Пълнени капсикум чушки (камба)
време 55 мин.Kалории в една порция 258 ккал.Мазнини
общо 14 г/22%
Пълнените капсикуми са домашно ястие, което всички обичат.
Може да се приготвя с различни пълнежи като изварено сирене, бесан /нахутено брашно/, картофи.
Рецептата по-долу е за приготвяне на капсикум чушки, пълнени с картофи.
Пълнените капсикуми са подходящи за личности, доминирани от вата и кафа. Това ястие е по-подходящо за обяд. Хора с чувствителен стомах трябва да внимават с него. Сезоните, в които се яде това ястие, обикновено са зимата и пролетта. Не е подходящо за лятото и есента.
2 – 3 порции.
Съставки:
- 4 – 5 средни до големи симла мирч (400- 500 г)
- 4 – 5 средни картофа (400 г)
- 1 малка глава лук или ¼ чаша ситно накълцан лук
- 1 нарязана на дребно зелена люта чушка
- ½ с. л. кимион на прах
- ¼ с. л. куркума
- ¼ с. л. лют червен пипер
- ½ с. л. изсушено манго на прах /или сок от зелен лимон, в зависимост от това, с какво разполагате/.
- ½ с. л. гарам масала.
- 2 с. л. накълцани листа от пресен кориандър
- 1 с. л. олио (по възможност местно) за изпържване на лука
- 1 – 2 с. л. олио за изпържване на капсикум чушките
- Добавете сол на вкус (хималайска)
Приготвяне на пълнени ало симла мирч/пълнени капсикум чушки с пасирани картофи
Сварете картофите до омекване, обелете ги и ги оставете настрана.
След това махнете капачетата на капсикум чушките.
Изчистете семките.
Измийте чушките.
Приготвяне на плънката
Загрейте мазнина в малък тиган.
Изпържете до златисто лука, към който сте прибавили кимион.
Прибавете зелените люти чушки.
Разбъркайте сместа и прибавете по ¼ с. л. от всяка подправка: куркума, червено чили, хинг (асафетида).
Добавете намачканите картофи.
Изпържете картофите за 2 мин и прибавете по ¼ с. л. гарам масала на прах и изсушено манго на прах.
Посолете на вкус.
Разбъркайте добре, след което прибавете 1 с. л. (5 г) накълцани листа от кориандър.
Разбъркайте картофите с подправките още веднъж.
Оставете сместа настрана, докато изстине.
Напълнете капсикум чушките с подправените картофи.
Готвене (печени или сотирани в тиган – по избор)
Загрейте в тиган олио и поставете напълнените капсикуми в него.
Покрийте тигана и оставете чушките да се готвят на слаб огън.
Обръщайте ги периодично (на всеки 5 мин).
За да се сготвят равномерно от всички страни, ще са ви нужни между 20 и 25 мин.
Гарнирайте с кориандър и листа от мента.
Сервирайте с роти или наан.