Заповядайте за 10/15/20 или 25 дни в апартхотел Лъки Банско 5* за пречистване на организма, лечение, подмладяване и разкрасяване.

separation line

За Вашето алтернативно лечение ще се погрижат д-р Махеш и нашите индийски терапевти, използващи само оригинални продукти – над 30 вида масла и 120 вида природосъобразни терапевтични средства.

Аюрведически хранителен режим според типа организъм

Основно разбиране на понятието за аюрведически хранителен режим

Понятието за аюрведически режим на хранене се основава на вкуса на храната (Раса), въздействието върху организма по време на метаболичния процес (Виря) и финалния или краен резултат от храносмилателния процес (випака). Сладката храна например има охлаждащо действие вътре в организма и следователно повишава силата на организма и подхранва тялото. Пикантната храна пък генерира топлина, която отнема от силата на организма.

Много важно е да сте запознати с вкусовете на храните, които обичайно консумирате, за да изберете правилната храна, която да балансира физическото здраве и съзнанието Ви.

В таблицата може да намерите детайлно описани всички вкусове на храната, която приемаме.

Трябва да категоризирате храната според вкуса й, за да може да преценявате лесно кои храни са добри и лоши лично за Вашия телесен тип (пракути).

 Вкус  Как да разпознаем вкуса  Списък с храни
 Сладка храна  Сладката храна се познава по това, че залепва по устната кухина, като дава усещане за задоволство и телесно удоволствие, както и приятно усещане за зрителните органи. Също така сладкото привлича насекоми и мухи.  Банани, канталупи, фурми, смокини, манго, пъпеши, сушени сливи, цвекло, моркови (сготвени), краставици, маслини, сладки картофи, телешко, биволско, свинско, сьомга, бадеми, кашу, кокос, тиквено семе, босилек, дафинов лист, ким, кардамон, канела, кориандър, резене, мента, индийско орехче, шафран, естрагон, ванилия
 Кисел  Киселата храна овлажнява устата, предизвиква настръхване, изтръпване на зъбите, затваряне на очите и сключване на веждите  Грейпфрут, лимон, лайм, стафиди, тамаринд, кисели краставички, домати, тестени изделия, масло, сметана, кисело мляко, алкохол, оцет, повечето ферментирали храни, лимонов сок, сок от лайм, чесън, чубрица
 Солен  Солта предизвиква повече влага в устата (засилва слюнкоотделянето) и усещане за горене в бузите и гърлото  Целина, водорасли, извара, риба тон, трапезна сол, морска сол, каменна сол, гомасио, соев сос, сос тамари
 Горчив  Горчивата храна почиства устата и унищожава вкусовите органи (прави невъзможно възприемането на друг вкус)  Момордика, голям репей, листни зеленчуци (къдраво зеле, зелено зеле, глухарчета, лапад, къдрав лапад), патладжани, йерусалимски артишок, сусамово семе, сусамово масло, кафе, черен шоколад, кимион, сминдух, шафран, куркума
 Пикантен  Пикантното стимулира върха на езика, предизвиква дразнене, стимулира отделянето на секрети от очите, носа и устата и предизвиква усещане за горене в бузите  Люти чушки, чесън, праз, лук, алабаш, синапени листа, репички, ряпа, суров спанак, елда, лимец, синапено семе, повечето подправки, особено черен пипер, кардамон, лют червен пипер, карамфил, джинджифил, асафоетида, синапено семе и червен пипер
 Стипчив  Стипчивият вкус прави езика по-малко активен (намалява способността за вкусови възприятия) и затруднява преминаването през гърлото  Ябълки, банани (зелени), червени боровинки, нар, кълнове от люцерна, авокадо, броколи, брюкселско зеле, зеле, моркови (сурови), карфиол, зелен боб, маруля, грах, картофи, повечето сурови зеленчуци, паста (пшенична), ръж, повечето бобови храни са стипчиви, пуканки, пилешко(бяло месо), еленско месо, босилек, дафинов лист, ким, кориандър, копър, резене, майорана, индийско орехче, риган, магданоз, маково семе, розмарин, шафран, куркума, ванилия

Ако сте телесен тип кафа, може да подбирате повече от храните в таблицата с пикантен, стипчив и горчив вкус. Внимавайте с храните със сладък, кисел и солен вкус. По принцип може да се каже, че може 2/3 от храната Ви дневно да е с пикантен, стипчив и горчив вкус, а 1/3 – със сладък, кисел и солен вкус.

Горчивото и стипчивото винаги са добър избор за телесен тип пита, като 2/3 от храната може да бъде с такъв вкус, а 1/3 -с кисел, солен и пикантен.

Хората от телесен тип вата винаги могат да консумират кисело и солено, което да представлява 2/3 от дневното хранене, а 1/3 да бъдат храни с пикантен, горчив и стипчив вкус.

НАПРАВЕТЕ РЕЗЕРВАЦИЯ

content separation line
[schema type="event" evtype="ChildrensEvent" url="https://www.ayurvedabansko.bg/" name="Аюрведа и Панчакарма за алтернативно лечение | "Аюрведа Банско"" description="Керала идва в Банско! | Запишете се за Аюрведа клиник - заедно детокс, прочистване, лечение на всички болести и подмладяване чрез Панчакарма и Пурвакарма" sdate="2016-09-08" stime="12:30 pm" edate="2016-09-08" duration="00:00" city="Sofiq" postalcode="1000" country="BG" ]
img

За да разберете какво е Вашето здраве според Аюрведа, моля, попълнете теста.

img

To find out what your health is according to Ayurveda, please complete the test..

Чтобы выяснить, что ваше здоровье согласно Аюрведе, пожалуйста, заполните тест.