Основните ястия са разделени на 4 части:
- Хляб (роти)
- Ориз
- Сухо къри
- Течно къри
- Хляб:
В Индия хлябът се нарича чапати, роти или пури.
Приготвя се без олио, гхи или без олио.
По-долу са посочени видовете хляб:
Чапати – направен от пшеничено брашно, гхи или олио
Жавар – прави се от брашно от жавар. Храносмила се лесно.
Роти – прави се от брашно майда, гхи, сусамени семки
Наан – прави се от брашно майда, гхи, сусамени семки
Пури – това са малки кръгли хлябове от пшеничено брашно или брашно майда, изпържени в олио
- Ориз:
Сварете ориза във вода и добавете необходимите подправки, зеленчуци, месо или дал.
Например: мунг дал ориз, ориз с кокос, жира ориз, ориз с домати, пържен ориз със зеленчуци, ориз с лимон, ориз с извара, ориз с гхи
- Сухо къри
Сухите ястия са предимно от зеленчуци или месо, но не съдържат вода в соса. Може да се консумира с хляб.
Различни видове сухо къри са:
Мутер панеер – грах, панеер (прясно сирене), олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Алоо гоби – картоф, карфиол, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Чана масала – сварена чана, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Бхенди – бамя, олио, зелено чушле, сол, лук, листо от къри
Бгайнган – бринжал, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Мунг усал – сварен мунг, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Къри от червено цвекло и морков – червено цвекло, морков, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Зеле – настъргано зеле, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Карфиол – настърган карфиол, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Капсикум – парченца капсикум, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Кратуна – парченца кратуна, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Къри от кълнове – всякакви кълнове, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Масура къри – накисната през нощта масура, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Ражама къри – накисната през нощта ражама, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Листни зеленчуци като спанак, мети и др. – приготвят се с чесън, олио, сол (готвят се без вода)
Месно/пилешко къри – парченца пиле или друго месо, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Бъркано яйце – бъркано яйце, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
Омлет – яйце, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
- Течно къри
Приготвя се като се сготвят зеленчуци с подправки и ястията съдържат вода.
Предимно се консумира с ориз. Храната става по-мека и се поглъща по-лесно.
По-долу са посочени някои видове течно къри:
Пържен дал – сварен дал (тур дал, мунг дал), олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
Шамбхар – сварен дал (тур дал), всякакви зеленчуци, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
Расам – варен домат, вода, всякакви подправки, олио
Коле къри – накиснато през нощта коле, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
Къри от картофи – картофи, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
Панеер тика масала – панеер, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
Панеер бътър масала – панеер, масло , лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
Къри с парчета соя – накиснати през нощта парчета соя, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
Месно или пилешко къри – парченца пиле или друго месо, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.
Къри от яйца – сварено яйце, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.