Рецепти по Аюрведа » Рецепти с мляко

Рецепти с мляко

РЕЦЕПТИ С МЛЯКО

  1. Мляко с куркума

Сварете 1 ч. ч. мляко, към което сте добавили 1/4 с. л. куркума.

  1. Мляко с шафран

Добавете към млякото 4 листа от шафран.

  1. Мляко с кардамон
  2. Мляко с индийско орехче
  3. Мляко с бадеми

Добавете 4 бадема към 1 ч. ч. мляко.

  1. Мляко със сушен джинджифил

Добавете 1/4 с. л. сушен джинджифил към 1 ч. ч. мляко.

Млякото има много производни продукти: кисело мляко, мътеница, чисто масло, сирене, извара, сметана.

Кисело мляко 

То е тежка храна, подобно на сиренето, и води до повишаване на теглото.

Допринася за влошаване на средата в стомашно-чревния тракт.

По правило трябва да се консумира на гладен стомах.

 

РЕЦЕПТИ С ИЗВАРА:

Райта с краставица и извара

Изварата обикновено се консумира със захар.
За да я направим лесна за храносмилане, може да добавим черен пипер или джинджифил на прах.

Райта от ананас и извара

 

Индийска мътеница

Има два начина за приготвяне на мътеница:

  1. Добавете равни количества вода към кисело мляко и разбийте.

Така приготвена, мътеницата е по-трудна за храносмилане, тъй като се използва по-малко количество вода.

  1. Добавете вода към кисело мляко в съотношение 4:1 и разбийте.

Така приготвена, мътеницата е по-лесна за храносмилане, тъй като се използва по-голямо количество вода.

Мътеницата отслабва Кафа, повишава Пита и помага при лошо храносмилане, освен това спомага за намаляване на теглото.

РЕЦЕПТИ ЗА МЪТЕНИЦА:

  1. Мътеница с кориандър на прах
  2. Мътеница със семена от кимион
  3. Мътеница с джинджифил на прах
  4. Мътеница мокър кориандър, чушле, листа от къри и мокър джинджифил – рецепта от Южна Индия
  5. Мътеница с каменна сол
  6. Мътеница с асафетида, мета и др.

Гореизброените подправки могат да се използват и заедно, когато се търси по-силен, комплексен ефект. В този случай напитката се нарича мътеница масалаи може да се използва за лечение на различни болести, най-вече хемороиди и затлъстяване.

 

Избистрено масло (бяло масло)

Маслото обикновено се получава чрез избиване от пълномаслено мляко.

Най-често се консумира намазано върху хляб.

Полезно е за хора с добро храносмилане и с доминираща Пита  енергия (вътрешна топлина).

Помага при изгаряния и кожни обриви, също така е добър хидратант.

Може да се използва за балансиране на пикантна храна, както и като заместител на олиото при готвене.

Гхи

Гхи се приготвя чрез разтопяване на сурово масло.

Повишава силата, жизнеността и интелектуалните способности.

Лесно е за храносмилане.

Помага за укрепване на имунитета.

Може да се консумира с храна или мляко.

Използва се основно с цел балансиране на храната, както и за да се подсили захранването на тялото.

Може да се консумира, като към всяка храна се добавят 1 – 2 с. л. гхи.

 

Сметана 

Сметаната се извлича след сваряване на млякото.

Използва се основно за намазване върху хляб, но може да се консумира и със захар.

Добър хидратант за кожата заедно с куркума на прах.

 

По-долу са посочени някои примери за използване на млечните продукти според типа тяло:

ВАТА ПРАКРУТИ ПИТА ПРАКРУТИ КАФА ПРАКРУТИ
Избистрено масло Избистрено масло Гхи
Краве мляко Панир (прясно сирене) Мляко
Сирене Мляко Кисело мляко
Кисело мляко Крем от кисело мляко Мътеница

 

* Добавянето на подправки към всеки млечен продукт ще повиши неговата полезност, например кориандър, мента, семена от кимион на прах.

 

Сирене

Сиренето е тежко и лепкаво и затова е трудно за храносмилане.

На най-тежкото сирене може да се противодейства частично чрез подправки като горчица, черен пипер, кимион и джинджифил на прах.

Сиренето може да се намаже върху хляб или да се добави към храната.

Прясно сирене (тофу)

По-леко и по-лесно за храносмилане от обикновеното сирене.

Може да се консумира като допълнение към хляба, а също и като млечен продукт в много ястия, включително при различните видове къри.

По-долу са посочени някои ястия, които могат да се приготвят с прясно сирене:

Панир батър масала 

Съставки: лук, джинджифил, чесън, домати, кашу, дафинов лист, чушлета, пълномаслено мляко, касоори мети, сушени листа от сминдух, гарам масала на прах, кориандър на прах, лют червен пипер, прясна сметана, масло, сол, панир, куркума.

Палак панир 

Съставки: пресен спанак (палак), чушлета, чесън, джинджифил, лук, семена от кимион, куркума, лют червен пипер, асафетида, гарам масала на прах, панир, сметана, гхи, касури мети (сушени листа от сминдух).

Панир тика масала

Съставки: панир, чушка, лук, цедена извара, джинджифил, чеснова паста, сок от зелен лимон, червено чушле, гарам масала, тандори масала, куркума на прах, индийско орехче на прах, царевично нишесте, олио, сол