Рецепти по Аюрведа » Аперитив

Аперитив

АПЕРИТИВ

Концепцията на аперитива е да подобри способността за храносмилане. Най-популярният аперитив за обяд в Аюрведа е каменна сол с парченце джинджифил (около 2 г) и лимон.

В Аюрведа се препоръчва да се изпие глътка вода преди хранене и след това да се дъвче джинджифил, потопен в сок от лимон и каменна сол.

Приемането на малко количество храна или напитка преди началото на храненето е с цел да се стимулира желанието за поемане на още храна.

Съществуват и други традиционни рецепти за стимулиране на апетита.

Аперитивите се сервират преди основното ястие. Това са расам, супа, дал с подправки, кълнове в гореща супа, печени семена от див копър, гореща лимонада с джинджифил и лимон.

По-долу са посочени няколко разновидности на аперитива:

Супа от пресни зеленчуци – приготвя се от зелен лимон, подправки и кориандър.

Расам – индийски аперитив, който се приготвя от варени домати и се овкусява с горчица, червена люта чушка, семена от кимион или друга подправка. Консумира се предимно през пролетта.

Кълнове мунг дал – варени и поръсени с подправки кълнове, които са полезни при всички болести.

Зеленчуков бульон – приготвя се с готов бульон или варени зеленчуци и подправки. Полезен е при разстроен стомах.

Манго папад – за приготвянето му се използва пулпа от манго, смесена със захар и изсушена на слънце. Консумира се предимно през лятото.

Анараса – приготвя се от джагери, ориз, семена от мак и гхи. Консумира се предимно през лятото.

Бананов чипс – представлява банан, нарязан на шайби, овкусен с куркума и сол и изпържен в олио.

Подправки и билки, които могат да се използват в различни комбинации за приготвяне на аперитиви за повишаване на апетита:кориандър, сушен джинджифил на прах, асафетида, черен пипер, канела, листа от къри, семена от сминдух, чесън, кокам, мента, семена от кимион, свещен босилек, шафран, тамаринд, ажгон (ажван), изсушена люта чушка.