FB PIXEL

Лечение на уретралнa стриктура с помощта на Аюрведа

28.05.2019

Лечение на уретрална стриктура

Терминът Мутрамарга Санкоча е свързан със стриктура (стеснение) на уретрата. По отношение на патологията, това е здравословен проблем, при който уретрата се стеснява от фиброидна тъкан, което на симптоматично ниво причинява блокиране на потока на урината. 

В аюрведичната анатомия (Шарира Рачана) Мутраваха сротас включва Врукка (бъбрек), Гавини (уретер), Мутрашая (пикочeн мехур) и Мутрамарга (уретра).  Аштанга Хридая определя уринирането като функция на Апана Вата, чието влошаване се проявява в нарушение на пикочните функции.  Ракта (кръв) и Меда (мастна тъкан) датус също са важни, тъй като играят важна роля във формирането на бъбречната структура.

Дефиниция 

Затрудненото и болезнено уриниране, или дизурия, се нарича Мутракруча.

Това е състояние в резултат на обструктивна уропатология, свързана или с горния, или с долния уринарен тракт, провокирано от механична или функционална причина и изразяващо се в частично или пълно задържане на урина – олигурия/анурия.

Хронично състояние, при което е налице блокиране на потока урина, напрежение, неконтролирано изпускане и продължително уриниране. Стриктурата на уретрата може да бъде вродена, травматична, възпалителна или инструментална (повтаряща се катетеризация – риск от белези – риск от фиброза – уретрална стриктура).

Причини (етиология) според аюрведа 

 1. Прекомерни физически упражнения (усилени тренировки във фитнес залата) – Вата Пракоп, или влошаване/увеличаване на сухотата в тъканите на тялото, което е предразполагащ фактор за образуване на белези, водещ до патология в уринарния тракт. 
 2. Работа, свързана с продължително седене или пътуванеуправление на превозни средства по-често и в продължение на повече от 2 часа без прекъсване (характерно за шофьорите или професионалните ездачи) – същите причини (Вата Пракоп) и последствия, както споменатите в точка 1.
 3. Прием на вода или храна, докато пикочният мехур е пълен и има позиви за уриниране, обременява пикочния мехур и уретралната тъкан. Абнормното разтягане на тъканта води до дразнене, а когато се повтаря, може да стане причина за фиброза. 
 4. Потискане на позивите за уриниране – това смущава функционирането на нервите. 
 5. Прекомерно отдаване при сексуално общуване – това може да създаде дисбаланс във функционирането на Апана Ваю.
 6. Консумация на месо от птици (патица) или животни (раци), живеещи в блатисти места – причинява прекомерно образуване на Кледа (фини отпадъчни частици), което обременява пикочната система. 
 7. Изтощение и различен вид наранявания.
 8. Травми на репродуктивните органи, дължащи се на хирургична намеса – Шаштра, Кшар и Агни (последваща процедура, която води до прекомерна фиброза в процеса на лечение).

Признаци и симптоми на Мутрамарга Санкоч (уретрална стриктура)

 • Трудно, често, болезнено и продължително уриниране с отделяне на малко количество урина;
 • Признаци за задържане на урина;
 • Болка в долната част на корема, бедрата, скротума, перинеума;
 • Хематурия (кръв в урината) с чувство за парене;
 • Променен външен вид на урината – по-тъмна, жълтеникава или червеникава (поради застой урината става по-концентрирана и съществува риск от наслагване на вторична инфекция);
 • Струята на урината е тънка или раздвоена;
 • Съдържание на люспи (лющещ се епител) в урината.

Аюрведична патогенеза на Мутракруча

Мутрамарга Санкоча е клинична единица, при която с влошаването на Вата, по-конкретно на Апана ваю, закътан в Басти, настъпва Медра. Хету-Севана води до Викрути на Апана ваю, вследствие на което Чала, Рукша и Кара Гуна се увеличават, което има за последица локално стесняване и втвърдяване на тъканите, водещо до стриктура на уретрата. 

Увеличение в областта на Чала Гуна води до често уриниране и причинява болка.  Когато Ваю е в състояние на Пракопа, това причинява Мутра Санга, Тод (пулсираща болка), Санкоч (стриктура), Шоша и Шуула.

Кафа Пракоп се проявява със Стайря (локален стазис), Гаурав (тежест в пениса), Уплепа (стесняване на лумена поради хипертрофирала тъкан), Банда (възпрепятстване на нормалния поток), Чиркаритва (хроничност). Следователно комбинацията от Вата и Кафа е причинен фактор зад Мутрамарга Санкоч, т.е. уретрална стриктура.

Лечение на стриктура на уретрата

В съвременната наука лечението се състои в разширяване на уретрата заедно с хирургично лечение, което може да причини различни усложнения, като кървене, погрешен проход и формиране на фистула.  Хирургичните интервенции, като уретропластика, също имат висока степен на риск от рецидиви.

Лечение според аюрведа

Патя (здравословен хранителен режим)  

 1. Препоръчителна е консумацията на стар ориз, боб мунг, захар на едри кристали, фурми и кокосова вода – тези продукти помагат за по-лесното храносмилане и допринасят за избягване на дразнещата патология. 
 2. Включването в хранителния режим на кориандър, горски плодове, сливи, целина, краставица, диня, сливи и ечемик помага за успокояване на пикочния мехур и пикочния канал.
 3. Приемът на достатъчно количество вода е полезен за поддържане на нормалното уриниране. 

