FB PIXEL

Употребата на лекарствени клизми в Аюрведа – кога се използват и какво трябва да знаем?

30.03.2024

В традиционната аюрведическа практика, лекарствените клизми се използват за детоксикация и почистване на тялото, като премахват натрупаните токсини и отпадъци от дебелото черво и други части на червата. Това подпомага функционирането на храносмилателната и екскреторната система, като в резултат се подобрява общото здравословно състояние на организма. Тази древна индийска система вярва, че именно чистотата на тялото е от съществено значение за поддържането на добро здраве и предотвратяването на болести.

Освен това, лекарствените клизми се прилагат за лечение на различни заболявания като неврологични проблеми, спленомегалия, подагра, коремни спазми, парализа и други. Според състоянието на пациента и целите на лечението се избират подходящи съставки за лекарствената клизма.

Лекарствените клизми играят и роля в подпомагането на процеса на отслабване. Те помагат за разтоварване на червата и ускоряване на метаболизма, както и улесняват извеждането на излишните течности и токсини от тялото. Те обаче, не заместват физическата активност и правилното хранене.

 

стъкленo шишенцe с аюрведичен разтвор за клизма

Какво е клизма?

Клизмата е медицинска процедура, при която течност се вкарва в ректалната или вагинална област на тялото чрез специално изработен шприц или система за инфузия. Тази течност може да бъде вода, лекарство, отвара от лечебни растения или други субстанции. Главната цел на клизмата е да почисти или облекчи долната част на червата, като премахне излишните отпадъци и токсини от тялото.

Когато течността се вкарва в ректалната област, тя се абсорбира от стените на дебелото черво. Този процес на абсорбция позволява на течността да премине през кръвоносната система и да достигне други части на тялото. В зависимост от състава на течността, клизмата може да има различни ефекти върху организма.

Употребата на клизми е практикувана в различни медицински системи през цялата история на човечеството. В древен Египет, Гърция и Рим, клизмите се използвали за лечение на различни заболявания и за облекчаване на симптоми като запек и констипация. В средновековната Европа, клизмите се прилагали широко за лечение на заразни болести, включително черната смърт и други инфекции.

В Аюрведа, клизмите, наречени Басти се използват от хиляди години като част от процедурите за детоксикация и прочистване на организма. Дори нещо повече, освен за изпразване на червата клизмите се употребяват и като средство за внасяне на билкови лекарства в организма.

В Аюрведа, клизмите са част от практики, наречени Панчакарма, които целят не само физическото, но и менталното и емоционалното пречистване. Първоначално, Панчакарма включвала пет различни метода за детоксикация – терапевтично повръщане (Вамана), терапевтично прочистване на червата (Виречана), маслени клизми (Анувасана Басти), водни клизми (Нируха Басти), олеация на ноздрите (Нася). По-късно клизмите за обединени в една практика с общото име Басти и като пети елемент е добавена Ракта Мокшана (Кръвопускане).

Видове лекарствени клизми в Аюрведа

В Аюрведа се използват два основни вида лекарствени клизми: Sneha Basti (Снеха Басти) или Анувасана Басти и Niruha Basti (Нируха Басти) или Астхапана Басти. Всяка от тези клизми има свои характеристики и приложения, които я правят подходяща за различни състояния и заболявания.

Sneha Basti (Снеха Басти) или Анувасана Басти

Тази форма на лекарствена клизма включва използването на медикаментозно масло или гхи (чисто масло). Характеристиките на Sneha Basti включват:

 • Оставаща клизма: Sneha Basti е известна като “оставаща клизма”, тъй като маслото остава в ректума за дълъг период от време, което позволява на активните съставки да бъдат абсорбирани от тъканите.
 • Подходяща за Вата доша: Sneha Basti се използва за балансиране на Вата доша в тялото. Вата е отговорна за движението в тялото и функционирането на нервната система, а тя често може да бъде нарушена поради стрес или дехидратация. Sneha Basti се използва, за да успокои и хидратира организма и нервната система на тялото.
 • Лечебни приложения: Тази форма на клизма се използва за подмладяване, хидратация на тъканите, заздравяване на ставите, подобряване на храносмилателната функция и общо укрепване на имунната система.

