Заповядайте за 10/15/20 или 25 дни в апартхотел Лъки Банско 5* за пречистване на организма, лечение, подмладяване и разкрасяване.

separation line

За Вашето алтернативно лечение ще се погрижат д-р Махеш и нашите индийски терапевти, използващи само оригинални продукти – над 30 вида масла и 120 вида природосъобразни терапевтични средства.

Аюрведа книги

Аюрведа книги и знания | Ayurveda Clinic Bansko

Според Аюрведа, абсолютно всичко във Вселената се състои от пет основни елемента – акаша (пространство), земя (притви), огън (теджас), въздух (ваю) и вода (апа). От комбинацията на всички тези елементи (панча махабути) се оформя нашата индивидуалност (конституция) или Пракрити.

За разлика от познатата ни съвременна медицина, която лекува заболяването, когато то вече е налице и която се концентрира върху един аспект (физическо или психическо здраве), при провеждане на Аюрведа лечение личните взаимоотношения, социалната хармония, удовлетвореността от работата, духовното израстване са силно свързани с физическото, психическото и душевното здраве.

Познаваме ли своята конституция, можем по-лесно да разберем и осъзнаем здравословните проблеми, които имаме. Можем да полагаме подходящите грижи за собственото си здраве, като се погрижим за храненето си, за токсините, за стреса, за живота, който водим и да се предпазим от заболяванията, към които сме предразположени.

Защо популярността на Аюрведа лечението не намалява?

Дори и с появата на достъпни здравни клиники и болници, много хора се нуждаят от алтернативни методи на лечение, тъй като дори най-иновативните изследвания на съвременната медицина не могат да дадат отговор на всички въпроси, свързани със здравето.

За разлика от познатото ни медицинско лечение, Аюрведа е доказала, че е в състояние да реши и най-тежките здравословни проблеми.

Предимството на Аюрведа лечението е, че прилага специален подход за изцеление като включва набор от здравни, почистващи и подмладяващи процедури, събрани въз основа на хилядолетния опит на индийските лекари и древните ведически знания. Основният принцип на ведическата практика е да работи с тялото като цяла система, вместо да се фокусира върху конкретни органи или части на тялото. Ето защо, дори и един кратък профилактичен курс на ведическа терапия дава видими резултати.

Шастикшали Пиндасведа | Ayurveda Clinic Bansko

Популярни аюрведа терапии

Терапиите, които ведическите лекари прилагат са много, но като че ли най-популярните и най-ефективните са Пурвакарма и Панчакарма.

Всъщност, Пуркаварма е предварителната подготовка, която се налага преди да се пристъпи към втората част на пречистването и детокса, а именно – Панчакарма.

Подготовката (Пуркаварма) се състои от 2 части: омасляване и затопляне

Омасляването може да бъде вътрешно и външно, като вътрешното омасляване (Снехана) се извършва, като затоплено билково масло се поглъща, жабури или се поставя в носа или ушите. Вътрешното омасляване трябва да се прави стриктно и единствено според предписанието на ведическия лекар, като за процедурата се използва най-вече затоплено сусамово масло. Снехана се извършва най-често сутрин на гладен стомах.

Външното омасляване се прави, като тялото се масажира със затоплено масло. Класическият абханга масаж се извършва от двама масажисти и продължава от 40 до 60 минути. Масажът започва задължително с масаж на главата. Като цяло, всички процедури на panchakarma трябва да започнат с омасляване на главата. Движенията на масажистите по време на масажа са синхронни и плавни, като за 1 сесия човешкото тяло абсорбира от 100 до 250 мл. билково масло. Маслото, използвано в abhyanga се подготвя индивидуално за всеки пациент, като се взема предвид неговата конституция (Пракрити). При този масаж е много важно да бъде постигнат синхрон при силата на натиска на ръцете, скоростта на движение, температурата на масло, преминаването през меридианите и мармата. Основното, универсално сусамено масло за abhyanga е наситено с допълнителни компоненти: етерични масла, растителни масла, билкови масла.

