FB PIXEL

Райта

Райта е ястие, приготвено от кисело мляко със сурови или готвени зеленчуци и по-рядко с плодове.

Ястието обикновено се сервира като добавка към основното.

Някои видове плосък хляб могат да се консумират с райта и различни видове чътни.

Аюрведично ястие

Основни съставки на Райта

Основните съставки на райта са:
  • Кисело мляко с билки и подправки – кориандър, семена от кимион, мента, черен пипер, чат масала и др.
  • Зеленчуци – домат, краставица, морков, тиква, картоф, спанак, червено цвекло, кратуна, зелен нахут и др.
  • Плодове – банан, манго, гуава, грозде, ананас и др.

Видове Райта в аюрведичната кухня

Това могат да бъдат:
  • Райта с пресен лук – лук, извара, мента и сол на вкус.
  • Бунди райта – бунди, лют червен пипер, извара, мента, чат масала и сол.
  • Райта от грейпфрут – грейпфрут, извара, мента, чат масала и сол.
Райта може да се поднася като вкусно допълнение към по-пикантните ястия от индийската кухня.

Тук може да резервирате в Аюрведа клиник Банско