Кали дал (дал Макани)
време 9 ч.Калории в eдна порция 350 ккал Мазнини
общо 19 г.
Дал Макани е популярно ястие от Северна Индия, където храната е по-малко пикантна. Нарича се макани, защото в него има много масло или сметана.
Полезно е за хора с добро агни, напр. пита. Освен това е добро за вата пракрути заради високите хранителни стойности.
Основните съставки са: черна леща (урад), червен бъбрековиден боб(раджама), масло и сметана.
Масло и сметана
4 порции.
Съставки:
- 140 г урад дал (черна леща).
- 40 г раджама (червен бъбрековиден боб).
- 750 мл вода за готвенето под налягане
- 50 г ситно накълцан лук.
- 1-2 ситно нарязани зелени люти чушлета
- 10 г (2 с.л.) джинджифилено-чеснова паста
- 200 г домати или 1 чаша доматено пюре
- 4 г кимион на зърна
- 2 – 3 зърна карамфил
- 2 – 3 зърна кардамон.
- 1 зърно черен кардамон
- 1 малко листо индийски дафинов лист
- 3 г лют червен пипер
- 2 – 3 щипки индийско орехче на прах
- 1 чаша вода за смесване на подправките
- Използвайте ¼ чаша сметана
- 1 с.л. сметана за гарниране
- 5 г (¼ ч. л.) стрити касури метхи (сухи листа сминдух)
- 15 – 20 г несолено масло
- Ще ви е необходима около 5 г сол.
Как да приготвим – дал макани :
Накиснете урада и раджамата в достатъчно вода за цяла нощ.
Отцедете ги добре.
Измийте ги и ги сложете в тенджера под налягане.
Прибавете 3 чаши вода и разбъркайте добре.
Гответе под налягане, докато омекнат (18 – 20 изсвистявания), след това добавете още 1 чаша вода. След 4 – 5 изсвистявания варивата трябва да са готови.
Разтопете в тиган маслото (3 с. л.) и добавете зърната кимион, карамфил, кардамон и черен кардамон, канелата и листото индийски дафинов лист (теджпата).
Пържете, докато излезе ароматът на подправките.
След това добавете ½ чаша накълцан лук и бъркайте на бавен огън, докато стане златист.
Добавете джинджифилово-чесновата паста и разбъркайте отново.
Прибавете ситно нарязаните люти чушлета и бъркайте в продължение на 1 минута.
След това добавете доматеното пюре (или предварително пасираните на пюре домати) и отново разбъркайте.
Прибавете лютия червен пипер и индийското орехче.
Разбъркайте добре и сотирайте сместа на слаб до умерен огън, докато отстрани не започне да се отделя мазнина.
Оставете 2 – 3 минути на слаб огън.
След това прибавете към сместа подготвените дал и раджама с останалото количество вода и разбъркайте добре на слаб огън.
Внимавайте дал сместа да не загори.
След като се сгъсти, прибавете 4 – 5 г сол или на вкус.
Продължете да разбърквате.
Когато сосът се сгъсти достатъчно, добавете към сместа ¼ чаша сметана.
Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес.
След това прибавете ¼ ч. л. стрити касури метхи .
Може да се сервира с наан, роти, паратха, кулча, пхулкас, джийра ориз и др.