Аюрведа Хранене » Чакра диета съгласно Аюрведа

Чакра диета съгласно Аюрведа

Муладхара е първата от седемте чакри. Тя е свързана с физическото тяло. Желанието е част от първата чакра. Всички природни влечения на тялото се влияят от чакрата муладхара. Гладът и жаждата, както и всяко желание, което произтича от физическото тяло, е под влиянието на муладхара. Важно е хранителните режими, предназначени да захранват тялото, да захранват и муладхара. Храните с висока хранителна стойност укрепват чакрата муладхара.

По принцип за муладхара са полезни храни със силна миризма и наситен вкус. Например хлябът, зеленчуците и месните продукти влияят на муладхара. Храната, която балансира муладхара, може да бъде избрана в зависимост от дисбаланса. Балансирането на муладхара и пречистването и активирането й са свързани с различни постове. Месото и алкохолът са храните, които влияят отрицателно върху муладхара.

Втората чакра е свадхистан. Свадхистан влияе на съзнанието и неговите функции. Всички отрицателни и положителни емоции се раждат под влияние на тази чакра. Емоции като страх, омраза, гняв и агресия произтичат от слабостта на свадхистан. Всички видове подправки в храната балансират действието на тази чакра. Храните със силна миризма, вкус и действие й влияят. Подправки като канела, кардамон, дафинов лист, шафран, кимион, синапено семе възвръщат обичайното действие на свадхистан. Черният чай и кафето не са полезни за нея.

Чакрата манипур е третата поред. Умствената дейност се засилва и преодолява природните влечения и съзнанието. Човек става по-осъзнат и има по-голям избор. Силата за вземане на решения се влияе от чакрата манипур. Поддържайте баланса и доброто състояние на чакрата, прибавяйки мазнини, млечни продукти и масла към хранителния си режим, тъй като това са храни, които уравновесяват манипур. Тази чакра изисква определено качество и количество на храната. Човек трябва постепенно да намалява количеството храна до минимум. Самодисциплината при хранене идва с времето. Най-добрата храна за поправяне и подхранване на манипур е маслото гхи.

Четвъртата чакра е позната като анахат. Под влиянието на тази чакра въображението и сънищата се превръщат във визия и решителност. Храни, които стимулират или потискат нервите, не са подходящи за активиране на тази чакра. Чесънът, лукът, алкохолът и наркотиците не влияят добре на анахат. Най-добрите храни за нея са мед, гхи, тъй като те контролират нервната система.

Първите четири чакри са тясно свързани с физическото измерение на тялото, което след трансформация влияе върху духовните измерения.

Вишудхи е петата чакра, която се намира в гърлото. Под нейно влияние се засилва самоосъществяването, докато желанията, свързани с материалния свят, стават незначителни. Хранителният режим се уеднаквява, почти няма нужда от различни видове храни. Тялото развива такава чувствителност, че няма нужда от различни вкусове.

Шестата чакра е агния, а седмата – сахасрара. Те представляват най-високата степен на трансформация на тялото, в която човек почти забравя за материалния аспект на тялото си и става способен да осъществи чисто съзнание. Хранителният режим става несъществена част от живота.

Чакра хранителният режим разделя диетичните храни на сатвични, раджасични и тамасични.

Сатвичната храна или храна без въздействие. Сатвична се нарича храната, която запазва тялото неутрално.

Раджасична е храна, която предизвиква момент на действие, а тамасичната храна прави човек негативен и тежък.

 Категория храна  Хранителни продукти  Влияе най-вече върху
 Сатвична  Всички плодове като например ябълка, киви, кайсия, манго, папая, ябълка, киви, синя слива, кайсия, японска мушмула, мандарина, банан, личи, нар, канталуп, манго, папая, череша, пъпеш, нектарина, боровинка, нектар, портокал, грейпфрут, диня, ананас, грозде, праскова, слива, гуава, круша, персимон

Всички видове зеленчуци: артишок, патладжан, маруля, цвекло, синап, листни зеленчуци, аспержи, дайкон, лук, градинска жлъчка, резене, майтаке, пащърнак, бок чой, грах, броколи, зелен боб, картофи, брюкселско зеле, къдраво зеле, репички, зеле, праз, маслен боб, шалот, морков, целина, спанак, карфиол, манголд, пачи крак, кълнове, царевица, скуош, шийтаке, гъби, поточарка, турнепс, ямс.

 Вишудхи, агния и сахасрара
 Раджасична храна  Всички видове подправки като чесън и лук, асафоетида (хинг),кориандър, босилек, кимион, индийско орехче, черен пипер, резене, магданоз, кардамон, сминдух, куркума, канела, кълнове, джинджифил и месни продкти, както и всички видове мазнини.  Най-вече върху  чакрите свадхистан., манипур и анахат
 Тамасична храна  Всички видове алкохол и наркотични вещества  Чакра малудхар
bg_logo
Тук може да направите 
вашата резервация