Кали Дал (Дал Макани)
Дал Макани е популярно ястие от Северна Индия, където храната е по-малко пикантна. Нарича се макани, защото в него има много масло или сметана.
Полезно е за хора с добро агни, например хора от телесен тип Пита. Освен това е добро за Вата пракрути заради високите си хранителни стойности.
Как се приготвя Кали Дал (Дал Макани)
Време за подготовка
8 ч.
Брой калории в 1 порция
350 ккал
Време за готвене
1 ч.
Мазнини общо
19 г.
Общо време
9 ч.
Съставки за 4 порции
-
1. 140 г урад дал (черна леща)
2. 40 г раджама (червен бъбрековиден боб)
3. 750 мл вода за готвенето под налягане
4. 50 г ситно накълцан лук
5. 1-2 ситно нарязани зелени люти чушлета
6. 10 г (2 с.л.) джинджифилено-чеснова паста
7. 200 г домати или 1 чаша доматено пюре
8. 4 г кимион на зърна
9. 2-3 зърна карамфил
10. 2-3 зърна кардамон
11. 1 зърно черен кардамон
12. 1 малко листо индийски дафинов лист
13. 3 г лют червен пипер
14. 2-3 щипки индийско орехче на прах
15. 1 чаша вода за смесване на подправките
16. Използвайте ¼ чаша сметана
17. 1 с.л. сметана за гарниране
18. 5 г (¼ ч. л.) стрити касури метхи (сухи листа сминдух)
19. 15-20 г несолено масло
20. Ще са ви необходими около 5 г сол.
Начин на приготвяне
1. Накиснете урада и раджамата в достатъчно вода за цяла нощ.
2. Отцедете ги добре.
3. Измийте ги и ги сложете в тенджера под налягане.
4. Прибавете 3 чаши вода и разбъркайте добре.
5. Гответе под налягане, докато омекнат (18-20 изсвистявания), след това добавете още 1 чаша вода. След 4-5 изсвистявания варивата трябва да са готови.
6. Разтопете в тиган маслото (3 с.л.) и добавете зърната кимион, карамфил, кардамон и черен кардамон, канелата и листото индийски дафинов лист (теджпата).
7. Пържете, докато излезе ароматът на подправките.
8. След това добавете ½ чаша накълцан лук и бъркайте на бавен огън, докато стане златист.
9. Добавете джинджифилово-чесновата паста и разбъркайте отново.
10. Прибавете ситно нарязаните люти чушлета и бъркайте в продължение на 1 минута.
2. Отцедете ги добре.
3. Измийте ги и ги сложете в тенджера под налягане.
4. Прибавете 3 чаши вода и разбъркайте добре.
5. Гответе под налягане, докато омекнат (18-20 изсвистявания), след това добавете още 1 чаша вода. След 4-5 изсвистявания варивата трябва да са готови.
6. Разтопете в тиган маслото (3 с.л.) и добавете зърната кимион, карамфил, кардамон и черен кардамон, канелата и листото индийски дафинов лист (теджпата).
7. Пържете, докато излезе ароматът на подправките.
8. След това добавете ½ чаша накълцан лук и бъркайте на бавен огън, докато стане златист.
9. Добавете джинджифилово-чесновата паста и разбъркайте отново.
10. Прибавете ситно нарязаните люти чушлета и бъркайте в продължение на 1 минута.
11. След това добавете доматеното пюре (или предварително пасираните на пюре домати) и отново разбъркайте.
12. Прибавете лютия червен пипер и индийското орехче.
13. Разбъркайте добре и сотирайте сместа на слаб до умерен огън, докато отстрани не започне да се отделя мазнина.
14. Оставете 2-3 минути на слаб огън.
15. След това прибавете към сместа подготвените дал и раджама с останалото количество вода и разбъркайте добре на слаб огън.
16. Внимавайте дал сместа да не загори.
17. След като се сгъсти, прибавете 4-5 г сол или на вкус.
18. Продължете да разбърквате.
19. Когато сосът се сгъсти достатъчно, добавете към сместа ¼ чаша сметана.
20. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес.
21. След това прибавете ¼ ч. л. стрити касури метхи.
12. Прибавете лютия червен пипер и индийското орехче.
13. Разбъркайте добре и сотирайте сместа на слаб до умерен огън, докато отстрани не започне да се отделя мазнина.
14. Оставете 2-3 минути на слаб огън.
15. След това прибавете към сместа подготвените дал и раджама с останалото количество вода и разбъркайте добре на слаб огън.
16. Внимавайте дал сместа да не загори.
17. След като се сгъсти, прибавете 4-5 г сол или на вкус.
18. Продължете да разбърквате.
19. Когато сосът се сгъсти достатъчно, добавете към сместа ¼ чаша сметана.
20. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес.
21. След това прибавете ¼ ч. л. стрити касури метхи.
Може да се сервира с наан, роти, паратха, кулча, пхулкас, джийра ориз и др.