ГОТВЕНАТА ХРАНА Е МНОГО ВАЖНА В АЮРВЕДА. Приготвена по подходящ начин, тя помага за по-лесното храносмилане, дава на организма повече енергия и сила.
Съществуват различни начини на приготвяне на храната, които според влиянието си върху организма съответстват на отделните телесни типове Пракрути.
№ | Начин на приготвяне | |
1. | Суха топлинна обработка Храната се приготвя без използване на вода |
Подходящ за телесни типове Вата, Пита и Кафа. Добър метод за приготвяне на хляб. Изисква използване на мазнина. Препоръчва се за приготвяне на закуска |
2. | На фурна Храната се приготвя чрез конвекторно нагряване |
Този начин е подходящ за телесния тип Кафа. Хората от типове Пита и Вата трябва да добавят към печената храна и мазнина |
3. | На пара Храната се приготвя на пара, отделяна от вряща вода |
Подходящ метод за телесни типове Вата и Пита. Препоръчва се през летния сезон. Обядът винаги се приготвя на пара |
4. | На скара Храната се приготвя на въглища или на открит огън |
Хората от телесни типове Кафа и Пита могат да използват този начин и по-често |
5. | Печене Храната се приготвя на пряка топлина – запечатва се отвън и се готви в сока, който остава отвътре |
Хората от телесни типове Пита и Кафа могат да използват по-често този начин на готвене, който по принцип е най-подходящ през есента. Хората от типа Пита могат да прилагат този метод най-често |
6. | Варене Храната се готви със затоплена вода |
Подходящ начин за приготвяне на обяд за телесен тип Вата. Най-добрият сезон за прилагане на този метод е лятото |
7. | Задушаване Храната се приготвя с голямо количество течност |
Подходящ за телесен тип Вата. Най-добрият сезон за прилагане на този метод е лятото |
8. | Плитко пържене Маслото или мазнината се нагряват достатъчно, след което се прибавят хранителните продукти |
Подходящ метод за приготвяне на храната при хора от типове Вата и Пита независимо от сезона |
9. | Дълбоко пържене Хранителните продукти се пържат в голямо количество гореща мазнина |
Подходящ начин само за хора от тип Вата. Използва се за приготвяне на вечеря |
10. | На барбекю Обичайно продуктите се мариноват предварително с подправки и размекващи вещества (за месо) |
Подходящ начин за всички телесни типове и във всички ситуации. Вечерята трябва да се приготвя по-често по този начин |
11. | Печене с поливане Приготвянето обичайно е свързано с печене на пряк огън |
Подходящо е за всички телесни типове и във всички ситуации. Вечерята трябва да се приготвя по този начин, като поливането със сос или масло е най-добър метод за приготвяне на храна през зимата и пролетта |

Тук може да направите
вашата резервация
вашата резервация