FB PIXEL

Какво е преждевременна еякулация?

18.10.2019

Преждевременната еякулация  се определя като еякулация преди завършването на задоволителна сексуална активност и за двамата партньори.  В тежки случаи се характеризира с еякулация или преди проникване, или скоро след това. Причините могат да бъдат биологични (сравнително нечести) или психологически (тревожност при изпълнение). По принцип това състояние се счита за една от най-често срещаните сексуални дисфункции при мъжете. Засяга средно 40% от мъжете по света. Преждевременната еякулация е психосоматично смущение, дължащо се на психологически прекомерна личност и се класифицира в първично (през целия живот) или вторично (придобито).

Основната характеристика на състоянието е постоянното или периодично начало на оргазъм и еякулация с минимална сексуална стимулация преди, на или малко след проникването и преди човекът да го пожелае. Различни други фактори като възраст, новост на сексуалния партньор или ситуация и скорошна честота на сексуална активност и т.н. трябва да се вземат предвид при диагностицирането на преждевременна еякулация.

Преждевременна еякулация през погледа на Аюрведа

Ваджикарана (сексуална медицина / сексология / терапия на афродизиак) е един от осемте клона на Аюрведа, който се занимава със запазването и усилването на сексуалната потентност на мъжа, концепцията за здравословно потомство, както и управлението на безплодието и сексуалните дисфункции. Ваджикарана подобрява сексуалния капацитет, а също и физическото, психологическото и социалното здраве на индивида.

Диагнозата и управлението на безплодието и различните сексуални дисфункции са разгледани подробно в аюрведическата класика. Мъжките сексуални дисфункции са подробно описани като „Клайбия“ в аюрведическата класика . „Шукрагатавата” е патологично образувание на Аюрведа, подобно на преждевременната еякулация.

Настоящата статия има за цел да открие различни формулировки или практики, налични в древната индийска еротична литература, Аюрведа и Йога. Аюрведичното управление на преждевременната еякулация се състои от различни билкови и хербо-минерални състави, външни приложения върху долната част на корема или по цялото тяло, носенето на различни амулети, направени от билки, психотропни билкови лекарства за намаляване на тревожността при работа, различни техники, разработени в древна индийска еротична литература за укрепване на оргазма при женски партньор, а също и употребата на лекарства shukra stambhaka за подобряване на контрола върху еякулацията. Vasti е важна процедура на панчакарма и идеален избор в управлението на преждевременната еякулация. Описани са и различни йога практики, за да се овладее еякулацията и сред тях „ваджроли мудра“ е важна.

Концепция за преждевременна еякулация в аюрведическата класика

Богатото наследство на индийската култура счита „кама“ (желание / пол) като един от пурушарите, целите на живота. Концепцията „кама“ разкрива, че аспектите за отдих като удоволствие и също толкова важни за развлечението. Като изкуство и наука древната индийска еротична литература разглежда различни аспекти на „камата“, заедно с нейното социално, културно и лечебно значение.

„Anangaranga“ е сексуален трактат, написан от „Kalyana malla“, който се занимава с различни аспекти за постигане на оптимално сексуално удоволствие при полов акт и също така осигурява сексуално образование. Налични са различни понятия като, клас жени, които трябва да се избягват за сексуални отношения, забранени места за секс, както и описание на различни части на тялото на жените, които трябва да бъдат стимулирани по време на прелюдия за по-добро удовлетворение според лунния цикъл на прогресия и регресия. В Анангаранга.

Описани са три типа сексуални обединения – краткосрочно, (вижрасамбхава) умерено време (мадхиама самбхава) и дългосрочно (чирасамбхава). Описана е степента на възбуда, която варира от човек на човек според стимулацията (крия) (която е от три типа – лагху (лесно се възбужда), мадхияма (умерено възбудена) и чиродия (късно възбудена) .

Описани са редица рецепти за ускоряване на оргазма на женския партньор (дравана йога). Калянамала предписа редица рецепти за забавяне на еякулацията (сукрастамбана) при мъжете. Пребиваващото място на „Кама дева“ (господар на желанието) е човешкият ум и проявлението му става чрез смарана (фантазия). Означава значението на ума в сексуалната функция. Бяха използвани различни мерки за разсейване на ума по време на сексуален акт.

