FB PIXEL

Аюрведа лекарства, билки и масла

22.11.2017

С Аюрведа лекарства може да се излекува всяка една болест 

Използваните в Аюрведа лекарства са многобройни и разнообразни по вид. Те са растителни масла и билки, минерали. В определени случаи могат да се влагат и малки количества пречистени по специален начин тежки метали, основно за усилване на влиянието на другите компоненти.

Чама Кизи терапия | Ayurveda Clinic Bansko

През хилядите години на съществуването си тази медицина е намерила природосъобразни лекарства и лечение за всяка една болест.

Билките например могат да се прилагат самостоятелно или в комбинации. Още преди Новата ера за приготвянето на  Аюрведа лекарства са употребявани над 50 000 рецепти с формули за съчетаване на билки в определени съотношения според болестта. Те са се запазили до наши дни в писмен вид в древни трактати, които се явяват като енциклопедии по обща медицина, хирургия, обучение.

В тях е обобщено огромно познание, което още преди появата им се е предавало устно между поколенията от мъдрец на ученик. То е било систематизирано в детайлна медицинска наука.

Аюрведа лекарства  са описани например в Чарака-самхита, където е застъпена общата терапия и някои от 8-те раздела в 120 глави са специално посветени на болести, симптоми, лечебни средства и свойствата им. Същото се отнася и за Сушрута-самхита, но специализирано в хирургията – видове операции, включително и сложни – да речем, на очи, инструменти, лечебни средства, съпътстващи операцията и за следоперативното лечение. Има и медицински упаведи – указания за провеждане на леченията.

Тези рецепти и правила се прилагат строго непроменени и в наши дни, като в Индия има многобройни университети за класическа Аюрведа. Тази наука е сложна, с много раздели. За билките като Аюрведа лекарства например специално се изучава не само да се разпознават, но и за всяка кога е оптималният период да се бере, как се съхранява, как се обработва.

Наред с това е изучаването на свойствата им,  предназначението на всяка и как при какви болести да се комбинира с други Аюрведа лекарства.

Как и за какво се използват билките като Аюрведа лекарства

При лечението на дадено заболяване Аюрведа не се съсредоточва само върху него, за да премахне симптомите му – примерно с обезболяващи за някаква болка. Целта на тази древна медицина е да се възстанови цялостното здравословно състояние на организма, да се премахнат причините за заболяванията.

Удвъртанам масаж | Ayurveda Clinic Bansko

Затова и билките като Аюрведа лекарства са не само многобройни, но се прилагат и по различни начини, с различни цели при лечението на дадената болест.

За Аюрведа дисбалансите в организма са предизвикани най-вече от неподходяща храна и неправилен начин на хранене. Те затормозяват храносмилането и при непълното разграждане и усвояване на храните, в тялото се получават и натрупват токсини. Те тровят организма на всички нива – клетки, органи, свързаните взаимно системи. Така се влошават естествените дейности, което води до увреждания.

Затова билките като Аюрведа лекарства се използват както според въздействието им върху дадени органи, така и за подобряването на храносмилателната дейност. Комбинациите им като определено лекарство могат да са десетки под различни форми: на таблетки, на прах, отвари, конфитюри. По различни начини и се приемат – чрез изпиване, втриване в тялото, през носа, в ушите, за инхалации, парни бани.

На практика за всеки орган има специализирана билка или при преценка на аюрведа лекаря – комбинация от билки: за сърцето /напр. шафран, семена от лотос/; за мозъка /босилек, блатен аир/; за белите дробове /джинджифил, девесил/; за черния дроб /лайка, мъжки папрат/; жлези, бъбреци, жлъчка, стомах, черва, репродуктивна система и при жените, и при мъжете, и т.н.

Сред пречистващите билки сред най-мощните и с многостранно действие като Аюрведа лекарства са Манджища, Виданга и Гудучи:

  • Манджища се използва при проблеми с далака, черния дроб, жлъчката; дори за пречистване на кръвта. Особено полезна е при лечението на краста, акне и алергии.
  • Виданга е срещу паразити – тении, глисти, херпес, инфекции на бактериална основа.
  • Гудучи тонизира и подмладява, прочиства кръвта и черния дроб, лекува артрити и различни възпаления.

Маслата в лечението с Аюрведа

Заедно с билките, в лечението с Аюрведа се използват и разнообразни масла. Те са затоплящи или охлаждащи, прилагат се чрез обливане или намазване, често са съпроводени със специализирани масажи.

„Шиндарова“ процедура | Ayurveda Clinic Bansko

Тези терапии не бива да се бъркат със СПА процедури, защото и маслата, и масажите целенасочено предизвикват определени процеси в тялото, желани реакции за целите на лечението.

Чрез тях може да се въздейства на костите, на нервната система, на различни тъкани и органи във вътрешността на тялото, на кръвта, да се правят компреси, да се обработват рани. Според вида им, въздействието им може да е много разнообразно и на практика се използват при всички видове болести.

Сред най-използваните в лечението масла са гхи – пречистено по определен начин краве масло; масло от сусам; синап; жожоба; кокосово, слънчогледово и т.н. При термичното им приготвяне по преценка на аюрведа лекаря се прибавят определени билки по определен начин, за да се постигне желания резултат като комбинирани лечебни свойства.

