Райта е ястие, приготвено от кисело мляко със сурови или готвени зеленчуци, по-рядко от плодове (при бунди райта се използват пържени капчици тесто, приготвено от басен).
Ястието обикновено се сервира като добавка към основното.
Основните съставки на райта са: кисело мляко, мътеница, краставица, мента.
Някои видове плосък хляб могат да се консумират с райта и различни видове чътни.
Киселото мляко може да се подправи с кориандър, семена от кимион, мента, черен пипер, чат масала, били и подправки.
ВИДОВЕ РАЙТА:
Райта с пресен лук – лук, извара, мента и сол на вкус.
Бунди райта – бунди, лют червен пипер, извара, мента, чат масала, сал (престоява в марината за известно време).
Райта от грейпфрут – грейпфрут, извара, мента, чат масала, сол.
ЗЕЛЕНЧУЦИ, ОТ КОИТО СЕ ПРИГОТВЯ РАЙТА: домат, краставица, морков, тиква, картоф, спанак, червено цвекло, кратуна, зелен нахут.
ПЛОДОВЕ, ОТ КОИТО СЕ ПРИГОТВЯ РАЙТА: банан, манго, гуава, грозде, ананас.