Рецепти по Аюрведа » Чътни

Чътни

Чътни – в индийската кухня пресен или готвен сос, придаващ допълнителен вкус на ястието.

Има различни видове чътни: например доматен сос, гарниран със смлени фъстъци или с кисело мляко, краставици и мента.

Основните съставки на едно чътни включват зеленчуци, плодове и подправки: люти чушки, сливи, домати, лук, чесън, смокини, фъстъци, джинджифил, дати, кориандър и др.

ВИДОВЕ ЧЪТНИ:

Чътни от кокос: стрит кокос с урад дал,подправен с горчица, сминдух и лютив червен пипер и гарниран с масло.

Чътни с мента: смляна мента с различни подправки, гарнирана с горчица и масло.

Доматено чътни: приготвя се от смлени домати, лютив червен пипер и подправки като сминдух и джинджифил.

Чътни от тамаринд: приготвя се от смлени тамаринд, джинджифил и лют червен пипер.

Чатни от манго: приготвя се от смляно сурово манго и различни подправки.