Рецепти по Аюрведа » Десерт

Десерт

Сладко ястие след основното ястие. Много индийски десерти представляват пържена храна, приготвена от захар, прясно или кондензирано мляко.

Десертите се основават на овкусено мляко с бадеми, писта (шамфъстъци), кардамон, индийско орехче, черен пипер със златно или сребърно листо и варират от регион в регион в различни части на щатите.

По-долу са посочени примерите за десерти:

Кхир – оризов пудинг, приготвен от ориз, захар, мляко, гхи и сушени плодове

Рас Малай – редуцирано мляко, писта

Шира – грис, гхи, ядки, мляко

Рабри – ястие на основата на сладко кондензирано мляко, като млякото се сварява на тих огън за дълго време докато се сгъсти и промени цвета си до розов. Добавят се захар, подправки и ядки за вкус. Обикновено се поднася охладено като десерт.

Педа – кондензирано мляко, захар

Мунг халва – мляко, мунг дал, захар, гхи, сушени плодове.

Халва от моркови – мляко, настърган морков, захар, гхи, сушени плодове.

Гулаб Жамун – брашно, мляко, гхи; потапя се в захарен сироп

Халва от бадеми – мляко, бадеми, гхи, захар

Агра пета – приготвено, от бяла тиква, захар, зелен лимон, стипца

Балушахи – брашно майда, кисело мляко, олио, захар

Басен ладу – с ръце се придава кръгла форма на сместа от басен (брашно от нахут), гхи и захар

Жалеби – пържено тесто, навито на спирала, потопено в захарен сироп; често се консумира с мляко, чай, кисело мляко и ласи (вид индийски айрян)

Кажу катли – паста от кашу, гхи и захар

Бунди – кръгли топчета на основата на захарен сироп, приготвени от брашно от нахут или брашно от басен