Рецепти по Аюрведа » Смес от подправки

Смес от подправки

В Аюрведа подправките играят важна роля при различните терапевтични вътрешни и външни лечения на тялото.

По-долу са посочени някои индийски подправки, които се използват при приготвянето на вегетариански и невегетариански ястия.

Тамаринд, дафинов лист, индийско орехче, ажован, шафран, черен пипер, семена от кимион, мента, семена от горчица, кориандър на прах, джинджифил, канела, сусамени семки, куркума, карамфил, асафетида, сминдух.

Всички изброени подправки могат да се използват като диджестив и за подсилване на вкуса на храната. Отслабва вата и кафа. Може да се използва като лепа външно при определени болести за облекчаване на болка и запушване.

Добавянето на подправки към ежедневната ни храна прочиства тялото и предпазва срещу болести.