Аюрведа Хранене » Аюрведически хранителен режим според типа организъм

Аюрведически хранителен режим според типа организъм

Основно разбиране на понятието „аюрведичен режим на хранене“

Понятието аюрведичен режим на хранене се основава на вкусовите характеристики на храната (Раса), въздействието върху организма по време на метаболитния процес (Виря) и крайния резултат от храносмилателния процес (Випака).
Сладката храна например има охлаждащо действие за организма, следователно повишава неговата сила. Пикантната храна от своя страна генерира топлина, която отнема от силата на организма.

Много е важно да бъдете разпознавате вкуса на различните храни, които обичайно консумирате, за да изберете правилните сред тях, тоест тези, които балансират съзнанието и действат благоприятно на физическото Ви здраве.

В таблицата можете да откриете детайлно описание на всички вкусове.

Трябва да категоризирате храната според нейния вкус, за да можете да прецените кои храни са полезни и съответно вредни точно за Вашия телесен тип (Пракути).

ВКУС КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ВКУСА СПИСЪК С ХРАНИ
СЛАДЪК Сладката храна се разпознава по това, че залепва по устната кухина, носи наслада на очите и удоволствие на тялото; сладкото привлича насекомите Банан, канталупа, фурми, смокини, манго, сушени сливи, цвекло, моркови (сготвени), краставици, маслини, сладки картофи, телешко, биволско, свинско, сьомга, бадеми, кашу, кокос, тиквено семе, босилек, дафинов лист, ким, кардамон, канела, кориандър, резене, мента, индийско орехче, шафран, естрагон, ванилия
КИСЕЛ Киселата храна овлажнява устната кухина, предизвиква настръхване на кожата, изтръпване на зъбите, затваряне на очите и сключване на веждите Грейпфрут, лимон, лайм, стафиди, тамаринд, кисели краставички, домати, тестени изделия, масло, сметана, кисело мляко, алкохол, оцет, повечето ферментирали храни, лимонов сок, сок от лайм, чесън, чубрица
СОЛЕН Солта засилва слюноотделянето и усещането за парене в областта на бузите и гърлото Целина, водорасли, извара, риба тон, трапезна сол, морска сол, каменна сол, гомасио, соев сос, сос Тамари
ГОРЧИВ Горчивата храна почиства устната кухина и унищожава способността на вкусовите рецептори да възприемат друг вкус Момордика (горчив пъпеш), голям репей, листни зеленчуци (къдраво зеле, зелено зеле, глухарчета, лапад, къдрав лапад), патладжан, йерусалимски артишок, сусамово семе, сусамово масло, кафе, черен шоколад, кимион, сминдух, шафран, куркума
ПИКАНТЕН Пикантното стимулира върха на езика, предизвиквайки дразнене; стимулира отделянето на секрети от очите, носа и устата; създава усещане за парене в областта на бузите Люти чушки, чесън, праз лук, кромид лук, алабаш, синапени листа, репички, ряпа, суров спанак, елда, лимец, синапено семе, повечето подправки, особено черен пипер, кардамон, лют червен пипер, карамфил, джинджифил, асафоетида, синапено семе и червен пипер
СТИПЧИВ Стипчивият вкус прави езика по-малко активен (намалява способността му за вкусови възприятия) и затруднява преминаването през гърлото Ябълки, банани (зелени), червени боровинки, нар, кълнове от люцерна, авокадо, броколи, брюкселско зеле, зеле, моркови (сурови), карфиол, зелен боб, маруля, грах, картофи, повечето сурови зеленчуци, паста (пшенична), ръж, повечето бобови храни, пуканки, пилешко (бяло месо), еленско месо, босилек, дафинов лист, ким, кориандър, копър, резене, майорана, индийско орехче, риган, магданоз, маково семе, розмарин, шафран, куркума, ванилия

Ако сте телесен тип Кафа, от храните в таблицата можете да изберете по-голям брой от тези, които са с пикантен, стипчив и горчив вкус. Бъдете внимателни по отношение на храните със сладък, кисел и солен вкус!
Принципно 2/3 от количеството храна, което приемате дневно, трябва да бъде с пикантен, стипчив и горчив вкус, а 1/3 – със сладък, кисел и солен вкус.

Продуктите с горчив и стипчив вкус винаги са добър избор за телесен тип Пита и могат да съставляват 2/3 от общото приемано количество на ден, а делът на храните с кисел, солен и пикантен вкус е 1/3.

Хората от телесен тип Вата могат да консумират постоянно кисело и солено, като то съставлява 2/3 от дневното им хранене, а 1/3 са храни с пикантен, горчив и стипчив вкус.

bg_logo
Тук може да направите
Вашата резервация