FB PIXEL

Аюрведически хранителен режим според типа организъм

Аюрведичният режим на хранене се основава на три фактора:

  • Вкусови характеристики на храната (Раса)
  • Въздействие върху организма по време на метаболитния процес (Виря) 
  • Краен резултат от храносмилателния процес (Випака).

Когато вкусът на храната съответства на телесния тип (Пракути), тя балансира съзнанието и действа благоприятно на физическото здраве.

Подправки

В таблицата можете да откриете детайлно описание на всички вкусове, а под нея – препоръки за прием на храни според телесния тип.

ВКУС
СЛАДЪК
КИСЕЛ
СОЛЕН
ГОРЧИВ
ПИКАНТЕН
СТИПЧИВ
ХАРАКТЕРИСТИКИ
Сладката храна се разпознава по това, че залепва по устната кухина, носи наслада на очите и удоволствие на тялото.
Киселата храна овлажнява устната кухина, предизвиква настръхване на кожата, изтръпване на зъбите, затваряне на очите и сключване на веждите.
Солената храна засилва слюноотделянето и усещането за парене в областта на бузите и гърлото.
Горчивата храна почиства устната кухина и унищожава способността на вкусовите рецептори да възприемат друг вкус.
Пикантната храна стимулира върха на езика, предизвиквайки дразнене; стимулира отделянето на секрети от очите, носа и устата; създава усещане за парене в областта на бузите.
Стипчивият вкус прави езика по-малко активен (намалява способността му за вкусови възприятия) и затруднява преминаването през гърлото
СПИСЪК С ХРАНИ
Банан, канталупа, фурми, смокини, манго, сушени сливи, цвекло, моркови (сготвени), краставици, маслини, сладки картофи, телешко, биволско, свинско, сьомга, бадеми, кашу, кокос, тиквено семе, босилек, дафинов лист, ким, кардамон, канела, кориандър, резене, мента, индийско орехче, шафран, естрагон, ванилия
Грейпфрут, лимон, лайм, стафиди, тамаринд, кисели краставички, домати, тестени изделия, масло, сметана, кисело мляко, алкохол, оцет, повечето ферментирали храни, лимонов сок, сок от лайм, чесън, чубрица
Целина, водорасли, извара, риба тон, трапезна сол, морска сол, каменна сол, гомасио, соев сос, сос Тамари
Момордика (горчив пъпеш), голям репей, листни зеленчуци (къдраво зеле, зелено зеле, глухарчета, лапад, къдрав лапад), патладжан, йерусалимски артишок, сусамово семе, сусамово масло, кафе, черен шоколад, кимион, сминдух, шафран, куркума
Люти чушки, чесън, праз лук, кромид лук, алабаш, синапени листа, репички, ряпа, суров спанак, елда, лимец, синапено семе, повечето подправки, особено черен пипер, кардамон, лют червен пипер, карамфил, джинджифил, асафоетида, синапено семе и червен пипер
Ябълки, банани (зелени), червени боровинки, нар, кълнове от люцерна, авокадо, броколи, брюкселско зеле, зеле, моркови (сурови), карфиол, зелен боб, маруля, грах, картофи, повечето сурови зеленчуци, паста (пшенична), ръж, повечето бобови храни, пуканки, пилешко (бяло месо), еленско месо, босилек, дафинов лист, ким, кориандър, копър, резене, майорана, индийско орехче, риган, магданоз, маково семе, розмарин, шафран, куркума, ванилия

Какви вкусове подхождат на различните телесни типове?

Телесен тип Кафа

  • 2/3 от храната за деня трябва да бъде с пикантен, стипчив и горчив вкус.
  • 1/3 от дневното хранене може да бъде със сладък, кисел и солен вкус.

Телесен тип Пита

  • 2/3 от храната за деня трябва да бъде с горчив и стипчив вкус.
  • 1/3 от дневното хранене може да бъде с кисел, солен и пикантен вкус.

Телесен тип Вата

  • 2/3 от храната за деня трябва да бъде с кисел и солен вкус. 
  • 1/3 от дневното хранене може да бъде с пикантен, горчив и стипчив вкус.

Тук може да резервирате в Аюрведа клиник Банско