Основните ястия се разделят на 4 части:
- Хляб (роти)
- Ориз
- Сухо къри
- Течно къри
- Хляб:
Хлябът в Индия се нарича чапати, роти или пури.
По-долу са посочени видовете хляб:
Чапати – пшеничено брашно, гхи или олио
Жавар – брашно от жавар; храносмила се лесно
Роти – брашно майда, гхи, сусамово семе
Наан – брашно майда, гхи, сусамово семе
Пури – малки кръгли хлебчета от пшеничено брашно или брашно майда, изпържени в олио
- Ориз:
Оризът се сварява във вода и към него се добавят необходимите подправки, зеленчуци, месо или дал.
Примерни ястия: ориз мунг дал, ориз с кокос, ориз жира, ориз с домати, пържен ориз със зеленчуци, ориз с лимон, ориз с извара, ориз с гхи.
- Сухо къри
Ястията със сухо къри се приготвят предимно от зеленчуци или месо; не съдържат вода.
Може да се консумират и с хляб.
Видове ястия със сухо къри:
Мутер панеер – грах, панеер (прясно сирене), олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Алоо гоби – картоф, карфиол, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Чана масала – сварена чана, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Бхенди – бамя, олио, зелено чушле, сол, лук, листо от къри
Бгайнган – бринжал, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Мунг усал – сварен мунг, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Къри от червено цвекло и морков – червено цвекло, морков, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Зеле – настъргано зеле, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Карфиол – настърган карфиол, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Капсикум – парченца капсикум, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Кратуна – парченца кратуна, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Къри от кълнове – всякакви кълнове, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Масура къри – накисната през нощта масура, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Ражама къри – накисната през нощта ражама, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Листни зеленчуци като спанак, мети и др. – приготвят се с чесън, олио, сол (без вода)
Месно/пилешко къри – парченца пиле или друго месо, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки
Бъркано яйце – бъркано яйце, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
Омлет – яйце, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.
- Течно къри
Ястията с течно къри се приготвят от зеленчуци и подправки; съдържат вода.
Консумира се предимно с ориз, тъй като храната става по-мека и се поглъща по-лесно.
Видове ястия с течно къри:
Пържен дал – сварен дал (тур дал, мунг дал), олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода
Шамбхар – сварен дал (тур дал), всякакви зеленчуци, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода
Расам – варен домат, вода, различни подправки, олио
Коле къри – накиснато през нощта коле, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода
Къри от картофи – картофи, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода
Панир тика масала – панир, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода
Панир батър масала – панир, масло , лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода
Къри със соя – накисната през нощта соя, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода
Месно или пилешко къри – парченца пиле или друго месо, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода
Къри с яйца – сварено яйце, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.