Аюрведа Хранене » Чакра диета съгласно Аюрведа

Чакра диета съгласно Аюрведа

Муладхара е първата от седемте чакри. Тя се свързва с физическото тяло, затова всички естествени влечения се влияят от нея. Такива са гладът и жаждата, както и всяко друго желание, което произтича от физическото тяло.

Важно е режимът на хранене, предназначен да захранва тялото, да подхранва и Муладхара. Храните с висока енергийна стойност укрепват чакрата. По принцип за Муладхара са препоръчителни храни със силна миризма и наситен вкус. Хлябът, зеленчуците и месните продукти оказват влияние върху нея. Храната, която я балансира, може да бъде избрана в зависимост от степента на дисбаланс. Пречистването и активизирането на чакрата е свързано с прилагане на различни видове пост. Важно е да се знае, че месото и алкохолът оказват отрицателно въздействие върху Муладхара.

Втората чакра е Свадхистан. Тя влияе на съзнанието и неговите функции. Всички отрицателни и положителни емоции се раждат под нейно въздействие. Емоции като страх, омраза, гняв и агресия са резултат от отслабване на Свадхистан.

Действието на втората чакра се балансира чрез прибавяне на всякакви видове подправки към храната, включително такива със силна миризма, вкус и действие. Канела, кардамон, дафинов лист, шафран, кимион, синапено семе и др. възстановяват нормалното действие на Свадхистан. Черният чай и кафето не са полезни за нея.

Манипур е третата чакра. Тя е свързана със засилване на умствената дейност и преодоляване на естествените влечения на тялото, в резултат на което човек става по-осъзнат и разширява възможностите си за избор. Силата, необходима за вземане на решения, се влияе от Манипур.

Балансът и доброто състояние на третата чакра се поддържат чрез прибавяне на мазнини, млечни продукти и масла към хранителния режим. Манипур изисква храната да бъде с определено качество, а количеството постепенно трябва да се намалява, докато достигне възможния минимум. Най-добрата храна за коригиране и подхранване на Манипур е маслото гхи.

Четвъртата чакра е позната като Анахат. Под нейно влияние въображението и сънищата се превръщат във визия и решителност.

Храни, които стимулират или потискат функционирането на нервната система, не са подходящи за активизиране на тази чакра. Противопоказни за нея са чесънът, лукът, алкохолът и наркотиците. Най-добрите храни за Анахат са мед и гхи, тъй като те контролират нервната система.

Първите четири чакри са тясно свързани с физическото измерение на тялото, което, след като премине определена трансформация, влияе върху духовните измерения.

Вишудхи е петата чакра, която се намира в гърлото. Под нейно влияние се засилва самоосъществяването, като желанията, свързани с материалния свят, започват да се изживяват като незначителни.

Хранителният режим се уеднаквява, тъй като организмът  няма нужда от различни видове храни. Тялото развива такава чувствителност, че не се нуждае от различни вкусове.

Шестата чакра е Агния, а седмата – Сахасрара. Те представляват най-високата степен на трансформация на тялото, при която човек почти забравя за материалния аспект на тялото си и придобива способност да достигне нивото на чисто съзнание. Хранителният режим се превръща в несъществена част от живота.

Чакра диетата разделя храните в три подгрупи: сатвични, раджасични и тамасични.

Сатвичната храна, наричана още храна без въздействие, запазва тялото неутрално.

Раджасична е храната, която има определен момент на въздействие, а тамасичната прави човека негативен и тежък.

 Категория храна  Хранителни продукти  Влияе най-вече върху
Сатвична храна Всички плодове, например ябълка, киви, кайсия, манго, папая, ябълка, киви, синя слива, кайсия, японска мушмула, мандарина, банан, личи, нар, канталуп, манго, папая, череша, пъпеш, нектарина, боровинка, портокал, грейпфрут, диня, ананас, грозде, праскова, слива, гуава, круша, персимон

Всички видове зеленчуци: артишок, патладжан, маруля, цвекло, синап, листни зеленчуци, аспержи, дайкон, лук, градинска жлъчка, резене, майтаке, пащърнак, бок чой, грах, броколи, зелен боб, картофи, брюкселско зеле, къдраво зеле, репички, зеле, праз, маслен боб, шалот, морков, целина, спанак, карфиол, манголд, пачи крак, кълнове, царевица, скуош, шийтаке, гъби, поточарка, турнепс, ямс

ВИШУДХИ, АГНИЯ И САХАСРАРА
Раджасична храна Всички видове подправки, като чесън и кромид лук, асафоетида (хинг), кориандър, босилек, кимион, индийско орехче, черен пипер, резене, магданоз, кардамон, сминдух, куркума, канела, кълнове, джинджифил и месни продукти, както и всички видове мазнини Най-вече върху чакрите свадхистан., манипур и анахат
Тамасична храна Всички видове алкохол и наркотични вещества ЧАКРА МАЛУДХАР
bg_logo
Тук може да направите
Вашата резервация