Niruha Basti (Нируха Басти) или Астхапана Басти

Тази форма на лекарствена клизма включва използването на отвара от лечебни билки, обикновено с добавки като мед и сол. Характеристиките на Niruha Basti включват:

 • Елиминираща клизма: Niruha Basti е известна като елиминираща клизма, защото отварата се изплаква от тялото след кратко време след приложението. Това позволява на токсините и отпадъците да бъдат измити от дебелото черво и от тялото като цяло.
 • Подходяща за всички доши: В противоположност на Sneha Basti, Niruha Basti е подходяща за балансиране на всички три доши – Вата, Питта и Кафа. Това я прави универсална за широк спектър от здравни състояния и дисбаланси.
 • Лечебни приложения: Niruha Basti се използва за почистване на токсините и отпадъците от дебелото черво, както и за лечение на различни заболявания като запек, аменорея, подагра, спленомегалия и други. Тя също така помага за подобряване на храносмилателната функция и общото здраве.

Общо взето, Sneha Basti се използва за подхранване и балансиране на Вата доша, докато Niruha Basti се използва за прочистване и лечение на различни заболявания, като същевременно подпомага храносмилателната функция и общото здраве.

Кога се използват лекарствени клизми в Аюрведа?

Момиче с главоболие и болки в кръста седнало на диван

В Аюрведа, лекарствените клизми се използват със специфична цел и са подходящи за различни състояния и заболявания. Ето някои от основните случаи, при които се препоръчва прилагането на лекарствени клизми:

 • Неврологични нарушения: Sneha Basti (Снеха Басти) и Niruha Basti (Нируха Басти) са особено полезни за лечение на неврологични заболявания, като например парализа, мигрена, невралгии и др. С помощта на тези клизми се подпомага нервната система и се укрепва тъканната структура, което води до подобрение на симптомите и функционирането на нервите.
 • Коремни проблеми: За състояния като запек, дискомфорт в червата, коремни спазми и др., Niruha Basti се използва за почистване на токсините и излишните течности от червата, като се подпомага храносмилателната функция и облекчават симптомите на газове и подуване.
 • Усвояване на лекарства: Лекарствените клизми позволяват на лекарствените съставки да бъдат приложени директно в тъканите на червата и дори да бъдат абсорбирани от тях. Този метод на приложение на лекарства е особено полезен, тъй като позволява на активните съставки да бъдат бързо асимилирани от организма, като се избягва преминаването през храносмилателния тракт и разграждането им от жлъчно-чревните сокове.
 • Почистване на токсини: В Аюрведа се вярва, че много заболявания произтичат от натрупването на токсини и нежелани вещества в тялото “Ама”. Лекарствените клизми, особено Niruha Basti, се използват за почистване на тези токсини и излишни течности от червата. Това помага за подобряване на функцията на храносмилателната система, стимулира метаболизма и подпомага общото здравословно състояние.

Общо казано, лекарствените клизми в аюрведа се използват за подпомагане на тялото в неговото усвояване на полезни съставки, премахване на токсините и подобряване на общото здраве. Те се прилагат индивидуално и съобразно състоянието на пациента.

Какво трябва да знаем преди да използваме лекарствени клизми?

Преди да решите да приложите лекарствени клизми, е важно да имате предвид някои ключови аспекти и да предприемете подходящи предпазни мерки. Първо, осигурете си консултация с опитен аюрведа лекар, като тези в Аюрведа клиник Банско. Те разполагат със специализирана експертиза и ще ви предоставят индивидуализирано решение, насочено към вашите нужди и здравословно състояние. Те ще ви помогнат и да изберете правилните съставки и процедури, които отговарят на вашите цели за здраве и благополучие.

Също така е важно да обърнете внимание на хигиената по време на процедурата. Уверете се, че всички инструменти и съставки, използвани за прилагането на клизмата, са чисти и дезинфекцирани. Това ще предотврати риска от инфекции и ще ви осигури безопасна и ефективна процедура.

Не на последно място, проверете дали тези процедури са подходящи конкретно за вас. Въпреки че лекарствените клизми могат да бъдат полезни за множество заболявания и състояния, има ситуации, в които те са противопоказни. Например, при активни инфекции в червата или при силно отслабени, изтощени пациенти, прилагането на клизми може да бъде вредно.

Лекарствените клизми в домашни условия

Използването на лекарствени клизми в домашни условия може да бъде ефективен начин за поддържане на здравето на червата и подобряване на общото здраве. Ето подробни стъпки за приготвяне и прилагане на лекарствени клизми у дома:

