Аюрведа Хранене » Начини на приготвяне на храната

Начини на приготвяне на храната

ГОТВЕНАТА ХРАНА Е МНОГО ВАЖНА В АЮРВЕДА. Приготвена по подходящ начин, тя помага за по-лесното храносмилане, дава на организма повече енергия и сила.

Съществуват различни начини на приготвяне на храната, които според влиянието си върху организма съответстват на отделните телесни типове Пракрути.

Начин на приготвяне
1. Суха топлинна обработка
Храната се приготвя без използване на вода
Подходящ за телесни типове Вата, Пита и Кафа. Добър метод за приготвяне на хляб. Изисква използване на мазнина. Препоръчва се за приготвяне на закуска
2. На фурна
Храната се приготвя чрез конвекторно нагряване
Този начин е подходящ за телесния тип Кафа. Хората от типове Пита и Вата трябва да добавят към печената храна и мазнина
3. На пара
Храната се приготвя на пара, отделяна от вряща вода
Подходящ метод за телесни типове Вата и Пита. Препоръчва се през летния сезон. Обядът винаги се приготвя на пара
4. На скара
Храната се приготвя на въглища или на открит огън
Хората от телесни типове Кафа и Пита могат да използват този начин и по-често
5. Печене 
Храната се приготвя на пряка топлина – запечатва се отвън и се готви в сока, който остава отвътре
Хората от телесни типове Пита и Кафа могат да използват по-често този начин на готвене, който по принцип е най-подходящ през есента. Хората от типа Пита могат да прилагат този метод най-често
6. Варене
Храната се готви със затоплена вода
Подходящ начин за приготвяне на обяд за телесен тип Вата. Най-добрият сезон за прилагане на този метод е лятото
7. Задушаване
Храната се приготвя с голямо количество течност
Подходящ за телесен тип Вата. Най-добрият сезон за прилагане на този метод е лятото
8. Плитко пържене
Маслото или мазнината се нагряват достатъчно, след което се прибавят хранителните продукти
Подходящ метод за приготвяне на храната при хора от типове Вата и Пита независимо от сезона
9. Дълбоко пържене
Хранителните продукти се пържат в голямо количество гореща мазнина
Подходящ начин само за хора от тип Вата. Използва се за приготвяне на вечеря
10. На барбекю
Обичайно продуктите се мариноват предварително с подправки и размекващи вещества (за месо)
Подходящ начин за всички телесни типове и във всички ситуации. Вечерята трябва да се приготвя по-често по този начин
11. Печене с поливане
Приготвянето обичайно е свързано с печене на пряк огън
Подходящо е за всички телесни типове и във всички ситуации. Вечерята трябва да се приготвя по този начин, като поливането със сос или масло е най-добър метод за приготвяне на храна през зимата и пролетта
bg_logo
Тук може да направите
вашата резервация