Рецепти по Аюрведа » Несъвместимост на храната

Несъвместимост на храната

Несъвместимите храни са описани единствено в Аюрведа. Общо взето, повечето болести се образуват при консумацията на вируд ахар, аюрведичния термин за несъвместими (които не могат да се комбинират) храни.

В Аюрведа ясно се посочва, че определени храни и режими на хранене, както и комбинацията от тях, водят до нарушения на нормалния метаболизъм, а оттам и до появата на заболявания. Причината за това е в съвместяването на храни с противоположни свойства.

Най-широко разпространено е комбинирането на сол с млечни продукти, които са несъвместими. Единствената храна, която може да се комбинира с млякото, е узрялото манго.

Съществуват различни видове несъвместимости, които са описани в аюрведичните текстове.

По-долу е посочен списък с фактори за несъвместимост, описани от Аюрведа:

Деш вируда – хранителен модел, предназначен за студените страни или местообитания; прилага се през лятото.

Кала вируда – хранителен модел, който през лятото е пикантен, а през зимата – студен

Агни вируда – хранене без апетит

Матра вируда – мед и краве масло гхи не трябва да се консумират в равни количества

Сатмя вируда – прием на храни, които са несъвместими с храносмилателната система на съответния човек

Доша вируда – хранене в противоречие с подсилената или отслабената доша

Санскра вируда – никога не се препоръчва затопляне на меда

Веря вируда – консумиране на храна с противоположно действие, като например риба и мляко

Коста вируда – прием на тежка храна, когато стомахът не е способен да я преработи

Карма вируда (поредица) – пиене на гореща вода, ядене на мед, консумиране на извара вечер

Парихар вируда – пиене на студена вода след топли напитки

Паал вируда – смесване на солено и сладко

Самьог вируда – плодова салата или комбиниране на мляко с банан

Хридя вируда – прием на храна, която не е по вкуса на конкретния човек

Види вируда – хранене в противоречие с описаните в Аюрведа правила – например не се препоръчва консумацията на десерт след основното ястие

Авторът на един от най-древните аюрведични текстове, Чарака, казва, че който прави упражнения, млад е и има добро агни, може да приема вируда храна.