 • Подготовка на оборудването: Най-важният елемент е клизмата – система, която съдържа специална течност, която се влива в ректума. За тази цел може да се използва клизма с бутилка или сак. Освен това ще ви бъде необходим сапун, чиста кърпа и лубрикант (като мед или растително масло).
 • Подготовка на разтвора: За лекарствената клизма се използва специално приготвена течност, която може да съдържа медикаменти, билкови екстракти или други съставки. Този разтвор трябва да бъде подготвен предварително, следвайки инструкциите на аюрведа специалист или рецепта.
 • Подготовка на мястото: Изберете тихо и удобно място, където да извършите процедурата. Постарайте се да имате достъп до тоалетна и вода за измиване, ако е необходимо.
 • Подготовка на тялото: Преди да започнете, изпразнете до колкото можете червата, като отидете на тоалетната. След това почистете ректалния отвор с мек сапун и вода.
 • Приложение на клизмата: Напълнете клизмата с подготвения разтвор и след това лубрикирайте внимателно накрайника с мед или растително масло. Лежейки на едната страна с подгънати колене, сложете накрайника внимателно в ректалния отвор и плавно влейте разтвора.
 • Завършек на процедурата: Когато влеете цялото количество разтвор, останете в същата позиция за няколко минути, за да позволите на течността да се абсорбира от червата. След това стойте върху тоалетната и изпразнете съдържанието на червата.

Следването на тези стъпки ще ви помогне да изпълните лекарствените клизми в домашни условия по ефективен и безопасен начин. Не забравяйте, че е важно да се консултирате с аюрведа специалист или здравен професионалист, преди да започнете подобна терапия.

Отслабване с клизми: мит или реалност?

Жена стъпила върху кантар

 

Отслабването с клизми е тема, която често се обсъжда в здравни среди и сред хората, търсещи нови методи за отслабване. Въпреки че някои хора твърдят, че използването на клизми може да помогне за отслабването, това не е подкрепено от научни доказателства и може да се счита за мит.

Клизмите се използват главно за почистване на тялото от токсини и за подпомагане на здравето на черния дроб. Те могат да помогнат за премахване на излишните отлагания и отпадъци от тялото, което понякога може да доведе до краткосрочно намаляване на теглото. Въпреки това, този процес не е свързан с намаляване на мазнините или губене на реално телесно тегло.

Също така, трябва да се има предвид, че отслабването с клизми може да бъде опасно за здравето, особено ако се използва без надзор или от хора без подходяща медицинска експертиза. Прекомерното използване на клизми може да доведе до нарушаване на баланса на течностите и електролитите в организма, както и до други нежелани странични ефекти.

Вместо това, е препоръчително да се фокусирате върху здравословния начин на хранене, умерената физическа активност и консултирането със здравен специалист за изготвяне на персонализиран план за отслабване, който е безопасен и ефективен за вас.

Заключение

В заключение, лекарствените клизми в Аюрведа представляват ефективен метод за поддържане на здравето и лечение на различни заболявания. Основната им цел е почистване на тялото от токсини и отлагания, което води до подобряване на общото здравословно състояние на организма.

Преди да се приложи клизма, е важно да се консултирате с аюрведичен лекар и да се спазват предварителни процедури, за да се осигури правилното приложение и максималната полза от терапията. В Аюрведа клиник Банско можете да се възползвате от персонализирано лечение и консултации с опитни индийски лекари.

Те не само ще изпълнят ефективно процедурите, но и ще ви преведат през целия процес по прочистване на организма от предварителната подготовка Purva Karma до Praschat Karma – последващо прочистване, за да се гарантира правилното възстановяване на организма.

Доверете се на практиките на Аюрведа и се наслаждавайте на вътрешно спокойствие, цялостно възстановяване и живот в хармония с природата и себе си.

Често задавани въпроси

Колко често могат да се прилагат лекарствените клизми?

Лекарствените клизми в Аюрведа се прилагат според индивидуалните нужди на пациента и типа на заболяването. Обикновено, за поддържане на здравето се препоръчва еднократно до няколко пъти годишно, докато за лечение на конкретни заболявания може да се извършват по-често, съгласно указанията на аюрведичния лекар.

Какви са противопоказанията за използване на лекарствени клизми?

Противопоказанията за използване на лекарствени клизми включват бременност, храносмилателни разстройства като остра диария или вътрешно кървене, абсцеси или инфекции в червата, анални или ректални наранявания, както и други сериозни медицински състояния, които изискват консултация с лекар. Преди да започнете програма с клизми, винаги е препоръчително да се консултирате с аюрведичен специалист.

Какви са предимствата на употребата на лекарствени клизми спрямо други методи за детоксикация?

Предимствата на употребата на лекарствени клизми включват целенасоченото приложение на лечебни съставки директно в червата, което позволява по-бързо и по-ефективно попадане на активните вещества в кръвоносната система. Те могат да бъдат персонализирани спрямо индивидуалните нужди на пациента и да допринесат за по-голямо облекчение от симптоми и постигане на целите за детоксикация.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *