Рецепти по Аюрведа » Смес от подправки

Смес от подправки

В Аюрведа подправките играят съществена роля в различните терапевтични процедури за вътрешно и външно лечебно въздействие върху тялото.

Някои индийски подправки, които се използват при приготвянето на вегетариански и невегетариански ястия:

тамаринд, дафинов лист, индийско орехче, ажван, шафран, черен пипер, семена от кимион, мента, синапено семе, кориандър на прах, джинджифил, канела, сусамово семе, куркума, карамфил, асафетида, сминдух.

Всички изброени подправки могат да се използват като дижестив и за подсилване на вкуса на храната.
Отслабват енергиите Вата и Кафа.
При определени заболявания могат да се използват външно (под формата на лапа) за разширяване на кръвоносните съдове и облекчаване на болка.

Добавянето на подправки към ежедневната храна прочиства тялото и предпазва срещу болести.