Рецепти по Аюрведа » Алу Парата

Алу Парата

aloo paratha
АЛУ ПАРАТА

Алу парата, наричано още пълнен картофен хляб, е едно от най-популярните ястия на Индийския субконтинент.
Обикновено се консумира за закуска, но може да се сервира и като основно ястие.

СЪСТАВКИ:

3 – 5 средно големи картофа (300 – 400 г)

1 – 2 зелени люти чушлета, нарязани на ситно

¼ с. л. лют червен пипер кашмири

¼ с. л. гарам масала на прах

½ с. л. изсушено зелено манго (амчур) на прах

2 – 3 с. л. ситно накълцани листа от кориандър (10 – 15 г)

5 г хималайска сол (или на вкус)

10 – 20 г слънчогледово олио или гхи за изпичане на алу парата.

КАК СЕ ПРИГОТВЯ АЛУ ПАРАТА?

Първо сварете картофите в тенджера под налягане, след това ги обелете и пасирайте.
Прибавете накълцаните листа от кориандър, нарязаните на ситно зелени люти чушлета, 4 г гарам масала, 4 г лют червен пипер, 3 г сушено манго на прах и сол на вкус.
Размесете добре всички съставки.
Омесете средно голямо топче от тестото.
Разстелете го на ръка или с точилка за роти (индийска).
Поръсете тестото с малко брашно и го разточете на кръг с диаметър около 13 – 14 см.
След това поставете картофената смес в кръгчето разточено тесто, като оставяте по около 5 – 6 см в краищата.
Съберете краищата, така че сместа да бъде затворена в тестото.
След това разточете тестото с малко брашно, за да направите питка с диаметър 18 – 20 см.

Пържене на АЛУ парата
Приготвя се в нагорещен индийски тиган тип тава.
Пържи се на слаб огън в масло или олио.
Питката трябва да стане хрупкава отвън и мека отвътре.
Когато долната част е готова, обърнете парата и добавете гхи/олио, ако е необходимо.
Пържете, докато се появяват кафяви хрупкави участъци.
Сервира се с извара, кисели краставички и лук.