В аюрведичната кухня се използват различни видове метални съдове – златни, сребърни, медни или пръстени.
Аюрведа препоръчва храната да се приготвя в специални метални камбанообразни съдове. За приготвянето и съхранението на храната може да се използват и различни пръстени съдове.
Друг важен елемент в аюрведичната кухня е формата на съдовете. Всяко ястие трябва да се приготвя и съхранява в съдове с кръгла форма.
За сервирането на вода и храна
Най-подходящо е храната да се сервира в сребърни съдове. Среброто се счита за най-добрия метал, тъй като премахва токсините от храната и я пречиства.
Водата за пиене е най-добре да се съхранява в медни съдове. Този материал действа стимулиращо на храносмилането и прави водата лесна за преработка. Съхраняваната по този начин вода е много полезна за хора, които имат камъни в жлъчката или страдат от проблеми с щитовидната жлеза и черния дроб.
Водата, съхранявана в пръстени съдове, помага за намаляване на киселинността на организма, както и при кожни проблеми.
Водата трябва да се съхранява само в съдове с кръгла форма – това я прави полезна за хора със сърдечни проблеми и високо кръвно налягане.
Храната трябва да се приготвя на бавен огън. За най-добър начин се счита готвенето на огън от горящо дърво.