FB PIXEL

Аюрведа тест

16.10.2019

Аюрведичният тест или Парикша е важен клиничен инструмент за оценка на заболяването и силата на пациента. Думата Парикша (Pariksha) произлиза от корен „iksh“ означава – да разгледаме, да преценим, с предлога „pari“, фиксиран пред корена, което означава от всички страни. По този начин парикша или аюрведичен тест означава разглеждане или изследване на обект от всички страни и аспекти.
Аюрведичният тест се използва за оценка на рисковите фактори и извършване на необходимите промени в диетата и начина на живот, за да се предотврати предстоящото заболяване. Аюрведичният тест е първо и основно изискване преди започване на какъвто и да е вид аюрведично лечение.
Има много споменати методологии на теста в аюрведа, описани в класически аюрведически текст, като:
● двивида парикша (двукратно изследване)
● тривида парикша (трикратно изследване)
● шадвида парикша (шесткратно изследване)
● астастана парикша (осемкратно изследване)
● дашавида парикша (десеткратно изследване) за провеждане на правилен преглед на пациента и болестта.
Методите се използват от специалистите по аюрведа за провеждане на тест, насочен към идентифициране на нарушаването на доша. Например, човек с гореща, зачервена кожа и симптоми като усещане за парене, треска, храносмилателни разстройства или пикочни инфекции има нарушение на пита енергия.
Сухата, напукана, груба кожа, която е студена, показва дисбаланс на енергията на вата. Задържане на течности, подуване, влажна кожа, тъпа болка, воднисти очи и задръствания в гърдите и т.н. са показатели за дисбаланс на енергията на кафа.
Както бе споменато по-горе, диагнозата и лечението на заболявания се основават на информацията, получена от две области:
• Преглед на пациента роги парикша (Rogi pariksa)
• Изследване на болестта рога парикша (Roga pariksa)
Различни методи на аюрведичен тест
Двивида парикша (двукратно изследване)
Махариши Чарака обяснява, че има два метода за изследване на пациента, а именно:
1. Пратякша (пряко възприятие)
2. Анумана (дедуктивни знания)

Тривида парикша (трикратно изследване)
1. Дарсана парикша (изследване чрез наблюдения): Това е систематично наблюдение, което може да даде улики за причината и продължителността на заболяването. Внимателно наблюдение на походката, физиката и външния вид на пациента дава много информация за общото му състояние. Това се нарича “дарсана парикша”.
2. Спарсана парикша (изследване чрез докосване): Това изследване се извършва чрез докосване на пациента – спарса (sparsa). Можем да оценим температурата на тялото, да почувстваме границите на отоци по кожата, да измерим и отбележим характеристиките на пулса или да проверим за уголемяване на органи и т.н. с докосване.
3. Прасна парикша (преглед чрез разпит): За цялостна картина на заболяването е необходим подробен разпит на пациента и някой член на семейството или роднина. Това е „прасна парикша“ (прасна означава въпрос).
● Има още един вид тривида парикша или аюрведичен тест. В този преглед се изследват три различни области, за да се тества заболяването, те са:
1. Аптопадеш парикша – аптопадеша са авторитетни инструкции или твърдения на велики учители или гуру на аюрведа като Махариши Сушрута, Махариши Чарака, Махариши Вагбхата.
2. Пратякш пранама – Това е информация, събрана чрез директен преглед на пациент. Аюрведа експерта трябва да използва всички свои сетивни органи, за да разпознае болестта и болестния процес.
3. Ануман парикша (дедуктивен) – По подразбиране може да се направи следното предположение: Силата на агни се оценява чрез процеса на храносмилане и метаболизъм в организма от аюрведичен експерт.

