Рецепти по Аюрведа » Несъвместимост на храната

Несъвместимост на храната

Несъвместимостта на храната се описва единствено в Аюрведа. Общо взето повечето болести се образуват при ядене на вируд ахар или бихме могли да кажем несъвместима храна.

В  Аюрведа е ясно дефинирано, че определени храни  и  видове диета и комбинацията от тях, която прекъсва нормалния метаболизъм, води  до образуването на заболяване поради противоположните свойства на комбинацията от храни.

Най-широко разпространената несъвместимост на храни е сол и млечни продукти.

Единствената храна, съвместима с млякото, е узрялото манго.

Има различни видове несъвместимости, които се описват в Аюрведа; по-долу е посочен списък с фактори за несъвместимост, описани от Аюрведа:

Деш вируда – хранителен модел, предназначен за студените страни или хабитати, се използва през лятото

Кала вируда – хранителен модел, който през лятото е пикантен, а през зимата е студен.

Агни вируда – ядене без апетит

Матра вируда – мед и краве гхи не бива да се консумират в равни количества.

Сатмя вируда – ядене на храни, които не са съвместими с Вашата храносмилателна система

доша вируда – ядене в противоречие с подсилената или отслабената доша

Санскра вируда – никога не се препоръчва затопляне на меда

Веря вируда – ядене на храна с противоположно действие, като например риба и мляко

Коста вируда – ядене на тежка храна, когато стомахът не е способен да я преработи.

Аваста вируда

Карма вируда (поредица) – пиене на гореща вода, ядене на  мед, консумиране на извара вечер

Парихар вируда – пиене на студена вода след топли напитки

Паал вируда – смесване на солено и сладко

Самьог вируда – плодова салата или мляко с банан

Хридя вируда – ядене на храна, която не харесваме

Самапад вируда

Види вируда – ядене против описаните в Аюрведа правила, като например яденето на десерти след основно хранене не се препоръчва в Аюрведа.

Чаракха е казал, че който прави упражнения е млад, има добър агни, може да приема вируда храна.