Аюрведа Козметика » Грижа за кожата

Грижа за кожата

Кожата е най-важната част от човешкото тяло.  Кожата представлява здравето на тялото и ума. Кожата помага да се поддържа баланс между природата и вътрешната среда на човешкото тяло. Вата, пита и кафа: всички тези три енергии могат да бъдат балансирани с помощта на кожата като орган. Структурата на кожата е под влияние на енергията на кафа, докато функционалната част на кожата може да бъде добре разбрана с помощта на пита и вата енергия. Това означава, че лечението, направено чрез кожата, е в състояние да балансира всичките три енергии; това е много важно да се разбере, за да се даде висок приоритет на грижата за кожата. Всеки, който е добре запознат с грижата за здравето и иска да се предпази от заболяване, трябва първо да се погрижи за кожата. Ето защо първата карма или процедура е абхянгам. Абхянгам означава тялото на първо място, което означава, че кожата като орган е най-напред за възстановяване на здравето.

Грижата за кожата в аюрведа се постига с две основни действия или процедури

  1. Баня
  2. Различен тип нанасяне на кожата, което включва продукти преди баня и след баня.

Аюрведа баня-

Топла вода със специални билки – в аюрведа има различни билки, които се използват за приготвяне на специална вода за баня. Билките като трифала, муста, налпамара, бяло сандалово дърво, розово масло, нимба, харидра, рактачанданам, кадира, ушира се използват за приготвяне на специална вода за баня. За лечение на различни видове гъбични инфекции тази баня е много полезна

Млечна баня – най-добрият продукт, който може да се използва за къпане, е млякото. Това мляко се приготвя по специален начин за къпане. Различни видове билки се добавят, за да направят това мляко идеално за кожата като сандалово дърво или розови листенца или бала. Хората, страдащи от пита дебалансиращи заболявания като хипер чувствителна кожа, пъпки, акне, могат да използват тази млечна баня за предпазване на кожата от увреждания, дължащи се на допълнителна топлина от слънцето, различни видове радиация ще получат ползи от млечната баня.

Аюрведа сапун – млечна мазнина, смесена с куркума на прах, най-добрият аюрведа сапун за почистване на кожата. Друга формула за почистване на тялото е курс на прах от боб мунг. Този прах се използва и за почистване на тялото като сапун. Прахът от нимба, куркума, трифала, специален почвен обхват с минерал също се използва и за почистване на тялото.

Аюрведа баня със сухи прахове за почистване на този сух прах се използва. Прахът, направен с трифала и варня гуана са най-известни за тази цел. Колкулатади Чурнам е широко използван продукт за това действие. Тази процедура в аюрворган еда е известна като удвартанам. Тя помага за премахване на токсините, натрупани в дълбоката част на кожата чрез стимулиране на кожата. Тя има пилинг действие и също така премахва мъртвата кожа и подобрява тена на кожата.

Продукти за грижа за тялото преди баня

Кожата е много чувствителен орган. Предпазване на кожата означава да се възстанови функцията на кожата. Има различни видове растителни масла, които могат да се използват преди банята с нанасяне. Това действие е известно като абхянгам и има много предимства за възстановяване на здравето и балансиращите живота функции.

Продукти за след баня за грижа за кожата

За предпазване на кожата от студа на суровата зима и суха горещината на лятото се използват различни видове продукти. Тази защита помага за укрепване на кожата и помага за борба с екстремните условия, които могат да предизвикат стартиране на болестния процес в тялото.

Наименование на продукта Ползи
1 Елади Чурнам може да се използва като масажен прах за почистване на тялото
2 Сатадхаута Гритам (Ламинатни туби) мехлем за приложение върху суха кожа след баня
3 Елади Тайлам масло, използвано за подобряване на тена на кожата
4 Елади Кера Тайлам масло, използвано за подобряване на кожата, поддържа кожата мека и влажна
5 Чемпарутяди Кера Тайлам Много добро масло за премахване на сърбежа на тялото. Добро при състояния като жълтеница и хепатит
6 Джатияди Кера Тайлам добро масло за нанасяне върху напукана кожа, язви и превръзка на рани
7 Трифалади Тайлам Добро масло за масаж на пита личности
8 Налпамаради Кера Тайлам масажно масло за кафа личности
9 Памантака Тайлам масло за след баня, за да се запази влагата. Всички видове екземи се третират с нанасянето на това масло.
10 Валия Лакшади Тайлам едно от добрите масла, използвано за масаж при целулит
11 Лакшадикера Тайлам едно от добрите масла, използвано за масаж при целулит
12 Ваджрака Тайлам едно от добрите масла, използвано за масаж при целулит
13 Вранаропана Тайлам Използва се за лечение на белези на кожата.
14 Нимбахаридади Чурнам пудра, използвана при кожни заболявания като екзема
15 Нимбапатаради Чурнам пудра, използвана при кожни заболявания като екзема
16 Трифала Чурнам пудра, използвана за почистване на тялото при лечение с удвартанам
17 Колакулатади Чурнам пудра, използвана за почистване на тялото при лечение с удвартанам
18 Дживантяди Ямакам масажни масла за напукани устни, крака и длани

НАПРАВЕТЕ РЕЗЕРВАЦИЯ