Рецепти по Аюрведа » Хляб и тестени изделия

Хляб и тестени изделия

По-долу са посочени някои различни видове хляб:

Чапати – плосък хляб, направен със смес от сол и олио за направата на плосък хляб.

Сесаме – прави се с топинг от сусам и олио и сол за вкус

Пратас – по-тежка форма на чапати. Прави се с много масло и гхи и се пълни с различни зеленчуци като картофи, спанак, мети (сминдух), лук, панеер (прясно сирене), микс от зеленчуци.

Наан – по-голям хляб, направен от брашно и семки от сусам, като се готвят на огън над дърва (Бхати).

Батура – друг вид хляб, приготвен от брашно майда и се пържи в олио.

Доса – хляб от Южна Индия, приготвен от ферментирал настърган ориз, престоял една нощ. На следващия ден се пържи на нагорещен котлон с чътни (кокос) и самбар, грейви от Южна Индия, приготвено от смес от всички зеленчуци и подправки.

Апам – тънки палачинки с форма на купа, направени от брашно от ферментирал ориз; придава му се форма с кръгъл уред и се сервира с люто чътни от мента или кокос. То е ферментирало в кокосово мляко или мая.

Бхакри – от жвар бажра или царевица се приготвя плосък хляб, наречен бхакри.

Бисквити – печената форма на тесто с различни ядки може да се счита за хляб

Кхакхра – хрупкав плосък хляб, широко разпространена гужрати храна, сушен за по-дълго съхранение с различни подправки.

Кулча – приготвя се от тесто от брашно, пюре, лук и много подправки, навити в плосък кръг. Пече се до златисто-кафяв цвят, обикновено се натрива с масло и се яде с люто къри от нахут.

Пападам или папад – тънък, хрупкав, напукан хляб, сервиран с ястието като аперитив или за похапване с различни топинги като нарязан лук и домати, топнат в чътни или с други дипове.

Пуран поли – сладък десерт, приготвен с пълнеж от варен нахут, леща, куркума, захар, джагери и подправки. Приготвя се на нагорещен тиган и се поднася с мляко ил гхи.

Роти, Румали роти – това също са различни видове хляб, приготвяни от брашно.

Различни видове плосък хляб може да бъде приготвен от зърнени храни като царевица, просо, дагуса, бажра и ориз, като се приготвят в тиган без олио и могат да се консумират с различни видове къри според необходимостта.