Рецепти по Аюрведа » Напитки

Напитки

Напитката е течност, предназначена за консумация от хора, чиято основна функция е да утолява жаждата.

Напитките се приемат основно за повишаване на енергията на тялото и за подпомагане на храносмилателния процес.

По-долу са посочени няколко полезни за тялото напитки:

Аам пана – приготвя се от сурово манго

Аамрас – приготвя се от узряло манго, мляко, захар, джинджифил и кардамон на прах

Кокосова вода – вода от кокосов орех

Сок от захарна тръстика – сок, извлечен от захарна тръстика

Жалжира – приготвя се от жира (кимион) и вода; подпомага храносмилателния процес

Кокум шарбат – приготвя се от кокум, вода и захар

Канжи – приготвя се от оризова вода

Нибу пани – съдържа лимон, вода, захар и сол; обикновено се консумира през лятото като разхлаждаща напитка

Амала шарбат – амала рас, вода и захар

Черен чай – сварена вода, чай на прах и захар

Чай с лимон – сварена вода, чай на прах, захар, няколко капки лимонов сок

Мътеница – приготвя се от вода, кисело мляко, сол, семена от кимион на прах и кориандър на прах

Сок от грейпфрут – приготвя се от грейпфрут, вода и захар; подпомага храносмилането

Сок от кратуна – сок от кратуна; помага за намаляване на теглото

Сок от ветивер – приготвя се от вода и ветивер; действа охлаждащо на тялото и се консумира предимно през лятото

Сок от краставица – приготвя се от краставица и мента; действа охлаждащо на тялото и се консумира предимно през лятото

Сок от диня – приготвя се от диня и вода; действа охлаждащо на тялото и се консумира през лятото

Матха – приготвя се от кисело мляко, вода, захар, сол и листа от кориандър; консумира се през лятото

Бадемово мляко – сварено мляко със захар, към което се добавят бадеми; за енергизиране на тялото

Мляко с куркума – сварено мляко със захар, към което се добавят куркума и сух джинджифил на прах; помага при инфектирано гърло

Масала чай – сварен чай на прах с добавени захар, мляко и подправки за масала, като карамфил, кардамон, сушен джинджифил и др.