Салатата е топло или студено ястие, което може бъде приготвено по най-разнообразни начини.
Има зелени салати, зеленчукови салати, салати с месо, салати с морски дарове, плодови салати.
Суровите салати са студени, твърди и по-трудни за храносмилане.
Трябва да се консумират, докато са пресни, за предпочитане по време на обедното хранене.
За приготвянето на различни видове салати могат да се използват следните зеленчуци: домат, лук, краставица, червено цвекло, морков, варен картоф, спанак, зеле, листа от кориандър, ряпа, репички, кокос.
Обикновено салатите се овкусяват със сол, лимон, олио и различни сосове.
За вечеря може да се консумира салата с лимон и джинджифил.
Кошамбир – зеленчукова салата, приготвена от накиснат разделен грам дал, краставица, морков и лимон.