Рецепти по Аюрведа » Кичди (Мунг дал и ориз)

Кичди (Мунг дал и ориз)

Dal Khichdi
Кичди (Мунг дал и ориз)

Време за подготовка 30 мин. Време за готвене 10 мин. Общо
време 40 мин.
Брой калории в една порция 180-200 ккал. Мазнини
общо 5 г.

Дал кичди е любимото ястие на много индийски семейства от векове.
То е и сред най-здравословните и вкусни ястия.
Дал кичди може да се консумира от всички пракрути, комбинации от вата, пита и кафа, без да нарушава баланса на дошите. Това ястие е по традиционна индийска рецепта, използвана в случаи на недобро здравословно състояние и храносмилателни проблеми.

2 – 3 порции.

Съставки:

  1. 500 г ориз басмати.
  2. 400 г мунг дал (зелен боб).
  3. 2 с. л. куркума на прах.
  4. 4 г хинг (асафоетида) или на вкус (острият лют вкус на ястието зависи от количеството добавен хинг по време на готвенето).
  5. 5 г хималайска сол
  6. 20 г гхи (пречистено масло)
  7. 500 мл вода
  8. 5 г джийра (кимион)

Начин на приготвяне:

Изсипете ориза и дала заедно в купа за смесване, измийте ги и ги изчистете.
Сложете ги в тенджера под налягане и прибавете гхи и джийра (кимион). Гответе на слаб огън, докато зацвърчи, след което добавете лук, домати и чесън.
Подправете с куркума и сол и разбъркайте добре
Прибавете ориза и дала в тенджерата под налягане, след което прибавете вода.
Разбъркайте добре всички съставки и водата.
Водата трябва да покрие ориза.
Гответе, докато сместа се сгъсти.
Ако е необходимо, добавете още гхи.
Гъстотата на кичди зависи от количеството вода, което прибавяте.
Обичайно се консумира в полутвърдо състояние.
Готви се на слаб огън до 6 – 7 изсвистявания на клапана.