Рецепти по Аюрведа » Райта

Райта

Райта е ястие, приготвено от кисело мляко със сурови или готвени зеленчуци, по-рядко от плодове (при бунди райта се използват пържени капчици тесто, приготвено от басен).

Ястието обикновено се сервира като добавка към основното.

Основните съставки на райта са: кисело мляко, мътеница, краставица, мента.

Някои видове плосък хляб могат да се консумират с райта и различни видове чътни.

Киселото мляко може да се подправи с кориандър, семена от кимион, мента, черен пипер, чат масала, били и подправки.

ВИДОВЕ РАЙТА:

Райта с пресен лук – лук, извара, мента и сол на вкус.

Бунди райта – бунди, лют червен пипер, извара, мента, чат масала, сал (престоява в марината за известно време).

Райта от грейпфрут – грейпфрут, извара, мента, чат масала, сол.

 

ЗЕЛЕНЧУЦИ, ОТ КОИТО СЕ ПРИГОТВЯ РАЙТА: домат, краставица, морков, тиква, картоф, спанак, червено цвекло, кратуна, зелен нахут.

ПЛОДОВЕ, ОТ КОИТО СЕ ПРИГОТВЯ РАЙТА: банан, манго, гуава, грозде, ананас.