Рецепти по Аюрведа » Основни ястия

Основни ястия

Основните ястия се разделят на 4 части:

  1. Хляб (роти)
  2. Ориз
  3. Сухо къри
  4. Течно къри
  1. Хляб:

Хлябът в Индия се нарича чапати, роти или пури.

По-долу са посочени видовете хляб:

Чапати – пшеничено брашно, гхи или олио

Жавар – брашно от жавар; храносмила се лесно

Роти – брашно майда, гхи, сусамово семе

Наан – брашно майда, гхи, сусамово семе

Пури – малки кръгли хлебчета от пшеничено брашно или брашно майда, изпържени в олио

  1. Ориз:

Оризът се сварява във вода и към него се добавят необходимите подправки, зеленчуци, месо или дал.

Примерни ястия: ориз мунг дал, ориз с кокос, ориз жира, ориз с домати, пържен ориз със зеленчуци, ориз с лимон, ориз с извара, ориз с гхи.

  1. Сухо къри

Ястията със сухо къри се приготвят предимно от зеленчуци или месо; не съдържат вода.
Може да се консумират и с хляб.

Видове ястия със сухо къри:

Мутер панеер – грах, панеер (прясно сирене), олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Алоо гоби – картоф, карфиол, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Чана масала – сварена чана, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Бхенди – бамя, олио, зелено чушле, сол, лук, листо от къри

Бгайнган – бринжал, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Мунг усал – сварен мунг, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Къри от червено цвекло и морков – червено цвекло, морков, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Зеле – настъргано зеле, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Карфиол – настърган карфиол, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Капсикум – парченца капсикум, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Кратуна – парченца кратуна, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Къри от кълнове – всякакви кълнове, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Масура къри – накисната през нощта масура, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Ражама къри – накисната през нощта ражама, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Листни зеленчуци като спанак, мети и др. – приготвят се с чесън, олио, сол (без вода)

Месно/пилешко къри – парченца пиле или друго месо, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки

Бъркано яйце – бъркано яйце, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.

Омлет – яйце, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки.

  1. Течно къри

Ястията с течно къри се приготвят от зеленчуци и подправки; съдържат вода.
Консумира се предимно с ориз, тъй като храната става по-мека и се поглъща по-лесно.

Видове ястия с течно къри:

Пържен дал – сварен дал (тур дал, мунг дал), олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода

Шамбхар – сварен дал (тур дал), всякакви зеленчуци, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода

Расам – варен домат, вода, различни подправки, олио

Коле къри – накиснато през нощта коле, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода

Къри от картофи – картофи, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода

Панир тика масала – панир, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода

Панир батър масала – панир, масло , лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода

Къри със соя – накисната през нощта соя, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода

Месно или пилешко къри – парченца пиле или друго месо, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода

Къри с яйца – сварено яйце, олио, лют червен пипер, кориандър на прах, сол, лук, домат, джинджифил, чеснова паста, подправки, вода.