Апатя (нездравословен хранителен режим)

 1. Прекомерна употреба на месни продукти (повече от 2 пъти седмично), на храни от хладилника, консервирани храни, рафинирано брашно и сол. 
 2. Алкохол, риба, пресен джинджифил, пържени храни, изключително лютива и пикантна храна.
 3. Навик за задържане на позивите за уриниране.
 4. Прекомерен секс.
 5. Продължителна конна езда, каране на велосипед или мотоциклет по неравен планински терен, продължително пътуване.

Мъжка полова система

Няколко ефективни аюрведични билки

Гокшур (Tribulus terrestris)

Гокшур е Расаяна и Баляаналгетик и Ваташамак, следователно се използва при обща слабост на нервите или състояния на болка. Противовъзпалително средство, което е много ефективно при камъни и цистит.

Пунарнава (Boerhavia diffusa)

Пунарнава успокоява всички три доши, особено Кафа. Поради своите Лекана Карма„изстъргващо“ действие) има свойството да намалява фиброидната съединителна тъкан, действа противовъзпалително и е добър диуретик (увеличава кръвния поток в бъбреците).  Името на билката предполага, че може да помогне за регенерацията на тъканите.

Ушиир (Andropogon muricatus)

Ушиир е билка с охлаждащ ефект, която увеличава производството на урина и има диуретично действие.  Дава сила на мозъка и нервите, прочиства кръвта, успокоява Пита и Кафа.  Много полезна при парещо уриниране и дизурия.

Канчанар гугулу (Kanchanar Guggulu)

Помага за намаляване на дълбоки възпаления и се използва като прочистващо средство. 

Тъй като Муутраваха Сротаса се освобождава от Авародха (под формата на Агата) или Аварана, причинени от влошена Кафа, дебалансираната Вата възвръща нормалното си състояние.  По този начин се нормализира физиологията на Апана ваю, като резултатът е изчистването на Муутра под формата на увеличена честота на уриниране.

Гокшуради гугулу (Gokshuradi Guggulu)

Съставките на Гокшуради Гугулу са шунти, марича, пипали, муста, гугулу, гокшура и трифала. Действа също и като Расаяна и Баля (дава сила); помага за подобряване на мускулите на Мутрамарга.

Чандрапраба Ватика (Chandraprabha Vatika)

Съставките на Чандрапраба Ватика са качуур, трифала, садусана, триджатак, ява кшар, сарджи кшар, шилагату, гугулу, вача, муста, тривитра, данти и т.н. Фармакологично действие: осъществява фибринолиза в уретралната стриктура, коригира патологията на Маргаварода Джаня и Вата Пракоп (изчиства блокажите на уринарната система).

Трифала, тривруута и данти помагат на Вата Ануломан – тези лекарства са Расаяна за уринарната система, следователно водят до предотвратяване на рецидивите на уретралния проблем. Този продукт се предписва дори след хирургична интервенция в уретрална стриктура, за да се избегне рецидив. 

Други популярни продукти за третиране на уретрална стриктура са: 

 • Дашамуларищам
 • Триванга Басмам
 • Гугулупанчапала чурнам
 • Гугулутиктака Гритам
 • Вастямаянтака Гритам
 • Гугулутиктакам Кашаям
 • Брихатяди Кашаям
 • Варанади Кашаям
 • Виратаради Кашаям
 • Нимбамритяди Панчатиктакам Кашаям
 • Валя Мадуснухи Расаянам
 • Канчанара Гугулу

ПАНЧАКАРМА

Абянгам и парна баня

Редовното прилагане на масаж с олио и парна баня е една от добрите практики за предотвратяване на състоянието на уретрална стриктура.  Аюрведа масажите с олио Данвантарам Тайлам са най-добри.

Авага Сведа (вана) 

Авага Сведа е най-благоприятната процедура за състоянието на уретрална стриктура.
За Авага Сведа намажете тялото с топло олио Данвантарам Тайлам и седнете във ваната. Масажът и топлият компрес помагат за успокояване на Вата, отварят каналите и правят пикочния мехур и уретралните тъкани меки и еластични.

Паришека (лечебен душ)

Изливането на непрекъсната струя от лечебни отвари, като олио Дашамуула, в долната част на корема помага за успокояване на Вата и Пита.  Позивът за уриниране се увеличава, тъй като билките омекотяват тъканите. Процедурата може да задържи ефекта на уретралното разширение за по-дълъг период.

Утарбасти

В случай на уретрална стриктура Утарбасти може да се вкара през уретралните пътища посредством лечебно олио.  Лечебно олио Ушна или Снигда Гуна успокояват повишените Рукшатва, Каратва и Чалатва на Апана ваю, възстановявайки нормалната им функция, и по този начин осъществяват Строто Шодана и локални Снехана действия. При тази процедура се използват различни видове олио, като Апамарга Кшар, олио от касис, Сандавади Тайла и Чандабала Тайла. 

Басти (лечебна клизма)

Мутрагата в повечето случаи е състояние на доминираща Вата, в което Апана е най-влошена.  Басти е най-доброто лечение за Вата и Апана. Вашият аюрведичен експерт може да ви препоръча курс на Басти, което ще спомогне за успокояване на Вата и омекотяване на фиброидната тъкан.  В процедурата се използват Анусавасан Басти (клизма с олио) с олио Сахачар и Нируха Басти (клизма с отвара) с Дашамула. 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *