Чана масала
време 10, 35 мин Брой калории в една порция 370 ккал Мазнини
общо 14 г
Това ястие се нарича чана масала или чоле масала и е най-подходящата храна за хора от типа Кафа пракрути.
СЪСТАВКИ ЗА 4 ПОРЦИИ:
- 250 г нахут (чана)
- 500 мл вода
- 1 с. л. хималайска сол.
Продукти за масала пастата:
- 5 червени люти чушлета кашмири
- 5 средно големи домата (400 г)
- 10 скилидки чесън
- 8 – 10 г кориандър на зърна
- 15 мл слънчогледово олио
- 2 – 3 зелени люти чушлета
- 1 ч. ч. вода (или колкото поеме)
- сол на вкус (или около 5 г)
- ½ с. л. или на вкус гарам масала
- 1– 2 с. л. накълцани листа от кориандър.
За соса:
- 2,5 см джинджифил
- 1 средна глава лук
- 1 малък зелен лимон.
ПРИГОТВЯНЕ НА ЧАНА МАСАЛА
Измийте чаната (нахута) и го накиснете за през нощта.
На следващия ден изцедете водата и я сложете в тенджера под налягане, като прибавите 2 – 3 чаши вода (да я покрие).
Добавете 1 с. л. хималайска сол.
Гответе чаната в тенджера под налягане (10 – 12 изсвистявания), докато омекне.
Отцедете водата.
Приготвяне на пастата
Измийте доматите и ги нарежете на малки парченца.
Обелете 7 – 8 скилидки чесън.
Измийте 10 г джинджифил и го нарежете на ситно.
Прибавете масалата от червени люти чушлета кашмири, 2 с. л. кориандър на зърна.
Разбъркайте добре сместа, докато се получи паста.
Следваща стъпка
Загрейте на бавен огън в тенджера или кадай 3 с. л. олио.
Прибавете масала пастата.
Бъркайте постоянно в продължение на 7 – 8 минути, докато се отдели мазнината.
След това прибавете ½ ч. ч. вода (ако е необходимо) и 2 – 3 зелени люти чушлета.
Смесете всички продукти и бъркайте в продължение на 3 – 4 мин на слаб огън.
След това прибавете варената чана и смесете с останала част от масалата.
За да увеличите количеството на соса, може да добавите още вода.
Гответе сместа в продължение на 10 – 15 мин на слаб огън.
Ако искате да сгъстите соса, намачкайте леко чаната.
След като сместа се сготви и смеси напълно, добавете гарам масала и сол на вкус.
Оставете за още 5 мин на огъня, за да се смеси добре, след което гарнирайте с листа от кориандър.