Сарванг-Башпасведа | Ayurveda Clinic Bansko

Сведана – затопляне и изпотяване

Загряването е втората част от подготовката за Панчакарма и основната цел на тази процедура е човешкото тяло да бъде затоплено. Топлината трябва да е приятна и в никакъв да не е „гореща“. В съвременните аюрведически салони и клиники, фитобарелите (фито бъчви) се използват все по-често, тъй като са с удобен дизайн и отговарят на всички необходими изисквания на тази процедура. От голяма полза е използването на билкова лекарствена пара при загряване, която се получава чрез отвара от специални билкови средства, към които се добавят различни етерични масла.

Патра – Путли

В Аюрведа лечението за загряване се прилага и масаж с билкови торбички (Patrapotley). В торбички от естествена тъкан се поставят билки, приготвени индивидуално или като готови смеси. Пълните с билки торби се потапят в топло билково масло или олио, след което двама специалисти масажират едновременно цяло тяло на пациента.

Защо е нужна предварителна подгодотвка на тялото – Пурвакарма?

Процедурите за подготовка са насочени към дълбоко омасляване и загряване на човешкото тяло, така че тъканите да станат меки, влажни и еластични. Без такова отпускане на тялото е опасно да се премине към основната терапия – Панчакарма.

Панчакарма – основна терапия

Вамана

Това е еметична терапия, при която пациентът преминава внимателно през контролирано повръщане. Вамана е първата от петте основни процедури за panchakarma.

До този момент човешкото тяло вече е достатъчно подготвено по време на purvakarma процедурите. Вамана се провежда в определено време на деня (индивидуално) и със специално подготвена отвара от билки. Съставът на билковата смес се подготвя, като се отчита индивидуалната конституция на пациента. Човек трябва да бъде отпочинал, спокоен, храната, която е погълнал предната вечер трябва да е напълно усвоена. По време на повръщането е добре да се масажира зоната около пъпа и корема по посока на часовниковата стрелка, а кръста – нагоре по гърба. Броят на процедурите и дозировката на Вамана се определят от специалиста, който провежда Аюрведа лечението. След процедурата е необходимо да се проведе здравословна инхалация/фумигация с дим от лечебни билки.

Първото хранене след Вамана може да бъде вечер или сутрин, като най-подходящата храна сред лечебното повръщане е ориз.

Вичерана

Вичерана е слабителна процедура, при която пациентът приема лаксативни орални аюрведични лекарства (очистителни). Приемът на перорални лаксативи на редовни интервали спомага за прочистването на храносмилателната система от токсините и насърчава храносмилателните и метаболитните процеси. Слабителната процедура допринася за възстановяването на Agni, метаболитната сила, която е основният фактор в Аюрведа. Доброто храносмилане и метаболизмът на всички нива на организма предотвратяват натрупването на токсини, подмладяват телесните тъкани и повишават устойчивостта към заболявания.

Широ Васти | Ayurveda Clinic Bansko

Васти

Васти е третата класическа процедура на Панкакарма и при нея се извършва лечебна клизма. Тази процедура трябва да се извърши след Вамана и Вичерана.

Лечебната клизма пречиства и подмладява дебелото черво, подхранва цялото тяло и помага на организма да се справи с болестотворните процеси.

Нася – процедура, при която се поставят лечебни билкови масла в носа

Нася е четвъртата класическа процедура в Панчакарма. Всички заболявания на главата и болестите, разположени над ключиците се повлияват изключително добре при тази терапия. Nasya се извършва след всички гореописани процедури. Важно е да се разбере, че лекарствата, прилагани чрез носа, пряко засягат мозъка, така че отговорността за подготовката и извършването на процедурата е много висока. Нася се извършва само от специалист и никога в домашни условия!

