Рецепти по Аюрведа » Млечни продукти

Млечни продукти

Класическите индийски текстове описват 8 вида мляко: краве, биволско, козе, камилско, овче, слонско, магарешко и човешко.

Най-използваните сред тях са кравето, биволското, козето и човешкото, останалите се ползват според региона – например камилското мляко се консумира в пустинните зони.

Млякото се счита за sampurn aaharи е satmya (т.е. възприема се лесно от тялото) и повишава ojhasи имунитета. Балансира Вата и Пита и може да се консумира с билки.

Кравето мляко е най-сатвично (внася спокойствие, равновесие, баланс и радост), освен това е афродизиак.

Козето мляко е по-леко и може да се приема вместо майчиното мляко.

Млякото от воден бивол е най-добро при безсъние, но е много трудно за храносмилане.

Млякото може да се ползва като слабително средство.

Суровото мляко е трудно за храносмилане, затова към него може да се добавят различни билки, напр. сушен джинджифил и куркума, които спомагат за по-лесното му усвояване от организма.