Садвида парикша (шесткратно изследване)
Садвида парикша на пациент е предоставена от Махариши Сушрута. Експертът по Аюрведа използва собствените си сетивни органи, за да проведе тест, за да разбере и идентифицира болестта.
1. Спаршендрия (органи за допир) – например опитайте се да разберете усещането след докосване до тялото на човек като сухота, топло, подуто и т.н.
2. Шротендрия (органи на слуха) – опитайте се да чуете различните гласове от органите на тялото, като например дихателни трудности при астма
3. Чакшуендрия (органи на зрението) – например ако искате да се отбележи промяна в цвета на кожата при пациент с жълтеница.
4. Раснендрия (орган на вкуса) – например използване на заключението, като например да наблюдавате мравки, събрани около урината на пациента, може да подскаже състояние на диабет.
5. Гранендрия (органи на миризмата) – метаболитни нарушения генерират особена миризма в организма.
6. Прасна (вземане на история) – това е информация, получена чрез въпроси и отговори от пациенти.

Аштaстана парикша (осемкратно изследване)
Аштaстана парикша или осемкратният метод на изследване на пациента, който включва следните осем фактора:
1. Нади парикша (пулсова дигноза) – Силата, ритъм, скорост, качество на пулса се изследват, за да се стигне до заключение. Пулсът на вата е бърз, неравномерен, движи се като змия. Пулсът на пита е пулсиращ, насилствен, богат и повдигнат в средата. Може да се сравни със скачащата жаба. Пулсът на кафа е бавен, стабилен и донякъде тежък. Може да се сравни с движението на жерав.
2. Мала парикша (изследване на изпражненията) – Директното изследване на фекалната материя с просто око може да каже много за храносмилателното състояние на тялото. Цветът, консистенцията и плътността, миризмата, наличието на кръв или слуз в изпражненията дава много информация за различни доша дисбаланси или болестен процес.
3. Мутра парикша (изследване на урината) – Урината се изследва за – количество, цвят, консистенция и плътност, мирис, характер на отлаганията. Маслен тест за урина се използва за събиране на информация.
4. Джива парикша (изследване на езика) – Цветът, форма, покритие на езика може да е показател за много храносмилателни нарушения. Варирането във вкуса също е важен фактор за установяване на дисбаланса на доша.
5. Сабда парикша (изследвани на звука) – Способността или силата на човека да говори, непрекъснатост, дрезгавост и т.н., може да подскаже за много основни болестни процеси.
6. Спарша парикша (преглед с докосване) – С докосване, кожа и тактилено чувство се използва за тестване на болестния процес.
7. Друк парикша (преглед на очите) – Цветът на склерата, конюнктива, големина на очната ябълка, сухота, форма, зоната около очите, дават представа за различни сериозни метаболитни заболявания.
8. Аакрити (външен вид) – Цялостния външен вид е показателен за силата, издръжливостта и жизнената кондиция. Изследването на косата, ноктите и други органи на тялото може да разкрие много признаци, които сочат към различни заболявания.
Дашавида парикша ( десеткратно изследване)
„Дашавида парикша“ или десетократният метод на изследване на пациента, който включва следните десет фактора. Пациентът трябва да бъде прегледан с:
1. Пракрити – пракрити се отнася до естественото състояние на физическата и емоционална телесна кондиция на човек.
2. Викрити – викрити е нарушаване на пракрити. Състоянието на викрити се идентифицира чрез внимателно изследване на дхату, мала и емоционалния контрол на човека.
3. Сара – сара се отнася до качеството на сапта (седем) дхатус (телесни тъкани). Условията на телесните тъкани се класифицират като правара (добър), мадяма (среден) и авара (лош).
4. Самханана – самханана се отнася до физиката на човека. Компактна форма на тялото обикновено предполага здраво тяло. Твърде много мършаво или затлъстяло тяло се счита за нездравословно.
5. Прамана – прамана или изследване на пропорцията на тялото включва оценка на връзката между дължините на разперени ръце и височината на човека.
6. Вияма шакти (или сила за упражняване) е силата на човека за физическо натоварване.
7. Сатмя – измерване на адаптивността. Това е процес на измерване на възможностите на човека да се адаптира физически или психически към променящите се условия.
8. Сатва – проверка на умствения баланс. Това е способността на човека да продължи да прави това, което се изисква от него, без да се съобразява с разсейванията – както физически, така и психически.
9. Ахара Шакти – това е силата на храносмилането, този тест включва проверка на метаболитния капацитет на човека, за да приема, разгражда и усвоява храната в тялото.
10. Вая – Аюрведичният лекар сравнява действителната възраст на човека с неговата или нейната видима възраст.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *