Кухненски уреди и принадлежности

В аюрведичната кухня се използват различни видове метални съдове – златни, сребърни, медни или пръстени.

Материалът и формата на съдовете влияят на качеството на храната и нейните свойства.

Затова има и определени препоръки за съдовете, използвани за готвене, консумация и съхранение на течни и твърди продукти.

Аюрведично ястие

Съдове за приготвяне и съхранение на храна 

Индийски подправки
  • Аюрведа препоръчва храната да се приготвя в специални метални камбанообразни съдове или пръстени съдове.
  • Най-подходящо е храната да се сервира в сребърни съдове. Среброто се счита за най-добрия метал, тъй като премахва токсините от храната и я пречиства.
  • Друг важен елемент в аюрведичната кухня е формата на съдовете. Всяко ястие трябва да се приготвя и съхранява в съдове с кръгла форма.
  • Храната трябва да се приготвя на бавен огън. За най-добър начин се счита готвенето на огън от горящо дърво.

Съдове за съхранение и консумация на вода

  • Водата за пиене е най-добре да се съхранява в медни съдове. Този материал действа стимулиращо на храносмилането, прави водата лесна за преработка и действа добре на хора с проблеми с черния дроб, жлъчката и щитовидната жлеза.
  • Водата, съхранявана в пръстени съдове, помага за намаляване на киселинността на организма, както и при кожни проблеми.
  • Водата трябва да се съхранява само в съдове с кръгла форма – това я прави полезна за хора със сърдечни проблеми и високо кръвно налягане.
Джезве

Тук може да резервирате в Аюрведа клиник Банско