Рецепти по Аюрведа » Основни ястия

Основни ястия

Основните ястия са разделени на 4 части:

  1. Хляб (роти)
  2. Ориз
  3. Сухо къри
  4. Течно къри
  1. Хляб:

В Индия хлябът се нарича чапати, роти или пури.

Приготвя се без олио, гхи или без олио.

 

По-долу са посочени видовете хляб:

Чапати – направен от пшеничено брашно, гхи или олио

Жавар – прави се от брашно от жавар. Храносмила се лесно.

Роти – прави се от брашно майда, гхи, сусамени семки

Наан – прави се от брашно майда, гхи, сусамени семки

Пури – това са малки кръгли хлябове от пшеничено брашно или брашно майда, изпържени в олио

 

  1. Ориз:

Сварете ориза във вода и добавете необходимите подправки, зеленчуци, месо или дал.

Например: мунг дал ориз, ориз с кокос, жира ориз, ориз с домати, пържен ориз със зеленчуци, ориз с лимон, ориз с извара, ориз с гхи

 

  1. Сухо къри

Сухите ястия са предимно от зеленчуци или месо, но не съдържат вода в соса. Може да се консумира с хляб.

 

Различни видове сухо къри са:

 

Мутер панеер – грах, панеер (прясно сирене), олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Алоо гоби – картоф, карфиол, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Чана масала – сварена чана, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Бхенди – бамя, олио, зелено чушле, сол, лук, листо от къри

Бгайнган – бринжал, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Мунг усал – сварен мунг, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Къри от червено цвекло и морков – червено цвекло, морков, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Зеле – настъргано зеле, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Карфиол – настърган карфиол, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Капсикум – парченца капсикум, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Кратуна – парченца кратуна, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Къри от кълнове – всякакви кълнове, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Масура къри – накисната през нощта масура, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Ражама къри – накисната през нощта ражама, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Листни зеленчуци като спанак, мети и др. – приготвят се с чесън, олио, сол (готвят се без вода)

Месно/пилешко къри – парченца пиле или друго месо, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Бъркано яйце – бъркано яйце, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.

Омлет – яйце, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.

 

  1. Течно къри

Приготвя се като се сготвят зеленчуци с подправки и ястията съдържат вода.

Предимно се консумира с ориз. Храната става по-мека и се поглъща по-лесно.

 

По-долу са посочени някои видове течно къри:

Пържен дал – сварен дал (тур дал, мунг дал), олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.

Шамбхар – сварен дал (тур дал), всякакви зеленчуци, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.

Расам – варен домат, вода, всякакви подправки, олио

Коле къри – накиснато през нощта коле, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.

Къри от картофи – картофи, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.

Панеер тика масала – панеер, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.

Панеер бътър масала – панеер, масло , лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.

Къри с парчета соя – накиснати през нощта парчета соя, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.

Месно или пилешко къри – парченца пиле или друго месо, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.

Къри от яйца – сварено яйце, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.