Преди да започне процедурата, на лицето и главата се прави масаж (марма терапия), след което носа и фронталните синуси се затоплят с кърпа и едва тогава може да се проведе процедурата. Количеството лечебно масло или олио се определя от лекар и може да бъде от 20 до 50 мл. в даден момент. Индивидуално, Нася може да се проведе от 5 до 15 пъти, като след процедурата се извършва терапевтично инхалиране.

Рактамошан – пускане на кръв

Това е последната пречистваща процедура от Панчакрама, която е предназначена да понижи „лошата“ кръв. В съвременното Аюрведа лечение тази процедура успешно се заменя с хирудотерапия – лечение с пиявици.

След преминаване през всички процедури на пречистване и детокс е необходимо да бъде извършен плавен преход към ежедневните дейности и живот. Затова Аюрведа препоръчва да се придържате определено време (в зависимост от дълбочината на прочистване) към диетично хранене, ежедневна Dinacharya (ежедневна, рутинна грижа за тялото) и приемане на Rasayana препарати.

Смисълът на спазването на определен режим след края на процедурите е да се стабилизира постигнатия резултат. Диетата, както и Dinacharya се назначават поотделно, в зависимост от конституцията на пациента.

Rasayana препаратите са подмладяващи аюрведа средства, наричани още средства за премахване на старостта или удължаване на младостта. Най-популярните расаяна билкови препарати са Chiavangraprash, Amrit kalash, Brami и други.

Джану Васти | Ayurveda Clinic Bansko

С какво са ни от полза Пуркаварма и Панчакарма?

Човешкото тяло има естествени механизми за отстраняване на токсините, което е чудесно, но понякога не е достатъчно. Не е достатъчно да се надяваме единствено на естествените механизми, тъй като поради нездравословния начин на живот, който водим, стреса, на който сме подложени и още редица други фактори ни влияят негативно и тялото ни няма как да се справи само. Затова се налага да „събудим” тази способността на телата ни да се преборят по естествен начин с токсините, които са се натрупали вътре в нас.

Някои токсини в тялото се разтварят във вода и затова Аюрведа лечението препоръчва да се пие много вода, която да отведе вредните вещества навън от организма чрез урината или чрез изпотяване. Друга част от токсините обаче могат да бъдат отстранени само с билково масло това налага при panchakarma да се използват специфични масла за различните части на тяло.

Panchakarma е процес на пречистване и намаляване на отрицателното въздействие на стреса и токсините. Трябва обаче да отбележим, че протичането на такова лечение ще има много по-голям ефект, ако обръщаме по-голямо внимание на себе си и на начина си на живот.

За разлика от други терапии, Panchakarma е безболезнен процес на дълбоко прочистване без дискомфорт, което позволява да се постигне баланс на дошите.

За да бъдат извършени всичките пет пречистващи процедури правилно се нуждаем от напътствия от квалифициран аюрведа лекар.

Препоръчва се детоксикиращата терапия да се извършва поне четири пъти годишно, за да се поддържа и укрепва здравето при здравите хора и да се възстанови балансът при хората, които имат някакви заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


CAPTCHA Image
Reload Image
[schema type="event" evtype="ChildrensEvent" url="https://www.ayurvedabansko.bg/" name="Аюрведа и Панчакарма за алтернативно лечение | "Аюрведа Банско"" description="Керала идва в Банско! | Запишете се за Аюрведа клиник - заедно детокс, прочистване, лечение на всички болести и подмладяване чрез Панчакарма и Пурвакарма" sdate="2016-09-08" stime="12:30 pm" edate="2016-09-08" duration="00:00" city="Sofiq" postalcode="1000" country="BG" ]
img

За да разберете какво е Вашето здраве според Аюрведа, моля, попълнете теста.

img

To find out what your health is according to Ayurveda, please complete the test..

Чтобы выяснить, что ваше здоровье согласно Аюрведе, пожалуйста, заполните тест.