Аюрведа Хранене » Начини на приготвяне на храната

Начини на приготвяне на храната

Сготвената храна е много важна в аюрведа. Приготвена по подходящ начин, храната помага за по-лесно храносмилане и по този начин се произвежда повече енергия и сила. Има различни начини на приготвяне на храната. Можем да изберем начина на приготвяне за всеки телесен тип пракрути според влиянието на приготвената храна върху организма.

Начин на приготвяне
1. Сухо топлинно приготвяне
За приготвянето на храната не е необходима вода
Винаги е добре така да се обработва хляб. Добър начин за вата, пита и кафа телесните типове. При този начин трябва да се използва мазнина. Препоръчителен за приготвяне на закуска.
2. На фурна
Храната се приготвя чрез конвекторно нагряване
Храната, приготвена на фурна, подхожда на телесния тип кафа. Пита и вата трябва да добавят и мазнини към печената храна.
3. На пара
Храната се приготвя на горещата пара от вряща вода
Храната, приготвена на пара, е подходяща за телесните типове вата и пита, като през лятото е препоръчителният начин на готвене. Обядът винаги се приготвя на пара.
4. На скара
Храната се приготвя на въглища или открит огън
Телесните типове кафа и пита могат да готвят по този начин по-често
5. Печене
Храната се приготвя на пряка топлина. Топлината запечатва външната обвивка на храната, а сокът, който остава вътре, я сготвя
Пита и кафа типовете могат да използват повече този начин на готвене. Това е най-подходящият метод за приготвяне на храната през есента. Пита типът може да приготвя храната си по този начин най-често.
6. Варене
Храната се сготвя под действието на затоплената вода
Подходящо за обяд на телесен тип вата. Най-добрият сезон за този начин на готвене е лятото.
7. Задушаване
Храната се приготвя с голямо количество течност
Подходящо за телесен тип вата. Най-добрият сезон за този начин на готвене е лятото.
8. Плитко пържене
Маслото или мазнината се нагряват достатъчно и тогава се прибавят хранителните продукти
Подходящо за вата и пита тип хора при всякакви обстоятелства
9. Дълбоко пържене
Хранителните продукти се поставят в голямо количество гореща мазнина и се приготвят
Подходящо само за вата тип и за приготвяне на вечеря
10. На барбекю
Обичайно храната се маринова предварително с подправки и размекващи вещества (за месо)
Подходящо е за всички телесни типове и във всички ситуации. Вечерята трябва да се приготвя по-често по този начин
11. Печене с поливане
Приготвянето обичайно е свързано с печене на пряк огън
Подходящо е за всички телесни типове и във всички ситуации. Вечерята трябва да се приготвя по този начин, като поливането със сос или масло е най-добър метод за приготвяне на храна през зимата и пролетта
bg_logo
Тук може да направите 
вашата резервация