Специфичността на процеса идва от това, че различните билки имат различна чувствителност към нагряването. Например жасмин, мента  камфор и др., се добавят директно към маслото да се киснат определено време, после сместа се прецежда. Други билки – карамфил, синап и т.н. могат да врят заедно с маслото. При всичко това разбира се има точно определени съотношения и технологични периоди, които трябва да се спазят точно. Освен външно, лечебни масла могат да се приемат чрез пиене, през носа, в ушите, също и  с лекарствена клизма, и др.

Маслата може да са тежки, които се наричат още и носители, и леки, ароматни, които чрез тежките навлизат по-надълбоко. Носители са кокосовото, сусамовото, царевичното, сандаловото и др. масла. Етерични /ароматни/ са камфор, мускус, канела, роза и много др. Разбира се, те могат да се употребяват и самостоятелно.

Подправките в лечението с Аюрведа

За Аюрведа чрез храната се черпи живителна сила от Природата. Така правилното хранене е предпазване от болестите, а прилагането му при лечение ускорява оздравяването.

Лечебни билки в Аюрведа | Ayurveda Clinic Bansko

Храната обаче трябва да е вкусна, за да е полезна, иначе зарядът й се губи. Тя трябва да е пълноценна, с всички вкусове – солено, кисело, горчиво и т.н. Което не значи за всеки от 6-те вкуса да има отделни ястия – организмът не би имал потребност от толкова много храна.

Вкусовете се постигат с подправки. А използването на точно определени подправки има и лечебен ефект. Аюрведа има богат набор от подправки, които въздействат на храносмилането и оттам – на обмяната на веществата. Обикновено те имат и съвсем директни лечебни свойства.

Джинджифилът например съдържа гингероли – силни противовъзпалителни съединения. Тази подправка  способства за намаляване на болките при артрит; активира кръвообръщението, с което е полезна срещу сърдечно-съдови заболявания; благоприятна е срещу настинки, кашлица, грип, даже е средство против рак. Използва се като пикантна подправка на ястия, но може да се приема и под формата на чай.

Сред другите подправки със силно и многостранно действие е куркумата. Тя е естествен антибиотик и е антисептична. Съставката й куркумин има противотуморно въздействие, унищожава свободните радикали, не позволява на тромбоцитите да се слепят и така пречи на натрупване на плаки в кръвоносните съдове. Освен това е с противовъзпалителни свойства, понижава кръвната захар, пречиства кръвта, забавя стареенето. Може да се приема с айран, използва се в индийско къри, масло, сирена, за горчица.

Кориандърът подобрява храносмилането, помага другите съставки да се усвоят пълноценно. Зърната му имат противовъзпалително свойство, понижават кръвната захар и холестерола. Използва се към супи, салати, различни ястия.

От многобройните лечебни подправки може да се спомене и черният пипер. Той стимулира храносмилането, благоприятен е за работата на бъбреците и сърцето. Черен пипер, прясно смлян и задушен с гий, е добър за подхранване на мозъка. Подправката обаче е загряваща и употребата й трябва да е умерена.

Прилагането на Аюрведа лекарства – единство с Природата

Лечебните средства на Аюрведа са изцяло натурални – те се извличат в чист вид директно от природата. И няма как да е иначе, защото Аюрведа е наука за единението на човека с природата като начин на живот, на съществуване във Вселената. Мъдростта тук е, че Аюрведа е открила съзвучието на човешкия организъм с ритъма на Природата, с нейните периоди и цикли: Ден/ Нощ/ Сезони/Време. Затова – разбира се – и лечебните методи на тази медицина са изцяло природосъобразни.

В заключение

Многобройните Аюрведа лекарства просто се включват в естествените процеси на организма, като засилват едни или забавят други, за да се възстанови нарушеният баланс, довел до болестта. Намесата е, за да се задействат и подпомагат самозащитните функции, организмът да си възвърне здравословния “работен режим”, зададен му изначално от Природата и да може да преодолее болестта.

Мука Лепам терапия | Ayurveda Clinic Bansko

На практика това е подобряване на общото състояние, като тялото основно се прочиства от токсините. Подобрява се храносмилането и усвояването на храната, с което се избягва натрупването на отрови от неразградени хранителни остатъци; оптимизира се обмяната на веществата, което води до добро подхранване на клетките и забавяне на стареенето.

Здравословното  възстановяване е също така и в емоционален, и в духовен план. Човек по-лесно се справя със стреса, овладява емоциите, което води до успокоено съзнание. Връщайки организма към естественото му състояние и “ритъм на работа”, Аюрведа подобрява и умствената дейност, паметта, възприятията.

Тук трябва да се каже, че лечебните средства на Аюрведа се изписват от лекаря персонално за всеки пациент. Те не могат да се прилагат при друг човек като самолечение дори при симптоми, близки до тези, за които са изписани рецептите. Това е така, защото при всеки типът тяло е строго индивидуален, уникален и докторът трябва да прецени какво да се приложи, за да е ефективно и полезно.

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *