FB PIXEL

Напитки

Напитката е течност, предназначена за консумация от хора, чиято основна функция е да утолява жаждата и да поддържа хидратацията.

В Аюрведа, напитките се приемат основно за повишаване на енергията на тялото и за подпомагане на храносмилателния процес.

Чай

Традиционни аюрведични напитки

Някои от популярните напитки в аюрведичната кухня са например:
  • Аам пана – приготвя се от сурово манго.
  • Аамрас – приготвя се от узряло манго, мляко, захар, джинджифил и кардамон на прах.
  • Кокосова вода – вода от кокосов орех.
  • Сок от захарна тръстика – сок, извлечен от захарна тръстика.
  • Жалжира – приготвя се от жира (кимион) и вода.
  • Кокум шарбат – приготвя се от кокум, вода и захар.
  • Канжи – приготвя се от оризова вода.
  • Нибу пани – съдържа лимон, вода, захар и сол.
  • Амала шарбат – съдържа амала рас, вода и захар.
  • Черен чай – сварена вода, чай на прах и захар.
  • Чай с лимон – сварена вода, чай на прах, захар, няколко капки лимонов сок.
  • Мътеница – вода, кисело мляко, сол, семена от кимион на прах и кориандър на прах.
  • Сок от грейпфрут – приготвя се от грейпфрут, вода и захар.
  • Сок от кратуна – сок от кратуна; помага за намаляване на теглото.
  • Сок от ветивер – приготвя се от вода и ветивер и се консумира предимно през лятото.
  • Сок от краставица – приготвя се от краставица и мента.
  • Сок от диня – приготвя се от диня и вода.
  • Матха – приготвя се от кисело мляко, вода, захар, сол и листа от кориандър.
  • Бадемово мляко – сварено мляко със захар, към което се добавят бадеми.
  • Мляко с куркума – сварено мляко със захар, куркума и сух джинджифил на прах.
  • Масала чай – сварен чай на прах с добавени захар, мляко и подправки за масала, като карамфил, кардамон, сушен джинджифил и др.

Тук може да резервирате в Аюрведа клиник Банско