Фактори отговорни за еякулацията

Аюрведа изброява осем фактора, отговорни за еякулацията. Те са харша (вълнение, сексуална фантазия), тарша (силно желание за секс), саратват (плавност на спермата), паичилия (стройност на спермата), гаурава (тежест на спермата) и анутва (атомност на спермата), праванабхава (склонност към изтича), drutatvat marutasya (поради вата). Дисфункцията на един или всичките от тези осем фактора води до нарушение на еякулацията, от които „Drutatvat marutasya“ е най-важен. Физиологията на еякулацията е под контрол на вата доша.

Повишаването на вата (особено apana vata) води до преждевременна еякулация. Предишни учени сравняват PE с аюрведично патологично образувание, наречено „shukragata vata“. Shukragata vata е отделно патологично образувание, характеризиращо се с група клинични представяния, свързани или с увреждането на еякулацията, или с увреждането на семенните свойства. „Kshipram munchati“, „shukrasya sheeghram utsargam“, „pravritti / Atiseeghra pravritti“  са класическите особености на „shukragata vata“, което обозначава ранна / бърза еякулация.

 

Аюрведа управление на преждевременна еякулация

Аюрведа е придала значение на шукрата (сперма / репродуктивна система) като върховна тъкан на тялото поради нейното генеративно свойство. Ваджикарана е клонът на Аюрведа, който се занимава с различни видове физически, психологически, сексуални проблеми като импотентност, либидо, лоша ерекция и ранна еякулация при мъжете, както и стерилност и фригидност при жените.

Лекарствата ваджикарана са полезни за осигуряване на сила и енергичност на човека, заедно с подобряване на репродуктивната потенциал. Бяха направени оскъдни изследвания за ролята на аюрведичните лекарства / процедури в управлението на PE. Praharsha anna (възбуждащи хранителни продукти), balya (тоници), shukrakara лекарства (афродизиаци) и vajikarana vasti’s (различни клизми с лечебни масла и отвари) са полезни при управлението на шукрагата вата.

Лечение на преждевременна еякулация с Аюрведа

Отделни билки като, Erandamoola (Ricinus communis Linn.), Brahmi (Bacopa monnieri Linn), Mandukaparni (Centella asciatica Linn), Amlaki (Emblica officinalis Garten), Jatiphala (Myristica fragrans Houtt); съставни състави като Akarakarabhadi йога, Rasayana vati, Manasamitra vataka, Katphaladi kwatha; минерални съединения като Swarna bhasma (злато), Rasa sindhura (препарати на основата на живак) и др .; се оказа ефективен в управлението на преждевременна еякулация.

Малко проучвания оценяват ефикасността на процедурите на панчакарма (аюрведични пет основни процедури за почистване на тялото) като vasti (различни лекарствени масла или отварачни клизми) и shirodhara (непрекъснато капене на масло по челото) също се оказаха ефективни при преждевременна еякулация.

Йога и преждевременна еякулация

Akarakarabhadi йога подобри времето, необходимо за еякулация и удовлетворение на женската партньорка. Narasimha choorna, Bhallataka phala majjadi avaleha, Musalyadi choorna са дали по-добри резултати за подобряване на продължителността на сексуалния акт и честотата на коитуса. Атмагупта (Mucuna prurita Hook) и Ашваганда (Withania somnifera Linn) са подобрили продължителността на сексуалния акт .

Brahmi (Bacopa monnieri), Mandukaparni (Centella asciatica) притежават анти-тревожност, адаптогенни и стрес-освобождаващи свойства. Putranjeevaka (Drypetes roxburghii) е от полза за увеличаване на времето за еякулация. Kapikacchu (Mucuna prurience) е афродизиак и също така ефикасен за подобряване на работата при мъжете .

Ashwagandha е лекарство vajikarana и също така има свойства като, анксиолитичен, антидепресант, антистресов адаптоген и повишава настроението . Shukra stambhana yapana vasti (медикаментозна клизма) също се оказва полезен при преждевременна еякулация. Shukrastambhakara йога (аюрведична формулировка) се оказа психотропна, подобрява продължителността на сексуалния акт, намалява тревожността при изпълнението и се оказва ефективна при преждевременна еякулация.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *