Рецепти по Аюрведа » Аперитив

Аперитив

АПЕРИТИВ

Концепцията на аперитива е да подобри способността за храносмилане. Най-популярният аперитив за обяд в Аюрведа е каменна сол с парченце джинджифил (около 2 г) и лимон.

В Аюрведа се препоръчва да се изпие глътка вода преди хранене и след това да се дъвче джинджифил, потопен в сок от лимон и каменна сол.

Приемането на малко количество храна или напитка преди началото на храненето е с цел да се стимулира желанието за поемане на още храна.

Съществуват и други традиционни рецепти за стимулиране на апетита.

Аперитивите се сервират преди основното ястие. Това са расам, супа, дал с подправки, кълнове в гореща супа, печени семена от див копър, гореща лимонада с джинджифил и лимон.

По-долу са посочени няколко разновидности на аперитива:

Супа от пресни зеленчуци – приготвя се от зелен лимон, подправки и кориандър.

Расам – индийски аперитив, който се приготвя от варени домати и се овкусява с горчица, червена люта чушка, семена от кимион или друга подправка. Консумира се предимно през пролетта.

Кълнове мунг дал – варени и поръсени с подправки кълнове, които са полезни при всички болести.

Зеленчуков бульон – приготвя се с готов бульон или варени зеленчуци и подправки. Полезен е при разстроен стомах.

Манго папад – за приготвянето му се използва пулпа от манго, смесена със захар и изсушена на слънце. Консумира се предимно през лятото.

Анараса – приготвя се от джагери, ориз, семена от мак и гхи. Консумира се предимно през лятото.

Бананов чипс – представлява банан, нарязан на шайби, овкусен с куркума и сол и изпържен в олио.

Подправки и билки, които могат да се използват в различни комбинации за приготвяне на аперитиви за повишаване на апетита:кориандър, сушен джинджифил на прах, асафетида, черен пипер, канела, листа от къри, семена от сминдух, чесън, кокам, мента, семена от кимион, свещен босилек, шафран, тамаринд, ажгон (ажван), изсушена люта чушка.

пелени за бебепелени за бебе