Рецепти по Аюрведа » Аперитив

Аперитив

Концепцията на аперитива е да подобри способността за храносмилане. Най-популярният аперитив за обяд в Аюрведа е каменна сол с парче джинджифил (ОКОЛО 2 грама) и лимон.

Аюрведа изисква да се изпие глътка вода преди храненето. След това изисква да се дъвче джинджифил, топнат в сок от лимон и каменна сол.

Приемането на малко количество храна или напитка преди началото на храненето е с цел стимулиране на желанието за още храна.

Има и други традиционни рецепти за увеличаване на апетита.

Сервира се преди основното ястие, каквото е например расам, супа, дал с подправки, кълнове в гореща супа, печени семена от див копър, гореща лимонада с джинджифил и лимон.

По-долу са посочени няколко примера за аперитив:

Супа от пресни зеленчуци – прави се от зелен лимон, подправки и кориандър.

Расам – представлява индийски аперитив, направен от варени домати с подправки като горчица, червено люто чушле, семена от кимион и др., най-вече през пролетта.

Мунг дал кълнове – варени и поръсени с подправки. Полезен аперитив при всички болести.

Зеленчуков бульон – приготвен с бульон или варени зеленчуци с подправки и е полезен при разстроен стомах.

Манго папад – прави се от пулпа на манго, смесена със захар и изсушена на слънце, най-вече през лятото.

Анараса – приготвя се от джагери, ориз, семена от мак и гхи, най-вече за лятото.

Бананов чипс – прави се като бананът се нареже на шайби, добавя се куркума, сол и се изпържва в олио.

По-долу се посочват някои от билките, които могат да се използват в различни комбинации като аперитив за повишаване на апетита.

Кориандър, сушен джинджифил на прах, асафетида, черен пипер, канела, листа от къри, семена от сминдух, чесън, кокам, мента, семена от кимион, свещен босилек, шафран, тамаринд, ажгон (ажван) и сушено люто чушле.