Аюрведа Хранене » Кухненски уреди и принадлежности

Кухненски уреди и принадлежности

В аюрведическата кухня се използват различни видове метални съдове – златни, сребърни, медни – или пръстени

Аюрведа препоръчва храната да се приготвя в специални камбанообразни метални съдове. Храната може да се приготвя и съхранява в различни видове пръстени съдове.

Друг важен елемент от аюрведическата кухня е формата на съдовете за приготвяне на храна. Всяко ястие трябва да се приготвя и съхранява в съдове с кръгла форма.

За сервиране на вода и храна

За най-подходящо се счита сервирането на храна в сребърни съдове. Среброто е смятано за най-добрия метал, тъй като премахва токсините от храната и я пречиства.

Най-добре е водата за пиене да се съхранява в медни съдове. Водата, съхранявана в медни съдове, стимулира храносмилането и е лесна за преработка. Тя е много полезна за хора, които страдат от проблеми с щитовидната жлеза, черния дроб и камъни в жлъчката.

Съхраняваната в пръстени съдове вода помага за намаляване на киселинността и при кожни проблеми.

Водата трябва да се съхранява само в кръгли съдове. Съхранявана така, водата е полезна за редица сърдечни проблеми като високо кръвно налягане.

Храната трябва да се приготвя на бавен огън. За най-добър начин на приготвяне на храна се счита готвене на огън от горящо дърво.

НАПРАВЕТЕ РЕЗЕРВАЦИЯ