FB PIXEL

Пълнени Капсикум чушки (Камба)

Пълнените капсикуми са популярно и обичано домашно ястие в индийската кухня. Консумират се предимно за обяд, през зимата и през пролетта.

Подходящи са за хора, доминирани от енергиите Вата и Кафа и трябва да се консумират с повишено внимание от хора с чувствителен стомах.

Аюрведично ястие

Чушките могат да се приготвят с различни пълнежи като изварено сирене, бесан нахутено брашно или картофи.

Рецептата по-долу е за приготвяне на капсикум чушки, пълнени с картофи.

Как се приготвят Пълнени Капсикум чушки

пясъчен часовник

Време за подготовка

30 мин

икона огън

Брой калории в 1 порция

258 ккал
пясъчен часовник

Време за готвене

25 мин
икона огън

Мазнини общо

14 г. – 22%
пясъчен часовник

Общо време

55 мин

Съставки за 2-3 порции

1. 4-5 средни до големи симла мирч (400-500 г)
2. 4-5 средни картофа (400 г)
3. 1 малка глава лук или ¼ чаша ситно накълцан лук
4. 1 нарязана на дребно зелена люта чушка
5. ½ с. л. кимион на прах
6. ¼ с. л. куркума
7. ¼ с. л. лют червен пипер
8. ½ с. л. изсушено манго на прах /или сок от зелен лимон/
9. ½ с. л. гарам масала
10. 2 с. л. накълцани листа от пресен кориандър
11. 1 с. л. олио (по възможност местно) за изпържване на лука
12. 1-2 с. л. олио за изпържване на капсикум чушките
13. Сол на вкус (хималайска)

Приготвяне на Пълнени Капсикум чушки с пасирани картофи

Подготовка

1. Сварете картофите до омекване, обелете ги и ги оставете настрана.
2. След това махнете капачетата на капсикум чушките.
3. Изчистете семките.
4. Измийте чушките.

Приготвяне на плънката

1. Загрейте мазнина в малък тиган.
2. Изпържете до златисто лука, към който сте прибавили кимион.
3. Прибавете зелените люти чушки.
4. Разбъркайте сместа и прибавете по ¼ с. л. от всяка подправка: куркума, червено чили, хинг (асафетида).
5. Добавете намачканите картофи.
6. Изпържете картофите за 2 мин и прибавете по ¼ с. л. гарам масала на прах и изсушено манго на прах.
7. Посолете на вкус.
8. Разбъркайте добре, след което прибавете 1 с. л. (5 г) накълцани листа от кориандър.
9. Разбъркайте картофите с подправките още веднъж.
10. Оставете сместа настрана, докато изстине.
11. Напълнете капсикум чушките с подправените картофи.

Готвене, гарниране и сервиране

Чушките могат да се приготвят печени или сотирани в тиган – по избор.
1. Загрейте в тиган олио и поставете напълнените капсикуми в него.
2. Покрийте тигана и оставете чушките да се готвят на слаб огън.
3. Обръщайте ги периодично (на всеки 5 мин).
4. За да се сготвят равномерно от всички страни, ще са ви нужни между 20 и 25 мин.
5. Гарнирайте с кориандър и листа от мента.
6. Сервирайте с роти или наан.

Тук може да резервирате в Аюрведа клиник Банско