Напитки
Напитката е течност, предназначена за консумация от хора, чиято основна функция е да утолява жаждата и да поддържа хидратацията.
В Аюрведа, напитките се приемат основно за повишаване на енергията на тялото и за подпомагане на храносмилателния процес.
Традиционни аюрведични напитки
Някои от популярните напитки в аюрведичната кухня са например:
- Аам пана – приготвя се от сурово манго.
- Аамрас – приготвя се от узряло манго, мляко, захар, джинджифил и кардамон на прах.
- Кокосова вода – вода от кокосов орех.
- Сок от захарна тръстика – сок, извлечен от захарна тръстика.
- Жалжира – приготвя се от жира (кимион) и вода.
- Кокум шарбат – приготвя се от кокум, вода и захар.
- Канжи – приготвя се от оризова вода.
- Нибу пани – съдържа лимон, вода, захар и сол.
- Амала шарбат – съдържа амала рас, вода и захар.
- Черен чай – сварена вода, чай на прах и захар.
- Чай с лимон – сварена вода, чай на прах, захар, няколко капки лимонов сок.
- Мътеница – вода, кисело мляко, сол, семена от кимион на прах и кориандър на прах.
- Сок от грейпфрут – приготвя се от грейпфрут, вода и захар.
- Сок от кратуна – сок от кратуна; помага за намаляване на теглото.
- Сок от ветивер – приготвя се от вода и ветивер и се консумира предимно през лятото.
- Сок от краставица – приготвя се от краставица и мента.
- Сок от диня – приготвя се от диня и вода.
- Матха – приготвя се от кисело мляко, вода, захар, сол и листа от кориандър.
- Бадемово мляко – сварено мляко със захар, към което се добавят бадеми.
- Мляко с куркума – сварено мляко със захар, куркума и сух джинджифил на прах.
- Масала чай – сварен чай на прах с добавени захар, мляко и подправки за масала, като карамфил, кардамон, сушен джинджифил и др.