDA „знание“. Значението на това е Науката за живота. Тази 5000-годишна лечебна система от Индия препоръчва вегетарианска диета. Аюрведичната диета не само подхранва тялото, но и възстановява баланса на 3-те Доши, което е от съществено значение за поддържане на здравето. В зависимост от …
Още

Complementarity and differences between yoga and Ayurveda
Йога и аюрведа са древни индийски учения, стремящи се да ни доведат към по-добър живот. Аюрведа е всеобхватна холистична система за лечение, превенция и поддържане на естествения баланс на енергийното и физическото ни тяло. В нея се смята, че дисбалансите между присъщата и моментната ни жизнена енергия са източникът на всички проблеми за човека. Аюрведа лекува това, като контролира …
Още

How to take the perfect Shavasana pose?
Какво представлява Шавасана? Шавасана е поза, която може да ви помогне да постигнете баланс едновременно на дишането, тялото и ума cи и ще допринесе да влезете в състояние на благоденствен покой. На санскритски думата Шавасана се превежда, като „трупна поза“. Tя е създадена от две части: „сава“, което означава труп, а „асана“ поза. В книгата „Ключовите пози на йога“ авторът …
Още

Ayurveda in summer
Лятото, като всеки един сезон, пристига със своя отделна индивидуалност. В зависимост от вашата конституция, лятото може да повиши вътрешното ви чувство за хармония или да влоши някоя от вродените ви тенденции. Например, човек, който предпочита хладен климат, може да обича зимата и ще му е по-топлo до такава степен, че може да cе почувства дискомфортно с увеличаването …
Още

Храните в аюрведа – подправки
Аюрведичната медицина наистина е много повече от конвенционалната медицина. Тази практика е на повече от 5000 години и е започнала в Индия. Оттогава се разпространява в целия свят, помагайки на много човешки животи. Ядрото на Аюрведа се фокусира върху предотвратяване на болестни състояния. Тя се основава на концепцията, че общото здравословно и балансирано състояние на тялото разчита на деликатното отношение …
Още

What is kitsch and what does it help?
Кичари (наричано още кхичди, кичри и др.) е ястие в традициите на индийската наука за здравето аюрведа. То се използва във всекидневното хранене на спазващите чист режим на хранене, а също и при определени лечебни диети, които се налагат за преодоляването на някои заболявания. Кичари означава смес, обикновено от два вида зърнени култури.   Но кичари определено не …
Още

при стрес
Какво е индийският пранаяма ритуал нади шодана? Може ли той да ни помогне да се справим с предизвикателствата на стреса на работното място и в големия град?   Нади шодана е старинен ритуал от пранаяма упражненията в йога. При тази техника ние вдишваме и издишваме контролирано, редувайки лявата и дясната ноздра, като по този начин регулираме директно дихателния си …
Още

Bob mung in Ayurveda - how it works and what it cures
В индийската философия са много уважавани селскостопанските култури, които не само че не ни вредят, но и ни носят безброй ползи. Едно от ключовите растения в рецептурника на аюрведа е бобът мунг (на лат. Vigna radiata), наричан още боб мунг, индийски боб или папуда. През вековете неговата популярност се е разпространила и в кухните на Китай и други страни …
Още

Аюрведичните чайове
В индийската философия аюрведа открай време е прието, че основните фактори, които определят нашия здравословен статус, се крият в генетично и заложеното и кармично причиненото. По-точно казано, това са концепциите за пракрити и викрити. Това, което е нашата природа, вътрешно заложено в нас от самото начало – наричаме на санскритски пракрити или пракрути. Викрити пък е това, …
Още

Видове етерични масла в аюрведа
Етеричните, още наричани ароматни масла, са хидрофобни течности, които съдържат основния екстракт на растението, от което са извлечени. Индия е една от първите цивилизации в света, които откриват силните целебни характеристики на тези извлеци. Във ведическата литература има стотици видове етерични масла, за всяко от които се смята, че може да излекува поне една болест, а някои …
Още

Как аюрведа терапиите подобряват тонуса и настроението?
Аюрведа е мистична и екзотична индийска система за здраве, щастие и дълголетие. Тя набира все по-голяма популярност в Западния свят. Някои хора се обръщат към нея за превенция на здравословното си състояние, а други – за лечение на болести. Аюрведа масажите влияят по два начина едновременно – чрез физическо въздействие на определени зони и точки по тялото и чрез …
Още

Как помага Аюрведа при намаляване на зрението
Причини за намаляване на зрението Уврежданията на зрението се причиняват по различни причини. То може да се влоши от глаукома, макулна дегенерация свързана с възрастта и много други. Глаукома Това състояние се дължи на повишено налягане на течността в очите, при което имате усещането, че гледате в тунел. С други думи, яснотата на зрението е в центъра, …
Още