Яхнията е комбинация от твърди продукти, която се готви в течност и се поднася в сос.
Съставките на яхнията включват комбинация от зеленчуци (например моркови, картофи, лук, боб, чушки и домати) или месо (например телешко, птиче, риба и морски дарове).
В яхнията може да се използва вода, кокосово мляко, бульон или зеленчуково мляко.
Готви се на ниска температура – без да се вари.
Рецепта за зеленчукова/месна яхния: моркови, месо, лук, картоф, грах, боб, джинджифил, зелено чушле, пипер на прах, кардамон, кокосово мляко, листа от къри, кокосово олио, сол и захар.
Кади – пикантна яхния с пикора.
Гъстият сос се приготвя на основата на брашно от нахут (басен).
Към яхнията се добавя кисело мляко и се гарнира с чушле и кориандър.